10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět

10 nejlepších filmů roku 2011, které musíte vidět
Sdílej
 
Bylo toho dost. Zvlášť v létě se v kinech odehrávaly velkolepé podívané plné prvotřídních efektů. Jenže ne všechny jsou dost dobré na to, aby se dostaly do výběru Abíčka. Co na to Piráti z Karibiku? Možná se vytasí se zkříženými hnáty…

 

Zrození Planety opic

Vynikající oživení klasické sci-fi série. Sledujte, jak vlastně vznikl druh inteligentních lidoopů v příběhu Caesara, za jehož pohyby stojí Andy Serkis, který si podobně zahrál Gluma v Pánovi prstenů. Planeta opic je skvělý film, nepostrádá napětí ani emoce a hlavně můžete v klidu fandit sympatickým opicím.

Transformers 3

I když je to asi nejslabší díl ze všech tří, pořád je to pořádný akční nářez. Transformers 3 jako jeden z mála filmů letos slušně využili formát 3D a když se v tom třetím rozměru bijí obrovští roboti, vypadá to prostě dobře. Ne všechny scény a dějové kličky patří k tomu nejlepšímu roku 2011 (spíš k tomu nejujetějšímu), jenže při pohledu na Optima Prima, který běhá a řeže Decepticony mečem, se nejde nebavit.

 

Rychle a zběsile 5

Může být pátý díl filmové série zároveň tím nejlepším? Není už to trochu oježděná kára? Zjevně ano a rozhodně ne! Už jen proto, že v Rychle a zběsile 5 došlo k tolik očekávanému střetu dvou moderních akčních ikon. Vin Diesel a Dwayne The Rock Johnson se v atraktivním prostředí brazilského Ria pěkně pomlátí. Přidejte nadupaná auta, zábavné vedlejší postavy a je tady parádní akční film.

X-Men: První třída

Retrospektivní pohled na skoro bondovské začátky Magneta a Profesora X je jednou z nejlepších komiksových adaptací vůbec. Za skvělým kusem filmařiny stojí režisér stojí Matthew Vaughn, který zabodoval už s neobvyklou superhrdinskou komedií Kick-Ass. Michael Fassbender v roli Magneta je jasnou jedničkou roku. Od roličky v krvavém eposu 300: Bitva od Thermopyl už má za sebou pěný kus kariéry!

 

Šmoulové

S modrými pidižvíky vyrůstalo hned několik generací a je potěšující, že filmová podoba jejich dobrodružství nedopadla vůbec špatně. Hraný film s 3D digitálními efekty je vtipný, nebojí se dělat si sám ze sebe legraci, dobře odsýpá a je přístupný pro všechny generace. Za předpokladu, že ty generace ví, kdo to jako je ten Gargamel. Šmoulové řádí, rapují, splachují sami sebe do záchodu – to je možná nejvyšmoulenější scéna roku…

Tintinova dobrodružství

Slavný cestovatel a dobrodruh se konečně podíval na stříbrné plátno ve velkolepém dobrodružství od režiséra Stevena Spielberga. Parádně animovaná akční jízda ukazuje, že správně použité 3D má smysl. Velký. Tintinova dobrodružství mají spád, jsou vtipná a dávají jasně najevo, že tenhle chlapecký reportér zatím nemá v plánu zestárnout. Jo, a tak nějak připomínají dobrodružství jistého Indiany Jonese.

 

Super 8

Moderní verze E.T. Mimozemšťana se povedla. J. J. Abrams, který vymyslel seriál Ztraceni a režíroval nový filmový Star Trek, natočil příběh pro celou rodinu, co pobaví, napne, ale i trochu postraší. Dobrodružství party mladých amatérských filmařů začne natáčením zombie hororu, pokračuje katastroficky explozivní havárií vlaku a končí sci-fi monstrem ze sousedství výborně spojuje to, co máme rádi ve starších filmech, s moderní filmařinou a bomba triky.

Ocelová pěst

Hugh Jackman a roboti v ringu. Co si přát víc? Ocelová pěst vypráví klasický sportovní příběh o outsiderovi, co to dotáhne až na vrchol. Jenže se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy boxery v ringu vystřídali nabušení roboti ovládaní lidskými trenéry. Fenomenální! Až se rozběhnou závěrečné titulky, budete naštvaní, že to tak jako v Ocelové pěsti nechodí i ve skutečnosti.

 

Thor

Plavovlasý severský bůh hromu Thor je dalším z komiksových reků, kteří se dočkali vlastního filmu. Ten jeho je typickým příběhem o zrodu superhrdiny a odehrává se v našem starém známém světě i na ledových pláních Jotunheimu plných ještě ledovějších obrů. Akce se proplétá s osvěžujícím humorem a z digitálních triků oči přecházejí.

Válka bohů

Hodně netradiční pohled na řecké báje a pověsti natočil indický režisér Tarsem Singh. Díky bohatému hollywoodském rozpočtu je to vizuálně hodně působivá podívaná, ve které do sebe buší lidé, bohové i Titáni. Válka není Olymp jaký znáte z povinné školní četby a díky tomu i parádně akčním bojům je to totální masakr.

 

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci

Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci

 

Články odjinud