Osídlení Marsu: Elektrárna Solarus, letové středisko a spojovací chodba

Osídlení Marsu: Elektrárna Solarus, letové středisko a spojovací chodba
Sdílej
 
Modul Solarus bude skutečnou vesmírnou elektrárnou. Letové středisko se buduje společně s novou kosmickou lodí a spojovací chodba s parkovacími čelistmi ji spojí se stanicí.

 

SÉRIE VESMÍR

OBTÍŽNOST 1

MĚŘÍTKO 1 : 72

Rozšíření vesmírné stanice

Modul Solarus bude skutečnou vesmírnou elektrárnou. Na nosném sloupu je umístěno šest hlavních otočných solárních panelů. Jsou natáčeny vždy směrem ke slunci a dodávají energii celé vesmírné stanici. Provoz je plně automatický. Přesto je v modulu umístěno i pracoviště operátora, pro případ nutnosti řídit provoz ručně. Protože ve vesmírné stanici nejsou okna, umístili konstruktéři do zadní části modulu Solarus pozorovací věž. Slouží jako pracoviště pro sledování zemského povrchu a je současně velmi důležitou psychickou podporou pro posádku pracující v uzavřených prostorách.

Letové středisko se buduje společně s novou kosmickou lodí (ABC
č. 25-26). Bude vybaveno nejmodernější komunikační technologií pro spojení se Zemí i s novou lodí. Pracovní část spolu s komunikačním satelitem je uložena v horním úseku, obytná část je v úseku spodním. Řídící letové středisko má vlastní spojovací uzel pro připojení jakékoli vesmírné lodi, pracovního modulu nebo záchranného raketoplánu.

Spojovací chodba s parkovacími čelistmi poslouží ke spojení stanice s novou lodí.

 

Přípravné práce

Všechny části předem narýhněte.

Návod na slepení

ELEKTRÁRNA SOLARUS

1. Slepte trup 1. Na spodní stranu dílu 1 nalepte dno 2. Chladicí komory 3 (2x) nalepte z boku na díl 1. Vesmírné okno 4 a spojovací uzel 5 nalepte zezadu a zepředu na díl 1.

2. Oporu pro sloup solárních panelů 6 přilepte na díl 1 shora. Sloup 7 nalepte na díly 1 a 6. Solární panely 8 (6x) nalepte na díl 7.

LETOVÉ STŘEDISKO

1. Slepte podstavec 1 a přilepte ho na spojovací uzel z ABC č. 22. Díl 2 nalepte na díl 1. Spojovací uzel 3 nalepte shora na díl 2 a přilepte k němu lem 4.

2. Slepte přístrojovou část satelitu 5. Stojan satelitu 6 nalepte na díl 5. Talíř satelitu 7 nalepte na díl 6. Celek z dílů 5, 6, 7 nasuňte do dílu 4.

SPOJOVACÍ CHODBA

Slepte chodbu 8. Zespoda i seshora na ni nalepte čelisti 9 a 10. Celek zasuňte do volného spojovacího uzlu.

 

OSÍDLENÍ MARSU - Základna

OSÍDLENÍ MARSU - Základna

Osídlení Marsu

Osídlení Marsu

Klíčová slova:
mars, abc, vystrihovanka, osidleni, 3decka, 23