Rocksmith: Naučí vás hrát na kytaru

Rocksmith: Naučí vás hrát na kytaru
Sdílej
 
Trošku se vyzpovídám. Ne proto, že bych se chtěl mermomocí zesměšnit, ale byste pochopili, že hrát na kytaru pomocí Rocksmith dokáže snad i cvičená opice.

 

Protože mám snad odjakživa rád rockovou hudbu téměř ve všech podobách, nevyhnula se mi ani touha stát se rockovou star. Mělo to jen jeden háček. Jsem hudební poleno. Falešně zpívám, dělá mi  potíže udržet rytmus a mám-li na kytaře z hlavy zabrnkat nějakou melodii, nezřídka sáhnu po úplně jiných akordech.

Opravdu kytara

S tímto praubohým základem jsem se vrhl do testování herní novinky od Ubisoftu, kde je herním ovladačem kytara. A nenechte se mýlit. Nejedná se o ty plastikové náhražky kytar, které znáte z Guitar Hero a které mají místo strun jednoduchá tlačítka. Jde o skutečnou kytaru. Můžete si ji spolu s hrou koupit v prodejním kitu (výrobce dodává celkem kvalitní kytaru značky Epiphone), nebo můžete použít svou vlastní elektrickou kytaru jakéhokoliv provedení či značky. Mimo nezůstanete ani s akustickou kytarou s elektrickým výstupem pro zesilovač, nebo s kytarou vybavenou snímačem.

Místo gamepadu

Hra Rocksmith tedy obsahuje datové dévédéčko a speciální kabel, který má na jednom konci kytarový jack 6,3 mm a na druhém konektor USB. Jak už jsem zmínil, prodejní kit může a nemusí obsahovat i elektrickou kytaru. Zdánlivě obyčejný kabel s jackem a uesbéčkem na koncích znamená opravdovou revoluci ve hře na kytaru. Je to vlastně první jednoduchý a dostupný systém, jak kytaru připojit k počítači a využít ji jako hardwarové rozhraní podobně jako klávesnici, myš nebo gamepad. Hru si navíc můžete pořídit pro PC i pro konzole Xbox 360 nebo PlayStation 3. Kabel je stejný, jen datové DVD je vždy přizpůsobené danému systému.

Výborné značení

Kdo někdy hrál Guitar Hero, bude v prostředí Rocksmith jako doma. V popředí na obrazovce vidíte virtuální krk kytary, na nějž se během přehrávání skladby z pozadí řítí jednotlivé tóny či akordy. Ve chvíli, kdy dospějí až k virtuální kytaře, musíte na svou skutečnou zahrát příslušný tón. Po vzoru Guitar Hero jsou jednotlivé struny virtuální kytary označeny různými barvami a stejné barvy mají i přilétající tóny. Pražce jsou navíc výrazně očíslovány a označeny jsou i hrané akordy. Mně osobně to výrazně usnadňovalo orientaci v tom, co mám právě hrát.

Postupná výuka

Můžete vybírat z padesátky rockových skladeb od dávné klasiky po současnost v různých žánrech od britských kytarovek až po divoký hardrock. Myslím, že výběr skladeb nemůže urazit žádného rockového fanouška. Když zvolíte skladbu, Rocksmith vás ji postupně naučí zahrát. Zvolíte si, zda chcete ve skladbě hrát sóla, nebo doprovodné akordy, případně obojí. Napoprvé vám nechá hrát jen pár tónů a když je zvládnete dobře zahrát, při dalším opakování vám nějaké tóny přidá a takto vám neustále zvyšuje náročnost, až vás nakonec dovede ke kompletnímu zahrání celé skladby.

Za mě jednička

Článek jsem začal zpovědí o svém chronickém „neumění“ hrát na kytaru. V Rocksmith jsem ale viděl pokrok při každém zopakovaní skladby. Už první den! Nejen, že hra vždy bodově a procentuálně ohodnotila můj výkon, ale i sám na sobě jsem pozoroval narůstající jistotu při pohybu ruky po hmatníku i při udržování rytmu. To všechno, i s vědomím, že se vlastně jedná o počítačovou hru, je skutečně silně motivující pro pravidelné cvičení. Z mého pohledu je Rocksmith skvělá hra, která je nejen originální a návyková, ale která vás opravdu něco naučí.

 

 

Jak se hraje na Rocksmith? •  Rocksmith

Jak to vidí muzikant

V zájmu objektivity jsem o hodnocení hry požádal zkušeného muzikanta, kolegu Pavla Poslušného z Reflexu: „Rocksmith je určitě obrovský posun proti Guitar Hero. Mám ale dojem, že se s tím opravdu hrát na kytaru nenaučíš, protože pořád je to jenom otrocké mačkání pražců, které se ti ukazují na obrazovce. Hra se mi ale celkově líbí, jen mě tam štvalo určité zpoždění, které vykazuje po zahrání tónu a kterého si pořádně všimneš až při přehrávání skladby.“   

 

 

Co to má v kapsičkách? Výrobce batohů začal dělat ujeté gauče

Co to má v kapsičkách? Výrobce batohů začal dělat ujeté gauče

To chci! Japonci vyvíjejí mecha robota

To chci! Japonci vyvíjejí mecha robota

To chci! Zombie otvírák na lahvové cokoliv

To chci! Zombie otvírák na lahvové cokoliv

 

Články odjinud