Pokojový sport: Staňte se mistry ve stolním hokeji

Pokojový sport: Staňte se mistry ve stolním hokeji
Sdílej
 
Stolní hokej Stiga vypadá zatraceně reálně. Kdybyste ho hráli ve velké lednici a s přilbou na hlavě, připadali byste si jako hokejisti na skutečném utkání.

 

Kdo by si nepřál stát se alespoň na chviličku jedním z klíčových hráčů na ledě? A co takhle hrát za celý tým najednou? Díky stolnímu hokeji Stiga je to možné. Stačí si jen vybrat mezi americkou NHL nebo českou Extraligou a jde se na věc. Navíc Stiga vyrábí figurky snad všech hokejových týmů a nechybí mezi nimi ani legendární Jágr tým! Není proto překvapením, že se Stiga zabývá i výrobou oficiální varianty stolního hokeje pro turnaje Mistrovství světa ve stolním hokeji a pro turnaje v ČR. Celá konstrukce Stiga hokeje je z tvrzeného plastu stejně jako figurky, které mají dokonce kovové hokejky. Proto je tahle hra stejně ostrá a přesná jako opravdový hokej a můžete dávat opravdu tvrdé střely.

Jak to všechno začalo

Společnost Stiga byla založena ve Švédsku v roce 1934 panem Stigem Hjelmquistem, jehož jméno nese dodnes. A právě kolem roku 1930 vznikl vůbec první táhlový stolní hokej ve Švédsku a Finsku. První Stiga hokej však na sebe nechal čekat dlouhých 27 let. Poprvé si jej fanoušci stolního hokeje mohli zahrát až v roce 1957, kdy se začal vyrábět sériově. Bylo to ve stejném roce, kdy vyšlo vůbec první číslo ábíčka, což je neuvěřitelné půlstoletí a fousek. Původní Stiga hokej měl jednoduchý obdélníkový tvar a většina částí byla vyrobena z plechu. Prvních dvacet let existence Stiga hokeje barvily jednotlivé figurky ručně ženy z městečka Tranås. Ročně nabarvily okolo jednoho milionu figurek! Dnes už jsou figurky barveny pomocí strojů.

 

Profesionální úroveň

Od začátku osmdesátých let se po celém světě pravidelně pořádají mezinárodní turnaje ve stolním hokeji. Celosvětový rozvoj stolního hokeje ale nastal až koncem devadesátých let. Hokej se rozšířil a výrazně prosadil například v Rusku a v Lotyšsku. Vznik několika nových národních asociací stolního hokeje vedl k myšlence vytvoření mezinárodní asociace. Ta dostala název International Table Hockey Federation (ITHF – Mezinárodní federace stolního hokeje) a její zakládací listina byla podepsána v červnu 2005 při mistrovství světa v lotyšské Rize. ITHF nyní sdružuje šestnáct národních federací. A stejně jako je tomu u skutečného hokeje, tak i v tom stolním patří čeští reprezentanti k absolutní světové špičce. Aby taky ne. Od roku 1991 se u nás konají každý měsíc turnaje Českého poháru a pořádá se i mistrovství republiky, takže máme natrénováno!

Cestování po světě

Od roku 1993 se každý lichý rok koná mistrovství světa. Letos se po delší odmlce uskuteční i mistrovství Evropy. Je až neuvěřitelné, jak počet států zastoupených na MS každým rokem roste. Posledního MS se zúčastnili zástupci 24 států! V posledních letech se podařilo rozběhnout i dlouhodobou mezinárodní soutěž, která dostala v roce 2006 název World Table Hockey Tour (WTHT – Světová tour stolního hokeje). Právě této soutěži vděčí hráči stolního hokeje za častější cestování po světě. Není tedy ničím neobvyklým, že v USA vyhrává Fin, v Rusku Čech a ve Švédsku Rus.

 

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Co musí umět hráč

Mezi základní dovednosti patří vedení puku hráčem (figurkou) a otočka. Dále pak různé typy nahrávek (nahrávky mezi levým a pravým útočníkem, nahrávky mezi jednotlivými hráči, nahrávky mezi dvěma obránci a nahrávky mezi obránci a útočníky) a střelby (střelba středním útočníkem, střelba obráncem) stejně jako přerušování přihrávek, blokování střel protihráče a chytání střel brankářem. Pokročilý hráč musí zvládat nahrávky na najíždějícího středního útočníka, přihrávky oběma útočníky před a za obráncem, přihrávky střednímu útočníkovi od obránce a především střely s odrazem od mantinelu. Mistr si pohrává s blafáky středního útočníka, bravurně zvládá střelu forhendem, střelu bekhendem, blafák přehozením z bekhendu na forhend hokejkou a další finty.

Holky a bouchačky: Pět slečen, které byste za spolužačky rozhodně brali

Holky a bouchačky: Pět slečen, které byste za spolužačky rozhodně brali

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

 

Články odjinud