Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?

Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?
Sdílej
 
Znáte kulové blesky? A co těmto bleskům podobná světla Min Min, s jejichž původem si lámou hlavu vědci z celého světa?

 

 

Oči domorodého Australana se téměř zavírají únavou. Je již soumrak, když mladý pasák ovcí přichází zkontrolovat své stádo. Při pravidelné prohlídce se však stane něco nečekaného! Z noční temnoty k němu přiletí podivná svítící koule, která se pak pohybuje v jeho blízkosti. Poletuje ve vzduchu a nedá se odehnat. Až za několik minut záhadně mizí.

Svit z neznáma

Je předchozí příběh pouhou pohádkou? Ne tak docela, přestože jde o starou historku tradovanou mezi Aboriginci (domorodými Australany) ze severozápadního Queenslandu. V této oblasti se totiž často objevují záhadná světla, jejichž vznik a původ nikdo dosud uspokojivě nevysvětlil.

Jde o takzvaná Min Min light, objevující se dodnes východně od australského města Boulia a v okolí dalšího města protinožců - Brewarriny.  Tyto tajemné světelné útvary mají bílou, načervenalou nebo zelenou barvu, zdánlivě se vznášejí a pohybující nad zemským povrchem. O jaký úkaz se jedná?

 

 

Tajemná světla Marfa lights z Texasu mají dokonce dokonce své pozorovací stanoviště •  Wikipedia

 

Noční postrach řidičů

Na první pohled sice připomínají kulové blesky, ale ty to nejsou. Nejenom že Min Min zatím nikoho nespálila, ale také se nikdy neobjevila ve spojitosti s bouřkou. Navíc jsou podle očitých svědků vidět pouze v noci pouze na ohraničeném území. I jejich chování je zvláštní: Často působí jako hraví „pronásledovatelé“ lidí nebo jedoucích automobilů jedoucích po noční silnici.

Jak však lze vysvětlit jejich vznik? Podle australského vědce Jacka Pettigrewa jde o optickou iluzi, podobnou fata morganě. Při ní se prý lámou světelné paprsky ve dvou různě teplých vrstvách vzduchu, což má za efekt iluzorní zobrazení předmětu za horizontem. Světla by tak podle experta mohla být odrazem vzdálených reflektorů pohybujících se dopravních prostředků.

Fata morgána nebo plazma?

Jenže tato teorie má závažný nedostatek. Podobný vizuální klam lze spatřit pouze z určitého pozorovacího úhlu, zatímco australské „bludičky“ viděli svědci na mnoha místech současně. Také hypotézy o Min Min jako svítícím roji hmyzu nebo zapálených bahenních plynech se ukázaly jako nepříliš průkazné. Světla se totiž často pohybují mnohem rychleji, než by to dovedl jakýkoliv hmyz nebo plyn, nepálí, a občas dokonce změní svou barvu!

Dodnes tak zůstává záhadou, jakého jsou původu. Vedle divokých představ, že se jedná o přízraky mrtvých lidí, existují důmyslnější, ale přesto fantastické teorie. Podle jedné z nich jde o objekty z antihmoty (hmoty složené z antičástic), podle jiné o útvary z plazmy.

 

 

V okolí australského města Brewarrina se objevují záhadná Min Min •  Wikipedia

 

Mají vlastní inteligenci?

Může jít o zatím neznámý přírodní jev, neboť podivná létající světla se pravidelně objevují na mnoha dalších místech světa: v Norsku, Thajsku nebo v několika lokalitách USA. Podobné jevy byly pozorovány i v jižních Čechách. Jsou zaznamenány i případy, kdy se tato světla chovala, jako by měla vlastní inteligencí. V Austrálii bylo v minulém století několik z nich obklíčenou skupinou lidí, jenže Min Min mezi nimi náhle zmizela! Jak je to možné vysvětlit?

Podle jedné z odvážných hypotéz to může nasvědčovat tomu, že jde o jakousi neznámou formu přirozených objektů z plazmy. Snad dokonce s jakousi částečnou inteligencí. Zda jde o šílenost, nebo je původ Min Min mnohem méně šokující, se snaží zjistit desítky profesionálních i amatérských badatelů. Zatím bez většího úspěchu.

 

 

Tajemné fotky z Venuše: Zachycují mimozemský život?

Tajemné fotky z Venuše: Zachycují mimozemský život?

Záhadné snímky z Marsu: Dokazují existenci mimozemšťanů?

Záhadné snímky z Marsu: Dokazují existenci mimozemšťanů?

Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?

Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?

Klíčová slova:
zahada, min min, svetla, australie
 

Články odjinud