Zimní adrenalin se snowskatem

Zimní adrenalin se snowskatem
Sdílej
 
Zima je pro skateboarding tou nejhorší dobou. Naštěstí nemusíte na prkno na půl roku zapomenout. Stačí stoupnout na snowskate!

 

Soutěž o 5 snowskatů

Soutěž o 5 snowskatů

 

Možná se na spojení skejtu a snowboardu teď díváte s nedůvěřivýma očima. Proč dávat dohromady dvě věci, které fungují perfektně samy o sobě? To je jako smíchat hot dog a hamburger do jedné housky! Ale nebojte se, tady o žádného kočkopsa nejde. Snowskate je šikovný vynález, na kterém se může každý rider, ať už letní nebo zimní, dosyta vyřádit.

Tlustá lyže?

První snowskaty se objevily před půl stoletím v Americe, tedy přesně v době první vlny skejtové mánie. Šlo ještě o tlustou lyži, polepenou svrchu hrubým gripem. Čas od času se podobné pokusy objevily i na pultech obchodů, ale rychle zase mizely. Stejně dopadly i všelijaké další experimenty, často s miniaturními lyžemi místo koleček. Opravdový zlom nastal až na sklonku devadesátých let. Profesionální snowboardista Andy Wolf dal do kupy firmu Premier a představil první moderní snowskate. Ten už naštěstí nevypadá jako vypasená lyže. Neumětelské návrhy vystřídal profesionální design a moderní konstrukce. Snowskate se po desítkách let konečně dostal do širšího povědomí riderské komunity.

 

Chromý skejt!

Jak tedy takový snowskate vypadá? Vlastně se moc neliší od klasické skejtové desky, jen je o pár centimetrů delší a trochu silnější. Mohutnější konstrukce přijde vhod, přeci jen máte pod nohama jen samotné prkno, nezpevněné trucky s kolečky. Deska je také výrazněji prohnutá a zespodu má tvarovanou stopu pro rychlejší jízdu. Z vrchní strany je potažen odolným pěnovým gripem. Největší rozdíl však může být v samotném materiálu. Kromě dřevěných snowskatů, které se vyrábí tradičním způsobem (tedy slisováním sedmi vrstev dřeva, nejčastěji javorového), jsou k dostání i modely ze sklolaminátu. Zkušení jezdci se drží tradičního dřeva kvůli jeho pružnosti, dynamice a skvělé ovladatelnosti. Laminátové prkno se zase skvěle hodí pro začátečníky a do party, ve které půjde z ruky do ruky –  jeho vlastností je totiž absolutní nezničitelnost.

Zimní přípravka

Hlavní výhodou snowskatu je jeho jednoduchost. Vezmete ho do ruky a hurá ven. Nepotřebujete hory, vleky ani zvláštní vybavení. Stačí vám obyčejné skejtové boty, nanejvýš si můžete pro větší komfort pořídit jejich zimní verzi. Na snowskatu můžete dělat většinu triků, které znáte z klasického prkna. Ovšem připravte se na to, že to, co šlo na skejtu samo, zde bude pěkná dřina – a naopak. Zatímco grindy všeho druhu jsou zde mnohem jednodušší, při obyčejném ollie nebo flipech se pořádně zapotíte. Vytáhnout do vzduchu desku, která leží celou plochou na sněhu, není jen tak. Na druhou stranu, až se vám podaří ovládnout je na snowskatu, půjdou vám na prkně jako ostřílenému profíkovi. Naopak snadný nácvik skluzů na měkkém sněhu vám může ušetřit spoustu držkopádů na beton.

Zkrátka a dobře, snowskate není žádným novým hi-tech kouskem pro nadšence extrémních sportů, ale jednoduchá a nadmíru zábavná záležitost pro ridery všech rozměrů, talentu i zkušeností.

 

Na snowskatu můžete grindovat po zábradlí stejně jako sjíždět kopce v okolí nebo si na zahradě postavit vlastní skok •  Premier Snowskates

 

Jak začít snowskejtovat

Nejprve je třeba si osvojit chování prkna. Prvních pár dní zkoušejte jen sjíždět různé svahy, zatáčet, brzdit a podobně. Důležité je umět nabrat počáteční rychlost. Rozběhněte se, hoďte prkno před sebe a naskočte. Až budete mít pocit, že máte v nohou jistotu a že vás prkno poslouchá, můžete pokročit k základním trikům. Ollie může být zpočátku fuška, tak se zkuste zaměřit na skluzy a graby. Začít můžete klasickým Indy a Melon Grabem. Zde je důležitý právě svižný rozběh. Postupně můžete začít přidávat na skoku Ollie, Pop Shove It a uvidíte, že než skončí zima, budete po sněhu skákat jako polární lišky.

 

Šílená vybíjená na plné koule

Šílená vybíjená na plné koule

Skutečný zabiják z Assassin's Creed 3 pronásleduje oběť

Skutečný zabiják z Assassin's Creed 3 pronásleduje oběť

Nejmenší zápasník sumo na světě je Čech

Nejmenší zápasník sumo na světě je Čech

Klíčová slova:
sporty, zima, snih, snowskate
 

Články odjinud