Záhadné snímky z Marsu: Dokazují existenci mimozemšťanů?

Záhadné snímky z Marsu: Dokazují existenci mimozemšťanů?
Sdílej
 
Čtvrtá planeta sluneční soustavy je ve vědeckofantastických knihách často popisována jako místo, kde se dařilo životu. Proč? Mars oplývá relativně příznivými klimatickými podmínkami a je spojen s některými neobvyklými skutečnostmi. Patří mezi ně i tajemné fotografie z jeho povrchu…

“Tvář“ z jiného světa

Burácení reaktivních motorů se rozléhá jako dunivý hrom. Když 20. srpna 1975 startuje z kosmodromu East Test Range na Floridě nosná raketa se sondou Viking 1, nikdo zatím netuší, jaké překvapení tato vesmírná mise přinese. Stejně jako její následovnice sonda Viking 2, bude mít za cíl zmapovat povrch Rudé planety.

Na jedné fotografii z těchto misí organizovaných NASA byl totiž později rozeznán rozsáhlý objekt připomínající ohromnou lidskou tvář. Tento tajemný útvar ležící na povrchu marsovské oblasti známé jako Cydonia vešel do dějin jako „tvář z Marsu“.  Proč připomíná lidský obličej?

 

Náhoda, nebo výtvor neznámé civilizace?

Podle odborníků z NASA se jedná pouze o náhodnou hru světel a stínů na přirozeném geologickém útvaru – marsovském kopci.  Pozdější fotografie Cydonie pořízené v srpnu roku 1998 sondou Mars Global Surveyor a o osm let později evropskou družicí  Mars Express navíc nejsou zdaleka tak fantastické. Objekt na nich spíše než lidský obličej připomíná obyčejný horský masív.

Zhroutila se tato záhada jako pomyslný domeček z karet? Vždyť lidský mozek má tendenci zkreslovat viděnou skutečnost podle svých očekávání a známých předmětů. Jenže jsou tu i jiné tajemné skutečnosti. Na dalších snímcích z Cydonie najdeme několik objektů připomínajících egyptské pyramidy. Může jít o náhodnou shodu, nebo kdysi byla Rudá planeta osídlena jakousi inteligentní civilizací?

Kvetla Rudá planeta životem?

Na Marsu je přítomna nejen voda – základní podmínka života, ale mnozí vědci připouštějí, že zde kdysi vládlo mnohem příznivější podnebí než dnes. Přestože jde v případě záhadné „tváře“ o zřejmě náhodnou shodu přírodního útvaru s útvarem umělým, někteří  příznivci konspiračních teorií tvrdí, že NASA snímky záměrně upravila, aby nevyšla najevo pravda o mimozemském životě. Zda jde o bláznivou fantazii můžete sami posoudit podle přiložených fotografií.

Další neobvyklé snímky Rudé planety pořídilo vozítko Spirit, které  bylo na Marsu v činnosti od ledna 2004 do loňského roku. Za tu dobu pořídilo hodně zajímavých fotografií, z nichž některé mezi veřejností opět vyvolaly spekulace o podivných aktivitách na Marsu.

 

Fotky ze Spiritu

Na jedné z fotek z roku 2009 lze při několikanásobném zvětšení mezi kameny rozeznat cosi, co vypadá jako lidská nebo humanoidní lebka.  Podle amatérského badatele Australana Michaela Middletona, který tento objekt na snímku objevil, prý těžko může jít o obyčejný kámen.

„Je těžké uvěřit, že by na Marsu vznikl přírodními procesy útvar, který se tak nápadně podobá lebce… Předmět má barvu kosti a jeho povrch je nezvykle hladký,“ konstatoval Australan. Má pravdu? Faktem je, že na předmětu lze zřetelně rozeznat cosi jako čelist, oční jamky i nosní dutinu. Může tedy jít o pozůstatek jakési mimozemské bytosti?

Největší bubliny jsou na pražském Karlově náměstí

Největší bubliny jsou na pražském Karlově náměstí

Emzáci, nebo fantazie?

S tímto názorem ostře nesouhlasí většina astronomů. Podle nich jde pouze o kus světlé horniny - zřejmě o vápenec, podobající se shodou okolností lidské lebce. Pro mimozemský život na Marsu totiž nemají existovat žádné nezvratné důkazy. Podobně náhodné mají být i zvláštně tvarované stíny vyfotografované Spiritem vloni.

Spirit totiž pořídil i snímek, na kterém jsou zřetelně vidět stíny jakýchsi obdélníkových objektů. Zástupci NASA tvrdí, že jde o odraz samotné sondy. Podivné ale je, že tvar stínmů vůbec neodpovídá tvaru Spiritu. Jde tedy o jakési umělé objekty – možná mimozemské? Na jednoznačnou odpověď na tuto provokativní otázku si ještě budeme muset počkat.

Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází

Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází

VIDEO: Lidský prak. Natáhni a vystřel!

VIDEO: Lidský prak. Natáhni a vystřel!

Klíčová slova:
vesmir, mars, NASA, viking, mimozemstani, zahady, spirit
 

Články odjinud