Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství
Sdílej
 
Britské filmové studio Aardman je zodpovědné za spoustu skvělých a trochu bláznivých filmů. Plastelínové i digitální zázraky se jmenují Wallace a Gromit: Prokletí králikodlaka, Slepičí úlet, Spláchnutém, Velká vánoční jízda nebo Ovečka Saun. Teď se v Aardmanu chystá další vychytávka, střelené dobrodružství na moři nazvané Piráti.

 

Právě je v kinech Velká vánoční jízda. Její zápletka se točí okolo zapomenutého dárku ze Santa Clausovy továrny. Digitální animák pro celou rodinu je plný vtipných hlášek a gagů a navazuje na starší produkci slavných filmových „hračičků“ z Velké Británie.

Když Peter Lord založil s kamarádem Davidem Sproxtonem v roce 1972 malé animátorské studio, ještě netušili jakého věhlasu jejich filmy dosáhnou. Zpočátku chtěli „pouze“ vyrábět animáky pro neslyšící děti, ale vytyčený cíl postupem času několikanásobně překonali. Po první krátkém filmu Greeblies bylo studio Aardman stále úspěšnější a větší, až v roce 1991 získalo s krátkometrážním filmem Pohodlíčko Oskara za nejlepší krátký animovaný film.

 

 

Vtip v každém filmu

Čemu Aardman vděčí za svůj úspěch? Zejména nápadité, ale velice pracné ruční animaci plastelínových figurek, stejně jako vtipnému filmovému scénáři se svéráznými postavami, které se objevují ve aardmanovských filmech.

K pověstné originalitě hraničící až s bláznivostí patří využití reálných lidských rozhovorů z různých prostředí jako zvukových kulis. V Pohodlíčku si zvířata ze ZOO vyprávějí o svých životech prostřednictvím nahraných hlasů obyčejných Britů.

Legenda jménem Wallace a Gromit

Studio proslavily také příhody dua Wallace a Gromit. Potrhlý vynálezce se šibalským psem se poprvé objevili v krátkém filmu Cesta na Měsíc z roku 1989. Od té doby měli pokaždé velký úspěch. Naposledy před šesti lety v celovečerním dobrodružství Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka.

Ještě před Králikodlakem ale do kin dorazila jiná legenda. Slepičí úlet z roku 2000 využil klasický útěkový scénář, ale dal mu jaksi netradiční podobu. Ze zajetí prchají nebohé slepice, které si nechtějí počkat na špalek. To vše v klasicky Aardmanovsky bláznivě vtipné podobě.

 

Spláchnutej spláchl plastelínu

Také nedávný animovaný seriál z prostředí farmy Ovečka Shaun se dočkal úspěchu. Přestože postavy v něm nemluví, jeho vtipnost a bláznivost je natolik veliká, že se „ovečák“ Shaun a jeho kamarádi zalíbili jak dětem, tak i dospělým z mnoha zemí světa.

V roce 2005 vyhořel centrální sklad studia v britském Bristolu, ale Aardman to nezastavilo. Už o rok později poslalo do kin první neplastelínový animák Spláchnutej. Formelu vystřídala digitální animace, ale příběh o rozmazleném myšákovi, co se dostane do nebezpečného „podsvětí“, když spadne do záchodu, nezapřel typickou nápaditost ani hravost.

Piráti ve třech rozměrech

Momentálně si zaměstnanci studia Aardman už zase hrají s plastelínou. Na jaro příštího roku totiž připravují novinku o střeleném dobrodružství na moři. Piráti do kin vtrhnou stejně jako letošní digitální Velká vánoční jízda v oblíbeném 3D.

Podle prvních upoutávek je to pěkně ujetá, fousatá podívaná pro diváky všeho věku plná ostře nabroušených šavlí, divoce rozhoupaných korábů, impozantních bitev a explodujícího humoru. Její hlavní hrdinou je totiž kapitán bárky s vlajkou se zkříženými hnáty, co chce získat titul Pirát roku.

 

Velká vánoční jízda je právě v kinech. Piráti budou v kinech od 5. dubna 2012.

 

 

18 dní do Vánoc, 2 dny do Velké vánoční jízdy 3D

18 dní do Vánoc, 2 dny do Velké vánoční jízdy 3D

Nejlepší zabití v Battlefield 3: Stíhačka, bazuka, zhyň, baby!

Nejlepší zabití v Battlefield 3: Stíhačka, bazuka, zhyň, baby!

 

Články odjinud