Spider-Man: Odvážný pokus s pavoučím mužem

Spider-Man: Odvážný pokus s pavoučím mužem
Sdílej
 
Jeden z nejpopulárnějších komiksových hrdinů se vrací na stránky ábíčka... A nejen tam!

 

Asi ho ani nemusíme představovat. Spider-Man je jednou z nejslavnějších komiksových postav. Poprvé se objevil v roce 1962 díky ultrasuperborci jménem Stan Lee, chlápkovi, který stvořil ty nejslavnější hrdiny světa: Hulka, Thora, X-Meny, Fantastic Four, Daredevila, Silver Surfera, Iron Mana a spoustu dalších. A stejně jako oni, i Spider-Man byl v té době odvážný experiment.

Jednak nebylo zvykem, aby byli hrdinové ještě nezletilí. Teenageři mohli svalnatým hrdinům pomáhat, to ano, mohli pobíhat v barevných trikotech a mít veselé poznámky... Ale že by bojovali sami? To ani náhodou. A pak... udělat hrdinu podle pavouka? Jednoho z nejméně oblíbených tvorů světa? To už rovnou mohl Stan Lee přijít s Kryso-Manem, Štěnico-Manem či Nudleznosu-Manem.

Provinilý hrdina

A jako by to nestačilo, byla tu ještě jedna velká změna: hrdinové té doby byly čistě hrdinové. Jejich hlavním posláním a jediným posláním a smyslem života byl boj se zlem. Spider-Man bojuje se zlem spíše z pocitu viny. Jeho hlavními problémy jsou prázdná kapsa, holky ve všech podobách a velikostech, otravní spolužáci, veřejné mínění i příliš starostlivá tetička May. Čili věci, se kterými se mohl každý čtenář ztotožnit. A čtenář se také se Spider-Manem ztotožnil a sledoval ho na každém kroku téměř padesát let. Během té doby Peter Parker (jak zní občanské jméno Spider-Mana) stihl přijít o lásku svého života Gwen Stacyovou, stát se uznávaným fotografem, oženit se s Mary-Jane Watsonovou, vyměnit barevný kostým za černý (ten se ale ukázal být mimozemským symbiontem, který měl vlastní hlavu a stal se nakonec Spider-Manovým velkým protivníkem Venomem) a zase zpátky. Stihl mít vlastního klona, stát se členem týmu Avengers i Fantastic Four... a samozřejmě, porazit neuvěřitelnou spoustu záporáků.

 

Proti plechovce

Většina Spideyových protivníků se rekrutuje ze zvířecí říše. Tedy, ne, že by proti němu bojovali zdivočelí holubi, ale mezi jeho soupeři se často objevuje zvířecí motiv. Je tu Lizard (ještěr), Dr. Octopus (chobotnice), Vulture (sup), Chameleon (chameleón) či Scorpion (štír). Je to ostatně celkem logické. Když mimozemšťan Superman bojuje proti útočníkům z vesmíru a mírně psychopatický Batman bojuje proti velkým psychopatům, tak s kým by bojoval hrdina, který získal sílu díky radioaktivnímu pavoukovi? S obřími plechovkami postřiku proti hmyzu? Ovšem tři Spider-Manovi nejslavnější protivníci nejsou inspirováni zvířaty.

Trojice ultranepřátel

Máme tu démonického Green Goblina (čili Normana Osborna), šíleného podnikatele, který si zničení Spider-Mana vzal za svůj životní úkol... A právě on stojí za smrtí Gwen Stacyové (nové detaily o téhle slavné události si můžete přečíst v právě vycházejícím komiksu Spider-Man: Hříchy minulosti). Dalším slavným soupeřem je silně zubatý mimozemský požírač mozků Venom (momentálně ve službách dobra – tak trochu), který v dobách své největší slávy spojoval hned dvě bytosti, které měly na Parkera pifku – a to mimozemský kostým a zahořklého novináře Eddieho Brocka.  A samozřejmě nesmíme zapomenout na J. Jonaha Jamesona. Dříve šéfa novin, pro které Peter Parker pracoval, a momentálně starostu New Yorku, který viní Spideyho ze všeho, co se na světě událo. Od stávky popelářů až po hladomory v Africe.

Stále v akci

Spider-Man vychází už skoro padesát let a pořád neztrácí na své popularitě. Proč? Prostě ho člověk nemůže mít nerad. Je to outsider, se kterým všichni zametají a který je – i přes své superschopnosti – pořád až po uši v problémech. Má smysl pro humor, nadhled... ale i přesto bere své poslání vážně. Můžete ho srazit na kolena, ale pokaždé zase vstane. Neváhá riskovat svůj život, aby pomohl ostatním. Párkrát už se ocitl na pokraji absolutního zhroucení, ale vždycky to dokázal překonat. A i když není z hrdinů nejsilnější, když je to nutné, tak dokáže neuvěřitelné věci.

I přesto je to ale pořád smolař, který je novinami označovaný za zločince, přítelkyněmi za švorcového troubu, tetičkou May za malé dítě, a i kolegové superhrdinové by mu chvílemi nejraději zakroutili krkem. Je to prostě ryzí sympaťák.

 

Recenze: Nový komiksový magazín se Spider-Manem je ultimátně nabušený

Recenze: Nový komiksový magazín se Spider-Manem je ultimátně nabušený

Nejfantastičtější a nejdivnější narozeninové dorty. Mlask, mňam?!

Nejfantastičtější a nejdivnější narozeninové dorty. Mlask, mňam?!

Nový Spider-Man je tady. Podívejte se na českou upoutávku

Nový Spider-Man je tady. Podívejte se na českou upoutávku

 

Články odjinud