Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí

Recenze: Komiks o Star Treku letí vysokou rychlostí
Sdílej
 
Na komiksových stránkách přeložených do češtiny se objevila další slavná legenda. Omnibus Původní série je splněným snem všech fanoušků kultovního sci-fi seriálu.

 

 

Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií

Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií

 

Star Trek patří k největším kultům science fiction. Pětice seriálů, jedenáct celovečerních filmů, bezpočet knih a komiksů. Herci, kteří se v něm mihli, jsou doživotními hosty a profesionálními podepisovači na nejrůznějších conech, vznikají skvělé i méně povedené parodie. A podle slavného spisovatele Andrzeje Sapkowského vděčíme příběhům neohrožené posádky hvězdné lodi Enterpreise za současnou generaci vědců kolem NASA. Takže první velký omnibus v češtině věnovaný právě této posádce, té nejklasičtější z klasických, v čele s kapitánem Kirkem, logickým Vulkáncem Spockem a jízlivým doktorem McCoyem je malou událostí.

„Jime, ten muž je mrtvý.“

Předně je třeba říci, že se nemusí bát ani ti, kdo moc o původním seriálu nevědí. Byť na něj omnibus navazuje, vše je pochopitelné. Enterpreise si létá vesmírem a střetává se s šílenými vědci, ještě šílenějšími roboty, válkychtivými Klingony či proradnými Romulany. A občas se tvůrci zaměří na některé z mimolidských druhů startrekovského vesmíru či si odskočí do minulosti (takže se setkáme i s Kirkovým předchůdcem na kapitánském křesle). V Původní sérii je prostě vše, proč máme Star Trek rádi, včetně neopakovatelné chemie mezi Kirkem, Spockem a McCoyem. A ano, zazní i slavné: „Jime, ten muž je mrtvý.“

Klingoni nejsou jedinou lahůdkou

Některé příběhy jsou pochopitelně, jako tomu bylo i u seriálu, slabší, jako celek je však omnibus silně nadprůměrný. Zdaleka nejlepší je ovšem z mého pohledu hned ten první, kde se paradoxně posádka Enterpreise objevuje jen ve vedlejších rolích.

Příběh Krev není voda totiž vypráví Klingon, který vzpomíná na dějiny konfliktů své rasy s lidmi. Perfektně napsaný i nakreslený příběh je nejen akční (u Klingonů to ani jinak nejde), ale především je plný skvělých odkazů na klasické příběhy, které ovšem podává z trochu jiného úhlu pohledu. Potěší oblíbení tribblové a vysvětlení, proč v původním Star Treku vypadali Klingoni jako mongolští fetišisté. Mimochodem, příběh slouží i jako prolog k šestému filmovému dobrodružství Kirka a spol. je to lahůdka a naštěstí ne jediná. Komiksový Star Trek u nás sice zatím vyšel jenom jeden, ale svému velkému rivalovi sáze Star Wars uletěl o pár parseků. Takže vzhůru na palubu!

 

+ Nejklasičtější posádka na dalších cestách vesmírem a ve skvělých příbězích o jiných rasách.

- Když neznáte Star Trek, u některých povídek přijdete o velkou porci zábavy.

 

90%

 

Star Trek

Scott Tipton, David Tischman, 464 str., 990 Kč

www.bbart.cz

 

 

Epizoda VII ságy Star Wars je naplánovaná na rok 2015

Epizoda VII ságy Star Wars je naplánovaná na rok 2015

Recenze: Indiana Jones zažívá další dobrodružství

Recenze: Indiana Jones zažívá další dobrodružství

Upoutávka na nový seriál ze světa Star Wars

Upoutávka na nový seriál ze světa Star Wars

 

Články odjinud