Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne
Sdílej
 
Stará Republika válčí se zákeřným sithským impériem. Díky komiksovému Omnibusu Star Wars: Letopisy Jedi 2 se dozvídáme, jak boj s Temnou stranou Síly pokračuje. Ale i jak skončí.

Druhá komiksová sbírka s podtitulem Letopisy rytířů Jedi dokončuje rozsáhlý a napínavý příběh mistra Ulica Qel-Dromy a jeho učednice padawanky Nomi Sunrider. Děj zasazený dva tisíce let před událostmi filmové ságy Star Wars vypráví o válce Staré Republiky se sithským impériem. Kromě toho, že je to zábavné a zajímavé čtení, navíc kniha rozšiřuje svět Hvězdných válek a přibližuje jeho dosud málo známou historii.

 

 

Letopisy Jedi původně vycházely v podobě kratších komiksových sešitů s přestávkami od roku 1994. Skončily až letos, takže nabízí i fascinující pohled na vývoj komiksu i postupy, které toto médium využívá. Nejstarší část děje působí v porovnání s dnešním stylem neohrabaně hlavně kvůli kostrbatému scénáři a dialogům. Konec je naopak skvělým příkladem moderního přístupu k tématu Star Wars. Nevyznívá naivně, dětinsky a pateticky, místo toho je docela dost temný. To má svůj důvod. Je to přece příběh o neslavném pádu rytíře Jedi, ve kterém se objeví postavy z legend a historie ságy jako Temný lord Exar Kun.

Ve výsledku je druhé pokračování Letopisů Jedi trochu rozporuplnou knihou. První polovinu ohlodal zub času nejvíce. Zbytečně zjednodušený děj ale postupně nabírá moderní kresbu a práce s dialogy i jednotlivými nakreslenými políčky dramaticky zvyšuje kvalitu. Ulicův příběh je kromě toho opravdu hodně poutavý i přes počáteční pohled do nedávné historie komiksu. Pro fanoušky Star Wars jsou zkrátka Letopisy Jedi 2 nutnou „příručkou“, která odhalí další významné události tohohle skvělého světa „v jedné galaxii.“

 

+ Druhá polovina nabírá na obrátkách i díky moderní kresbě.

- První polovina je dětinská, neohrabaná a kostrbatá.

 

70%


 

Star Wars Omnibus: Letopisy rytířů Jedi 2

Kevin J. Anderson, Tom Veitch, 464 stran, 990 Kč, BB/Art 2011

 

Recenze: I X-Meni mají své dny. Hrají si, ale zlobí

Recenze: I X-Meni mají své dny. Hrají si, ale zlobí

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

 

Články odjinud