10 nejlepších her roku 2011: Musíte je znát a hrát

10 nejlepších her roku 2011: Musíte je znát a hrát
Sdílej
 
Jestli platí, že kdo si hraje nezlobí, posledních dvanáct měsíců jsme tím pádem byli děsně hodní. Jedna herní pecka střídala druhou a převlékat za Temného rytíře nebo bít draky na dalekém severu budeme snad i místo Štědrovečerní večeře. I po ní. Prostě: Nebyl to jenom Battlefield 3!

 

Deus Ex: Human Revolution

Je to bezchybná hra? Určitě ne. Ale je to perfektní hra. Skvěle nadesignovaný svět nedaleké a neveselé budoucnosti vás jednoduše pohltí. Drsňák v hlavní roli Adam Jensen je charismatický a je jen na vás, jestli z něj uděláte bezohledného zabijáka a nebo dobráka se zlatým srdcem. Stealth a RPG prvky ve hře fungují skvěle a zápletka vyvolává mnoho zajímavých otázek, ne jen prosté plížení a zabíjení. Prostě kyberpunková nádhera. (PC, X360, PS3)

 

Batman: Arkham City

Nejlepší hra podle komiksu? Asi ano! Studio Rocksteady skvěle zapracovalo a přineslo nám výborný batmanovský příběh, který se neváže ani na filmy ani na komiksy. Hra má náboj, atmosféru a spoustu skvělých nápadů a opravdu si díky ní připadáte jako Temný rytíř. Postavy jsou skvělé, ať už pomáhají Dobru jako Catwoman nebo se vyžívají veZlu jako Joker. Píběh vás chytne a nepustí, ale hlavně se to skvěle hraje! (PC, X360, PS3)

Zaklínač 2: Vrahové králů

Druhé dobrodružství zaklínače Geralta v herním světě ve většině prvků překonává ten první. Nadupané příběhové RPG vyžaduje spoustu přemýšlení, ať už ohledně toho, jak budete Geralta rozvíjet a nebo jak se zachováte v desítkách obtížných dějových rozhodnutí. Tvůrci z Polska se o svou hru pečlivě starají a nedávno vydali spoustu doplňků zdarma. Pro milovníky žánru i literární předlohy jasná volba. (PC, časem X360)

 

The Elder Scrolls V: Skyrim

Nejrozsáhlejší RPG roku? Tak to je. Další člen rodiny The Elder Scrolls nám opět vyrazil dech svou rozlehlostí a vším, co můžete dělat a kam jít. Na sychravém severu si na tebe tentokrát kromě klasických potvor brousí zuby i draci, kterých budeš muset pár sprovodit ze světa. Jsi totiž Drakozrozený! Skyrim je fantasy zábava na mnoho desítek hodin a synonymum pro skoro neomezenou svobodu. (PC, X360, PS3)

Uncharted 3: Drake's Deception

Bezohledně návyková a pohlcující akční jízda. Uncharted 3 je úžasným dobrodružným titulem, který bezostyšně těží z mnoha nápadů, které známe z Indiany Jonese - to nám ale vůbec nevadí, protože tohle je prostě krása hrát. Příběh Nathana Drakea je vynikající a místa, jimiž vás v téhle akční jízdě protáhne tak úžasná, že vás ani nenapadne, že už jste někde těch pár okoukaných nápadů viděli. (PS3)

 

 

Dark Souls

Máte pocit, že jsou dnešní hry moc jednoduché? Zahrajte si Dark Souls, nejdrsnější RPG a snad i hru, jakou dnes seženete. Obrovský svět s megalomanskými a nemilosrdnými bossy vás bude znovu a znovu zabíjet, jenže to k téhle hře patří. Je to zábava pro vytrvalé, trpělivé, zato se vám každá investovaná hodina nakonec vrátí. Pokud máte rádi výzvy, tenhle kousek vás dozajista uspokojí. Ale neříkejte pak, že jsme vás nevarovali, Dark Souls není jednoduchý oříšek k rozlousknutí. (X360, PS3)

Gears of War 3

Rozmáchlé finále vynikající sci-fi série určitě nezklame. Nadupaná akční horská dráha provede dosud nepoznanými kouty planety Sery. Při téhle prohlídce za sebou necháte stovky mrtvých těl. Prostě pořádné velkolepé završení trilogie, které přiková ke křeslu napínavou kampaní a pak zase chytne multiplayerem, od kterého se jen hodně těžko odvyká. (X360)

 

L.A. Noire

Nenechejte se nachytat, tohle není dobové GTA. Tohle je prvotřídní atmosférická detektivka, která se intenzitou zážitku vyrovná těm nejlepším žánrovým filmům. Tady nejde o to, řídit po městě auto a střílet zločince (i když na obojí dojde). Tady je vaším hlavním úkolem řešit případy a pro to vám tvůrci servírují skvělý systém výslechů, úžasně realistické převedení obličejů a skvěle vedený příběh. Takovouto detektivku jste ještě nehráli. (PC, X360, PS3)

Total War: Shogun 2

Milovníci strategií nemají v posledních měsících na růžích ustláno. Naštěstí jsou tu ale tituly jako je tenhle. Total War: Shogun 2  zaručí, že po hodně dlouhou dobu se nemusíte po jiných hrách ani shánět. Náročná strategie ze středověkého Japonska nabízí možnost ukázat ostatním lordům, že jste ten nejchytřejší, nejlstivější a nejschopnější vůdce rodu na bojišti i mimo něj. Skvělá grafika, spousta výzev a nakonec i multiplayer, v němž můžeš vyzvat ostatní podobně nadšené stratégy. Banzai! (PC)

 

Portal 2

Umělecká hra je pojem, který zní možná divně, ale Portal 2 je prostě čisté umění designu. Skvělé logické puzzle z pohledu první osoby vám ukáže, jak moc jde uspět s neotřelým přístupem k tvorbě. Portal 2 se nesnaží zaujmout strhujícími filmečky, megalomanskou akcí a nebo intenzitou bitev. Tohle je čirá, nespoutaná radost z hraní a jeden z největších zážitků roku 2011 – a to bez ohledu na to, jaký žánr máte rádi. Portal 2 sedne každému. (PC, X360, PS3)

 

10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět

10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět

Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci

Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci

 

Články odjinud