Mupeti se vrací: Američtí plyšáci v novém filmu

Mupeti se vrací: Američtí plyšáci v novém filmu
Sdílej
 
Nastal čas pustit hudbu, nastal čas rozsvítit všechna světla, nastal čas, aby Mupeti získali zpět svou slávu!

 

Nejslavnější loutky na světě ve skutečnosti vůbec nejsou loutky. Kdyby zářivě barevná stvoření s pingpongovými míčky místo očí něco o loutkách jenom zaslechla, nejspíš by se smrtelně urazila. Oni jsou přece Mupeti! Pokud máte dojem, že jste o nich v životě neslyšeli, není to tak úplně pravda. Minimálně jste viděli v televizi jejich bratrance, rozčepýřeného oranžového Elma a spol. v pořadu Sezame, otevři se. A jak je to se skutečnými Mupety? Jsou hvězdami vlastní show i několika filmů, jenže poslední moment opravdové slávy si užili před skoro dvaceti lety ve Vánoční koledě. To se teď ale mění a Mupeti (anglicky Muppets) slaví velkolepý návrat ve filmu, který zrovna přišel do kin.

Hollywoodské legendy

Děj filmu začíná ve chvíli, kdy to Žabák Kermit, Slečna Piggy, Medvěd Fozzie, Velký Gonzo, Zvíře, Orel Sam i ostatní Mupeti nemají jednoduché. Doby největší slávy pominuly a zrovna teď jejich hvězda nezáří moc vysoko. Tedy vlastně nezáří vůbec. Chudák Kermit dokonce musí čelit otázce, jestli náhodou není Želva Ninja. Ale když jejich největší fanoušek Walter, který se Mupetům podezřele podobá, odhalí zákeřný plán magnáta Texe Richmana srovnat se zemí Mupetí divadlo a těžit na jeho místě ropu, starý tým vyrazí do akce. K záchraně bývalého působiště je třeba sehnat 10 milionů dolarů a to by v tom byl Mupet, aby se to nepovedlo!

 

Vůdce Mupetů

Mupety vymyslel (stejně jako partu ze Sezame, otevři se) legendární americký loutkař Jim Henson. Kermit a jeho kamarádi se zrodili už mezi lety 1954 a 1955. Henson pak vdechl život také fantastickým stvořením z filmů Labyrint nebo Temný krystal, dal podobu Želvám Ninja, když zamířily na stříbrné plátno, a jeho společnost nedávno pracovala na chundeláčích z dobrodružné fantasy Max a maxipříšerky. Některé Mupety vodil Henson sám, s jinými mu pomáhal třeba Frank Oz, který rozpohyboval například mistra Yodu ve Star Wars. Když Henson v roce 1990 nečekaně zemřel na komplikace spojené se zápalem plic, Mupety s celou jeho filmovou a televizní společností převzala rodina. V roce 2004 pak práva na loutky koupila firma Disney a naštěstí pro Mupety i jejich fanoušky je nenechává ležet ladem.

Žádné digitální finty

„Jestli to vypadá hodně složitě, je to tím, že to hodně složité opravdu je,“ směje se režisér nového filmu James Bobin. Má bohaté zkušenosti s prací pro televizi, ale Mupeti jsou jeho první velký film. Při jeho tvorbě si musel poradit s typicky ztřeštěným humorem plyšových hrdinů, písničkami i muzikálovými čísly včetně davových tanečních scén. To byla možná ta největší výzva. „Natáčeli jsme scény s tucty Mupetů, ve kterých si loutkaři v podstatě zahráli lidské Tetris s vlastními končetinami,“ dodává. Snahou bylo úplně se vyhnout počítačovým efektům, což je v digitální době neobvyklý počin.

Splašené postavičky

Mupeti se pohybují díky nespočtu šikovných rukou, které vyplňují jejich hebká tělíčka. Menší postavičky fungují na dálkové ovládaní, takže se občas splaší. Do větších se klidně schová celý člověk, jenže se s nimi pak zase hůře manévruje. „Máme ve filmu velikánské modré monstrum zvané Thog, které je vysoké skoro tři metry,“ vysvětluje Bobin. „Jednou jsem požádal chlapíka uvnitř, jestli by mohl trochu zatančit a on se tak strašně potil, že málem umřel.“ Naštěstí všechno dobře dopadlo. Doslova. Během závěrečného ohňostroje se dokonce na obloze objeví silueta Disneyho Myšáka Mickeyho, který může být na mladší kolegy pořádně hrdý. V domovské Americe už je film velkým hitem a Mupeti se vrací opravdu v plné parádě.

 

Kdo je kdo v Mupetech? 7 hrdinů skvělého filmu ti vytře plyš

Kdo je kdo v Mupetech? 7 hrdinů skvělého filmu ti vytře plyš

Chlupatí Muppeti řádí jako velké děti

Chlupatí Muppeti řádí jako velké děti

Hurá do Afriky! je německá vykradačka Madagaskaru

Hurá do Afriky! je německá vykradačka Madagaskaru

Klíčová slova:
film, mupeti, kermit, piggy
 

Články odjinud