Agent s povolením bavit: 6 tváří Jamese Bonda

Agent s povolením bavit: 6 tváří Jamese Bonda
Sdílej
 
Bondovky slaví 50 let a dnes má premiéru už třiadvacátá v pořadí s názvem Skyfall. Tak proč si trochu neprobrat všechny tváře Jamese Bonda?

 

James Bond se poprvé objevil v knize Casino Royale před téměř šedesáti lety. Jeho autor, Ian Fleming, měl zkušenosti z tajné služby a nebál se jich využít, stejně jako velkého talentu vyprávět příběhy a tak se zrodil kult. Který se navíc brzy přelil do rádia, komiksu a samozřejmě i do filmu. První oficiální adaptací se stal snímek Dr. No. Původně nízkorozpočtový akčňák stál u zrodu kultu, kterému dalo postupně tvář šest herců. Jací byli?

Sean Connery: 6 bondovek

Podle mnohých nejlepší, ale především první Bond. Jeho filmy jsou zdaleka nejrozmanitější a v podstatě z nich čerpají všechny pozdější. Dr. No nabídl ikonickou bondgirl, superodlehlé a supermoderní doupě superpadoucha, který rád mluví o svých plánech.

Srdečné pozdravy z Ruska jsou nejčistším špionážním příběhem série. Goldfinger nabídl ikonickou mrtvou dívku pokrytou zlatou, ale především stál u zrodu bondovské posedlosti nejrůznějšími hračičkami.

Thunderball trhal všechny rekordy a naservíroval nám epickou podmořskou přestřelku s harpunami (právě tenhle snímek se dočkal o několik let později remakeu v Nikdy neříkej nikdy)... Každý z uvedených filmů je klasika, ale pro mě osobně si to nejzajímavější schoval Connery pro své páté vystoupení.

Žiješ jednom dvakrát se odehrává v Japonsku a padouch má své sídlo v jícnu sopky (což je citováno a parodováno v tolika filmech a knihách, že nemám odvahu je tady vypisovat). Skvělá je tahle bondovka i proto, že na jejím scénáři se podílel Roald Dahl - autor slavného Karlíka a továrny na čokoládu. Takže pokud máte pocit, že ten film je tak trochu divný, můžete být klidní: on je divný (podle některých se dokonce jedná o Bondovy předsmrtné halucinace).

 

 

 

Co daly Conneryho filmy Bondovi:

1. sarkasmus a smysl pro humor

2. většinu toho, co dělá filmovou sérii tak populární - od posedlosti bondgirl, přes technické hračičky až po megalomanské padouchy

3. filmy jako Srdečné pozdravy z Ruska vyzkoušely i méně obvyklé bondovské modely, ze kterých čerpaly pozdější tvůrci

4. důraz na poskoky hlavních padouchů, v Goldfingerovi se objeví Asiat vrhající naostřenou buřinku a v Diamanty jsou věčné zase dvojice pan Kidd a pan Wint (sice tam umřou, ale prototyp hláškující dvojice psychopatů se uchytil ve filmech i literatuře, vzpomeňte si na Nikdykde od Neila Gaimana)

5. díky arcipadouchovi Blofeldovi celý svět ví, že zločinec musí mít bílou kočku, nikdy jinak!

George Lazenby: 1 bondovka

Tady není co řešit. Conneryho to přestalo bavit, a tak se hledala náhrada. Byla ta náhrada úspěšná? Tak to je otázka za milion. Lazenby si svou roli už nikdy nezopakoval, podle mnohých byl příliš nevýrazný či naopak až moc velký hezoun, ale zase na druhou stranu...

Jeho film Ve službách Jejího Veličenstva je jedna z nejlepších bondovek vůbec, Telly „Kojak“ Savalas asi nejlepším Blofeldem a bondgirl tentokrát dostane Bonda do chomoutu... a je zde nádherná hláška: „Tohle by se tomu druhému (Connerymu) nestalo.“

 

 

 

Co dal Lazenbyho film Bondovi:

1. osobní nenávist mezi Blofeldem a Bondem

2. nejslavnější akční scénu na lyžích (kterou si nedávno zopakoval Christopher Nolan v Počátku)

Roger Moore: 7 bondovek

Roger Moore je nejdéle sloužící nula nula sedmičkou, což je upřímně řečeno i jeho největším prokletím, protože ve svém posledním vystoupení už na to prostě fyzicky nemá a jinak dobrý film tím opravdu hrozně, ale hrozně trpí (Vyhlídka na vraždu).

Na druhou stranu dokázal, že Bond nemusí být jen Connery. Namísto sarkasmu nabídl ironii a nadhled a jeho bondovky se pomalu měnily v tak trochu komedie. Které ovšem pořád nabízely hodně drsných momentů.

Žít a nechat zemřít se točí kolem woo doo, Agent, který mě miloval nabízí pár šokujících smrtí (to samé Moonraker, kde Bondovu milou uštvou psi)... Pravdou také je, že Moore natočil jedny z nejslabších bondovek vůbec, ale také některé z nejlepších a pravidelně je střídal.

A i ty nejslabší filmy mají něco, díky čemu si je zapamatujete (Muž se zlatou zbraní třeba Christophera Leeho v hlavní záporné roli - ten chlap si tak střihl Drákulu, Sarumana, padoucha ve Star Wars... kdo tohle může říct?!)

 

 

 

Co daly Mooreovy filmy Bondovi:

1. humor, moře humoru

2. Paula McCartneyho (bývalý člen Beatles natočil titulní píseň k Žít a nechat zemřít)

3. Čelisti. Ne, nemluvíme o žralokovi, ale o zlosynovi s železným chrupem, který se objevil hned ve dvou bondovkách a potvrdil tak jejich příklon k až komiksové atmosféře

4. Jen pro tvé oči - pro Moorea překvapivě uměřená bondovka a asi jeho nejlepší. Krásné Řecko, krásná Bondgirl, jednoduchá, ale silná špionážní zápletka...

Timothy Dalton: 2 bondovky

Timothy Dalton byl zvažován jako Bond už v době George Lazenbyho a podruhé před natáčením Jen pro tvé oči, ale poprvé se cítil příliš mladý a podruhé měl obavy z pojetí předchozích mooreovek.

Na sklonku 80. let už do role dorostl a zkusil opět přehodit výhybku. Po rozverném Mooreovi nabídl vážnější pojetí, které dělá z Bonda místy psychopata (v podstatě taková staromódnější variace na současné filmy s Danielem Craigem). Žel, publikum na to nebylo tehdy zvědavé, a tak se po dvou filmech poroučel... Neprávem, protože obě jeho bondovky jsou skvělé.

 

 

 

Co daly Daltonovy filmy Bondovi:

1. předně mu vrátily krutost a sklon k bezohlednému zabíjení

2. dnes to působí úsměvně, ale je cosi roztomilého na Bratislavě v Dechu života (ve skutečnosti natáčené ve Vídni) a tom, že padouch nechá svou oběť sežrat žraloky (Povolení zabíjet)

Pierce Brosnan: 4 bondovky

Opět herec, který si mohl Bonda střihnout dřív, ale kdo by se nakonec zlobil? Brosnan přivedl Bonda do nového věku a dal mu vzezření moderních akčních velkofilmů, přičemž zachoval většinu oblíbených motivů: Q, hračičky, nadhled a vtipné hlášky...

Smutné je, že se nakonec stal obětí touhy oslavit výročí dvaceti filmů ve velkém stylu. Jeho poslední bondovka Dnes neumírej je totiž plná odkazů a poct, za nimiž se ovšem tak nějak skrývá slabší příběh (respektive zdaleka nejslabší režisér, který kdy Brosnana v roli vedl) a nejslabší titulní píseň (Madonna opravdu neměla dobrý den).

Otázka, který z jeho filmů je nejlepší, je obtížná, ale pravděpodobně by vyhrálo hned první Zlaté oko (démonický Sean Bean, démonická Famke Janssen a démonická demolice Petrohradu). U nás je Brosnan možná nejoblíbenější Bond, protože na rozdíl od Conneryho, Moorea či Daltona jsme jej mohli pokaždé vidět v kině.

Vzhledem k tomu, že nové bondovky pak měly vycházet spíše z daltonovského (a trochu conneryovského) a knižního vzoru, je docela úsměvné, jaký poprask tehdy vzbudil Quentin Tarantino, když prohlásil, že by si někdy rád natočil bondovku, v níž by ukázal, jak Bond zabíjí RÁD.

 

 

 

 Co daly Brosnanovy filmy Bondovi:

1. doslova druhý život. Zlaté oko restartovalo sérii po dlouhých šesti letech

2. silné songy; titulní písně byly vždy chloubou série a Brosnanovy filmy s výjimkou toho posledního prostě válí (hlavně dračice Tina Turner v Zlatém oku)

3. silné ženské postavy; starého M nahradila stará M a bondgirl začaly být hodně akční (a někdy taky mrchy) - vzpomíná se především Halle Berry, ale favoritkou je Michelle Yeoh ze Zítřek nikdy neumírá. Potěší ovšem i asi dvacetiletá (!!!) jaderná vědkyně v podání Denise Richards.

Daniel Craig: tři bondovky

A jsme ve finále. Daniel Craig v sobě spojil krutost se štiplavou ironií a zdaleka nejlepší fyzičku ze všech Bondů, řádně to protřepal se šarmem a elegancí, načež na divák vyrukoval s neuvěřitelně dynamickým pojetím, vedle kterého se může jít klouzat i Jason Bourne.

Problémy provázející zrod jeho třetí bondovky jsou už za námi a nezbývá než se těšit, jaká bude... A pokud čekáte, že řekneme, která z Craigových bondovek je nej, tak soráč, ale on přeci ještě nekončí! Nedávno totiž podepsal smlouvu nejméně na dvě další.

 

 

 

 

Co daly Craigovy filmy Bondovi:

1. dynamiku a pravděpodobně nejlepší akční scény série

2. pojetí hrdiny mnohem bližší knihám, tedy krutému zabijákovi

3. zajímavé osobnosti mezi režiséry - při vší úctě k tvůrcům, kteří dělali bondovskou historii, ale tady máme co dělat se Samem Mendesem (Americká krása, Road to Perdition) či Marcem Forsterem (Ples příšer)! A to se bavíme o lidech, co sbírají Oscary.

 

 

Celosvětový den Jamese Bonda: 007 dnes slaví 50 let od prvního filmu

Celosvětový den Jamese Bonda: 007 dnes slaví 50 let od prvního filmu

10 (tajných) agentů, kteří nejsou žádné nuly

10 (tajných) agentů, kteří nejsou žádné nuly

Bond se vrací. Má nové povolení zabíjet

Bond se vrací. Má nové povolení zabíjet

Klíčová slova:
film, bond, bondovka
 

Články odjinud