Akční pecka z Prahy: Co jste nevěděli o čtvrté Mission Impossible

Akční pecka z Prahy: Co jste nevěděli o čtvrté Mission Impossible
Sdílej
 
Nad jednou z pražských ulic sjíždí na kladce americký herec Tom Cruise. Dav přihlížejících chodců se nestačí divit, když se záhy tato scéna opakuje. Věděli jste, že během natáčení snímku MI 4: Ghost Protocol zastupovalo několik pražských míst Moskvu a Budapešť? A to není všechno…

 

Doslova jako časovaná nálož vtrhl do českých i zahraničních kin zmíněný akční snímek s Tomem Cruisem v hlavní roli. Již čtvrté pokračování slavné špionážní filmové série se stejně jako její první díl částečně natáčel v Praze. Jako další lokality filmu byly vybrány Budapešť, Moskva, Dubaj a několik lokalit v USA .

Na podzim roku 2010 přijel do hlavního města České republiky americký štáb, včetně představitelů hlavních filmových rolí – Toma Cruise  a Jeremy Rennera.  Na natáčení snímku amerického režiséra Brada Birda, se však v Praze podíleli i Češi. Barrandovské ateliéry pak posloužili pro některé – především interiérové scény.

 

Kde se vraždí Básníci

Kromě technického zajištění filmu a komparzu, tak v MI 4 uvidíte v epizodní roli například herce Pavla Kříže, proslaveného zejména Básnickou pentalogií.

Zatímco v Básnících si tento český herec zahrál studenta a lékaře Štěpána Šafránka, v americkém špionážním filmu se mihl v roli zneškodněného agenta. Jedná se o scénu z budapešťského nádraží, která byla natáčena na pražském Hlavním nádraží. Na ministerský vůz se ve filmu zase střílelo na nábřeží Vltavy.

Kreml nebo Česko?

Také většina záběrů snímku, představující ulice ruské Moskvy a Kreml, pochází z Prahy. Interiér a některé exteriéry Kremlu, jsou ve skutečnosti Pražským hradem. Můžete si toho všimnout například ve scéně, kdy hlavní agent organizace IMF Ethan Hunt (hraje ho Tom Cruise) prochází údajnou dvoranou u Kremlu. Tajný vagon organizace IMF pak zase stojí na Vršovickém nádraží.

Také scéna, kdy Cruise uniká před svými pronásledovateli  z okna, byla natáčena v Praze. Přísně střežený americký herec tento nebezpečný úkol – jak je jeho zvykem, střihl sám bez dubléra.

Nejlepší akční scéna roku

Podobně adrenalinové bylo natáčení MI 4 v Dubaji. V tomto bohatém městě měl Cruise za úkol vyšplhat  pomocí speciálně vychytaných rukavic několik pater po stěně nejvyšší budovy světa. U skleněné výplně 828 metrů vysokého mrakodrapu Burdž Chalifa se Cruise opět rozhodl viset bez kaskadérského záskoku.

Dechberoucí scéna je jednou z nejpodařenějších v akčních filmech poslední doby. Ve filmu zaujmou také různé technické vychytávky, přestože mu mnozí vyčítají celkově horší úroveň než měl předchozí díl. Také hravost a klasicky jednoduché zápletky filmu si zaslouží pochvalu. Zajímavé momenty však najdeme v celém snímku, v němž se děj točí kolem teroristického útoku na ruský Kreml.

 

 

Jak dopadne hra o život?

V době bombového výbuchu zde zrovna Ethan Hunt plní přísně tajný úkol, proto vina za zločin padne na něj a jeho domovskou americkou špionážní agenturu IMF. Ruská vláda je nanejvýš rozlobená a nepřímo obviní z útoku Spojené státy.

Proto americká  vláda vyhlásí takzvaný Ghost protokol a dá od IMF ruce pryč. Její členové se záhy ocitnou na černé listině a jsou doslovnými kandidáty na odstřel. Hunt proto musí najít skutečného viníka útoku a dokázat svou nevinu.

Od animáků k agentům

Jak vše dopadne se dozvíte během sledování této filmové novinky nejen z Prahy. Její režisér Bird, který se proslavil především pixarovskými animáky Ratatouille a Úžasňákovými, odvedl dobrou práci. Kromě nápaditých filmů pro děti se tak mohl poprvé blýsknout i v akčním žánru…

Mission Impossible - Ghost Protocol je v kinech od 15. prosince 2011.

 

Tajemství Sherlocka Holmese: Je nejslavnější detektiv akčním hrdinou?

Tajemství Sherlocka Holmese: Je nejslavnější detektiv akčním hrdinou?

Boj v Aréně smrti je nejdrsnější reality show budoucnosti

Boj v Aréně smrti je nejdrsnější reality show budoucnosti

Klíčová slova:
film, mission impossible, praha, tom cruise
 

Články odjinud