Recenze: Hra Mass Effect 3 je epickým koncem

Recenze: Hra Mass Effect 3 je epickým koncem
Sdílej
 
Pokud by se jmenovaly nejlepší a nejúspěšnější herní série posledních deseti let, bez pochyb mezi nimi bude rozmáchlé akční RPG Mass Effect. Nyní konečně přišel jeho třetí díl.

 

 

 

Jestli jsi nehrál předchozí dva díly, zřejmě ti příběh hry moc neřekne. Hlavní síla Mass Effectu 3 leží v tom, že tě zase vezme do známého světa a předloží ti jeho možné zničení. V prvním díle se podařilo za těžkých ztrát celé spojené flotily zastavit jednoho jediného Reapera. A i když se Shepard snažil všechny varovat, že přijde celá invaze, nikdo ho neposlouchal.

 

Najednou se tedy nad všemi velkými městy na Zemi objevili Reapeři a brzy se to samé stalo u všech větších planet v soustavě. Lidé, turiané a další inteligentní životní formy jsou masakrování po tisících a nikdo neví, jak proti tisíckrát většímu ohrožení bojovat. Jedinou naději je opět Shepard, za kterého hraješ. Musíš najít nějakou zbraň, která dokáže Reaperu zničit, a hlavně sjednotit Galaxii ke společnému protiútoku.

 

 

 

 

A právě přemlouvání bude to hlavní, oč ve hře půjde. Musíš se vydat na znepřátelené světy, které spolu válčí a přemluvit je, aby se přidaly k velké válečné flotile a pomohli budovat zbraň záchrany. Budeš zachraňovat celé planety i malé školy. Hlavní je získat dost podpory na to, aby závěrečný zoufalý útok mohl uspět.

 

Oproti minulým dílům byl hodně vylepšen systém bojů, který se teď vyrovná klasické bojovce. Konečně cítíš, že postavy pořádně využívají prostor, nepřátelé jsou chytřejší a celkový pocit z ovládání Sheparda je lepší. Navíc může vytáhnou brutální útok omni-toolem na blízko, který většinu protivníků dostane na jednu ránu.

 

Systém inventáře a vylepšování zbraní se blíží spíš prvnímu dílu, takže musíš počítat s tím, kolik zbraní uneseš a jako do nich namontuješ vylepšení. Stejně tak musíš přemýšlet nad tím, koho sebou vezmeš do boje. Najdeš spoustu známých z původních dílů, někteří se k tobě mohou přidat, jiní ne.

 

 

 

 

 

Velkou novinkou je multiplayer, ve kterém se ve čtyřech můžete pustit do plnění misí, jejichž výsledek ti vydělá nějaké peníze a hlavně zvýší připravenost Galaxie na finální boj s Reapery. Nicméně pokud tě tahle část hry nebaví, můžeš ji vypustit, pořád jde zahrát na ten nejlepší z několika různých konců, jen se musíš víc snažit.

 

Mass Effect 3 je možná trochu akčnější než předchůdci, ale důraz na RPG a těžká rozhodnutí tu určitě nechybí. Spíše naopak, nyní rozhodujete o budoucnosti celých civilizací a často nejde vybrat řešení, které bude jediné správné. Je to hra temnější, ale o to zábavnější.

 

+ Strhující a epické završení celé série. Staneš se vůdcem posledního odporu proti ničivým Reaperům.

- Po tolika letech už je grafika trochu kostrbatější a některé motivy se prostě hodně opakují.

 

90%

 

Mass Effect 3

Bioware, Electronic Arts 2012

Xbox 360, PlayStation 3, PC

www.masseffect.com


Mass Effect 3: Bereme si Zemi zpátky!

Mass Effect 3: Bereme si Zemi zpátky!

V pokračování hry Lego Batman má ostře řezané rysy už i Superman

V pokračování hry Lego Batman má ostře řezané rysy už i Superman


10 nejlepších her roku 2011: Musíte je znát a hrát

10 nejlepších her roku 2011: Musíte je znát a hrát


 

Články odjinud