Hudba současnosti: Online svět se řítí do oblak!

Hudba současnosti: Online svět se řítí do oblak!
Sdílej
 
Hudbu z cédéček už poslouchá jen málokdo. Ale i nad stahováním z internetu se pomalu stahují mračna.

 

Ne snad, že by servery měly létat na palubě Boeingů v deseti kilometrech nad zemí. Když říkáme „oblačná technologie“, máme tím na mysli takzvané cloudy. Data nejsou uložená na pevném disku vašeho počítače, ale na vzdáleném serveru, odkud je rychlostí blesku stahujete. Nedovedete si to představit? Podívejte se třeba na YouTube na film – nemáte ho na disku, ale stejně se díváte. A to je právě ten cloud.

Najděte to pravé

To samé se týká i hudby. V internetových vodách se sice vyskytuje nejeden pirát, který jí stahuje zdarma a do značné míry nelegálně, ale pomalu mu zvoní umíráček. Jako houby po dešti se objevují služby schopné otevřít vám brány téměř nekonečného hudebního archivu, ve kterém si přes internet můžete poslouchat, co je libo. Mezi miliony skladeb najdete prakticky vše. A to pouze s nainstalovaným programem, který vám umožní přístup do databáze nebo přes internetové rozhraní.

Mouchy v ráji

Cloudový přehrávač hudby se od takového rádia liší tím, že si sami vybíráte, co si poslechnete a můžete dokonce hudbu ukládat lokálně na svůj počítač nebo do chytrého telefonu. A rozdíl od internetového obchodu, jako je třeba iTunes? Nekupujete si jednotlivá alba, ale máte přístup ke všem. Úplně ke všem. A až si u svého účtu vytvoříte několik seznamů oblíbené hudby, dostanete se na ně z libovolného počítače s připojením k internetu. I hudební ráje ale mají své mouchy. Jde o placené služby (v částkách kolem dvou stovek měsíčně) a některé nefungují na území České republiky. Není ale zapotřebí zoufat.

 

Cizinec Deezer

Je tu třeba takový Deezer. Funguje mezinárodně (i u nás!) a nabízí možnost poslouchat po omezený čas jakoukoliv hudbu zdarma. Po zaplacení přibližně sto padesáti korun pak můžete využít stahování do počítače a na mobilní telefony. Přihlásit se můžete pomocí vlastního anebo facebookového účtu. Stačí kliknout a začít přehrávat anebo oblíbené skladby nasměrovat do chytrého telefonu a poslouchat je v „offline“ režimu za pochodu. Služba zatím plně nepodporuje češtinu, takže se v různých nabídkách můžete poměrně rychle ztratit anebo neobjevit úplné možnosti systému. Jestli máte z angličtiny trojky, nebojte – je tu další možnost.

Český MusicJet

Nedávno se v českých luzích a hájích objevila služba MusicJet s předplatným nastaveným na necelé dvě stovky na měsíc. S archivem necelých dvou milionů skladeb se nemůže srovnávat s mnohem většími zahraničními bratříčky. Ale zase na vás mluví česky. MusicJet se vedle zahraniční hudby logicky zaměřuje na českou tvorbu. Stačí zběžný pohled a hned narazíte na alba od Vypsané fixy nebo třeba od Kryštofa. Vychytaná je funkce Můj DJ, která automaticky vytvoří seznam písniček podobných té, kterou si právě pouštíte. U Vypsané fixy jsme se tak při redakčním testování dostali k mixu, ve kterém byly kapely jako Kryštof, Wohnout, Tata Bojs, Divokej Bill, UDG nebo Mňága a Žďorp – tedy poměrně solidní výběr z hudebně podobných kapel. Tak to vidíte. Za pár stovek měsíčně máte hudbu naservírovanou na zlatém podnose. Právě v tom je budoucnost přehrávání hudby. Tak proč do ní nevstoupit hned, aby vám neujala?

 

 

Rachot starých časů: Jak se hrál a jak se hraje pinball

Rachot starých časů: Jak se hrál a jak se hraje pinball

Jak to vypadá, když se roboti hádají? Řvou na sebe v rytmu dubstepu

Jak to vypadá, když se roboti hádají? Řvou na sebe v rytmu dubstepu

Příšerky s r. o. si užívají speciální hudební BAF mix

Příšerky s r. o. si užívají speciální hudební BAF mix

 

Články odjinud