Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií

Recenze: Stíhačky ze Star Wars létají galaxií
Sdílej
 
Komiksový omnibus Star Wars: X-Wing: eskadra Rogue dokazuje, že Hvězdné války byly vždy o 2 věcech: rytířích Jedi a stíhačkách křižujících galaxii.

 

 

Svět Star Wars vždy symbolizovaly dvě věci: rytíři Jedi a stíhačky, slavné X-Wingy. O rytířích se už mohl český fanoušek dočíst hned ve dvou omnibusech, mapujících především dávnou historii Lucasových filmových příběhů. Stíhačky přichází na řadu až nyní. A nutno říct, že jestli to není zatím nejlepší kniha Star Wars komiksů, tak jen o chloupek.

Tři příběhy nás zavedou do období těsně po bitvě o Endor, v níž byla zničena druhá Hvězda smrti a císař Palpatine i jeho pravá ruka Darth Vader zemřeli. Ovšem nikoliv Impérium. Většina jeho vůdců se sice rve mezi sebou o moc, ale pořád mají dost síly na zničení mladičké Nové republiky.

Po celé galaxii tak zuří skrytá i otevřená válka a eskadra Rogue je v první linii. Nejprve narazí na trestní imperiální komando, podruhé se zaplete do kruté války všech proti všem na odlehlé planetě a nakonec se zúčastní dražby nové ultimátní zbraně v místech, kde se zjevuje duch tragicky zesnulého rytíře Jedi.

 

 

Celý omnibus těží především z toho, že není svázán s žádnou známou filmovou postavou. Ano, objeví se Luke Skywalker, ale téměř okamžitě ustoupí do pozadí a o zábavu se starají většinou nové, ovšem stejně sympatické postavy.

Pro scenáristy to znamenalo jediné: větší volnost. A tak, přestože je vše správně pohádkově barevné a přehledné, jak se na příběhy z předaleké galaxie sluší, dějí se zde věci hnusné a kruté. I ti dobří umírají, někdy dokonce úplně neromanticky - umučením.

Temnotu příběhů umocňuje to, že většina padouchů nedisponuje nijak převratným počtem zbraní či poskoků. Jsou to spíše místní šílenci a megalomani. Ale paradoxně právě proto je vše, co dělají, mnohem krutější a uvěřitelnější.

 

Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné

Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné

 

Star Wars komiksům vyloženě sluší, když se osvobodí od klanu Skywalkerů a soustředí se třeba na války gangsterů jako v omnibu lovce lidí Boby Fetta, nejlepší špiónku Impéria jako v omnibu Stíny Impéria… nebo jako tady, v dobrodružství jedné těžce zkoušené letky.

Příběhy letky X-Wingů se sice nevyhnou drobným chybám v logice a občas dojde i náhlé střihy mezi různými místy, které jsou pro Star Wars typické, ale vše si vynahrazují vyváženým mixem akce, romantiky a čisté krutosti nejen ze strany Impéria.

 

+ Nejrealističtější a tedy i nejkrutější komiksové příběhy ze světa Star Wars, jaké zatím u nás vyšly

- Nejpopulárnější a nejznámější hrdinové tady skoro úplně chybí.

 

 80 %

 

Star Wars: X-Wing Eskadra Rogue

Haden Blackman, Michael A. Stackpole, 296 str., 790 Kč, BB/art 2012

www.bbart.cz

 

 

Hraj Star Wars online jako Jedi, Sith, vesmírný pašerák nebo lovec lidí

Hraj Star Wars online jako Jedi, Sith, vesmírný pašerák nebo lovec lidí

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Mistr Yoda a robot Voltron předvádí Sílu japonských instantních nudlí. Mňam?!

Mistr Yoda a robot Voltron předvádí Sílu japonských instantních nudlí. Mňam?!

 

Články odjinud