Recenze: V Bleach 3 se jde s mečem na ryby

Recenze: V Bleach 3 se jde s mečem na ryby
Sdílej
 
Třetí díl oblíbené mangy znovu pořádně zamíchá kartami. Další hnusné monstrum si jde pro nářez… ale tentokrát to bude osobní.

 

Recenze: Bleach je zpět a pilulky „na duši“ hltá z dávkovače s kachní hlavičkou

Recenze: Bleach je zpět a pilulky „na duši“ hltá z dávkovače s kachní hlavičkou

 

Z prvních dvou dílů mangy Blech už víme, jak se Ičigo Kurosaki stal sběračem duší, i že se umí v nové funkci pořádně ohánět. Seznámili jsme se už s částí jeho známých i rofinou a tak je ten správný čas zase pořádně zamíchat kartami.

Nemyslím tím to, že „náhradní duše“ hlavního hrdiny momentálně žije v těle plyšového medvídka a umí být dost otravná (pro Ičiga, my se budeme při čtení bavit). Ne, Japonci se ve svých třeskutých zábavách rádi pitvají v psychice postav.

A na rozdíl od podobných pokusů západních tvůrců jim to docela často vychází. Bleach není výjimkou. A i když byly náznaky už v jedničce a dvojce, stejně člověka překvapí, jak působivě to autor Tite Kubo vezme.

Rozšířené oči, slzy nebo prostý ženský úsměv

Na startu třetí knížečky provázíme Ičigovu rodinu sedmnáctým červnem. Dnem, kdy je Ičigo překvapivě příjemný na své okolí, kdy celá rodina dělá společný výlet… kdy se slaví výročí smrti jeho matky. Za kterou se cítí být Ičigo zodpovědný.

Dočkáme se několika flashbacků, které by kdekoliv na západě byly kýče jak bič, ale v čisté Kubově kresbě a díky správnému využití detailů, jako jsou rozšířené oči, slzy nebo prostý ženský úsměv, to funguje a my hned chápem a) proč Ičigo miloval svou matku b) jak je její smrt krutá a šílená a c) proč je tak naštvaný, když se střetne s monstrem, které ji zabilo.

 

Bleach 3: Memories in the Rain •  Crew

Skutečně fascinující monstrum

To, co po osudovém setkání Ičiga s vrahem jeho matky následuje, je zatím nejgrandióznější bitka série. Grand Fisher je ultra tuhý hnusák s několika nepříjemnými fígly a Ičigo si bude muset sáhnout víc než na dno svých sil.

Ve formě je i Kubo, který promyšleně střídá jasné linie s detaily, v nichž pomocí stínování a šrafování vypichuje dynamiku akce i napětí všech zúčastněných. Především je ale Grand Fisher skutečně fascinující monstrum, v kterém není ani ždibíček humoru či patosu, jako tomu bylo u předchozích příšer. Je to prostě děsivá zrůda, která si libuje v mučení svých obětí. A navíc se ukáže, že má asi na Ičigovu rodinu i jiné vazby než zabití jeho matky.

Osudová atmosféra

Bleach prostě i ve třetím díle nabírá na obrátkách a pořád zdvihá svou laťku. Navíc se zatím nejvíc projeví autorova fascinace písněmi a jejich texty. Memories in the rain (Vzpomínky v dešti) přesně vystihují atmosféru: smutnou, osudovou, ale také plnou odhodlání. Jasně se ukázalo, co Ičiga pohání, a také to, že tenhle kluk bude se svými démony schopen utáhnout pořádně dlouhou sérii. Což se znovu potvrdí už v listopadu.

 

80%

 

+ Komorní příběh jedné pomsty s velkolepým akčním finále.

-  Nic nás nenapadá, ve své kategorii je Bleach 3 vlastně bezchybná manga.

 

Bleach 3: Memories in the Rain

Tite Kubo, 192 str., 189 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

 

Recenze: Hrdina z mangy Bleach vymítá duchy zatraceně velkým mečem

Recenze: Hrdina z mangy Bleach vymítá duchy zatraceně velkým mečem

Recenze: Králičímu samruaji Usagimu nuda nehrozí

Recenze: Králičímu samruaji Usagimu nuda nehrozí

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

Klíčová slova:
bleach, manga
 

Články odjinud