Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci

Recenze: Nejdokonalejším vězením je Inkarceron. Má vlastní inteligenci
Sdílej
 
Jak utéct z vězení, které je inteligentní bytostí a navíc dokáže měnit těla svých „svěřenců“? Ve strhujícím čtení s názvem Incarceron se to povede jedině vyvolenému.

Mladík Finn žije v neustálé bídě, násilí a strachu z Inkarceronu. Je totiž jedním z nedobrovolných obyvatel vězení, které je pro něj i jeho společníky Bohem. Zároveň však má sny, které naznačují, že je něčím víc… že se na rozdíl od svých druhů narodil mimo tento svět. Jednoho dne se mu dostane do rukou podivný přístroj. Díky němu může hovořit s Claudií. Dozvídá se, že dívka žije Venku a je dcerou vězeňského správce. Společně vymyslí plán útěku z nejdokonalejšího vězení všech dob.

Románová dvojice Inkarceron/Sapphique od spisovatelky Catherine Fisher je strhující čtení. Taky se odborníci shodli, že v roce 2009 lepší příběh pro mládež nevznikl. Může za to hlavně fascinující prostředí inteligentního vězení, které ukrývá celý svět nepředstavitelných nástrah, ale i krás. Uměle udržovaný středověký ráj všemi nazývaný Venku má taky své kouzlo, i když je ve skutečnosti pouhou iluzí a ve skutečnosti stejně promyšleným vězením jako Inkarceron.

 

 

Útěk z Inkarceronu Ven proto vlastně není dokonalý. Hrdinové si navíc někdy podobně jako ve sci-fi filmu Počátek nemůžou být jistí, jestli se pohybují ve skutečnosti. Přijít na to ale můžou jenom hodně bolestivým způsobem. Catherine Fisher dobře ví, že její čtenáři nejlépe ocení temné příběhy, proto je nejžádanější spisovatelkou fantastiky pro mládež. Inkarceron i pokračování Sapphique působí i jako dobrodružnější verze slavného hororu Kostka s poněkud jasnější jiskřičkou naděje na konci.

Smrt a utrpení je na každém kroku. Nic není zadarmo. Dospělí nepomůžou. Finn a Claudie se musí od začátku až do konce spoléhat jenom sami na sebe. Catherine Fisher nesundává nohu z plynu. Akci střídá zrada a zradu zase další akce. Podivuhodná místa, kam se hrdinové dostanou,  jsou plná ještě podivuhodnějších bytostí a za vším se skrývají zlověstná tajemství. U některých postav si až do konce nebudete jisti, na čí jsou straně. I samo Vězení má vlastní plány, které ohrožuje oba světy. Prostě skvělé napínavé čtení, které se navíc brzy dočká i filmového zpracování.

 

+ Catherine Fisher dobře ví, že čtenáři dokáží temné příběhy ocenit.

- Fungování obou zvláštních světů není úplně domyšlené.

 

70%


Inkarceron/Sapphique

Catherine Fisher, 368/376 stran, 259 Kč, Knižní klub 2011

 

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

Recenze: Zápisník smrti podruhé odhaluje tajemství a… zabíjí!

 

Články odjinud