10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta

10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta
Sdílej
 
Cesta Hobita na filmové plátno sice nebyla úplně neočekávaná, ale rozhodně dlouhá a podobně jako v knížce plná překážek a překvapení. Jak k tomu došlo?

 

První fotka z druhého Hobita a Velký skřet

První fotka z druhého Hobita a Velký skřet

 

Původně chtěl Peter Jackson, režisér trilogie Pán prstenů, točit Hobita už v roce 1995, ale problémy s vlastnickými právy mu to překazily. Navázal až v roce 2007, kdy práva získal, ale na filmu měl pracovat jen jako producent. Film měl režírovat hororový mistr Guillermo del Toro. Jenže příprava se protahovala na měsíce a pak i roky a del Toro ztratil trpělivost a od projektu odstoupil. Režie se nakonec ujal zase Jackson.

 

Příběh Hobita se odehrává před událostmi Pána prstenů. Takže Bilbo je ještě mladý a klíčový Prsten moci teprve získá. Knížka je sice kratší než první díl Pána prstenů, ale i tak se v ní objevují známé tváře v čele s Gandalfem. O některých dalších se autor Hobita J. R. R. Tolkien aspoň zmiňuje. Jackson a jeho spolupracovníci neváhali a do filmové adaptace je rovnou přidali. Proto uvidíme třeba elfího lukostřelce Legolase (ale až v druhém dílu).

 

Hobit na třetí! Režisér Peter Jackson potvrzuje tři díly

Hobit na třetí! Režisér Peter Jackson potvrzuje tři díly

 

I kvůli kratší předloze se od začátku počítalo se dvěma filmy místo tří, které pokryly Pána prstenů. Druhý díl měl Hobita více provázat  s Pánem prstenů víc. Jackson a spol. čerpali z Tolkienových dodatků k Pánu prstenů. Pak zjistili, že mají dost materiálu i na třetí díl, a nakonec je i z Hobita trilogie.

 

Bilbo provází skupinu třinácti trpaslíků. Dvanáct z nich jsou jediní, kdo vyslyšeli výzvu svého krále Thorina Pavézy vyrazit na nebezpečnou výpravu a znovu se zmocnit království i pokladu zabraného děsivým drakem Šmakem. Přesto je to na jeden film (nebo vlastně tři filmy) hodně hrdinů. Každý trpaslík má proto jiný účes, jinou zbraň a jiné vlastnosti. Na kostýmech trpaslíků je vidět, že někteří pochází z bohatších poměrů a jiní jsou chudší a pracují v dolech. Nechybí mezi nimi bratři Oin a Glóin. První je otec a druhý strýc Gimliho z Pána prstenů. Thorin navíc tak trochu připomíná Aragorna a Fili nebo Kili jsou typičtí krasavci jako Legolas.  

 

Svět patří Hobitovi: Nová měna

Svět patří Hobitovi: Nová měna

 

Mezi herci, o kterých se uvažovalo v souvislosti s rolí Bilba Pytlíka, byl Daniel Radcliffe (Harry Potter), Shia LaBeouf (Transformers) nebo Tobey Maguire (Spider-Man). Jedna z variant byla, že si ho znovu zahraje Ian Holm, protože v Pánovi prstenů byl skvělý. Herec má už 81 let, takže by musel mít opravdu dobrou masku a možná podstoupit i digitální omlazovací kůru. Nakonec ale volba padla na Martina Freemana, který se proslavil jako Watson v britském seriálu Sherlock.

 

V hobití trilogii nebude chybět ani Freemanův parťák z Sherlocka. Benedict Cumberbatch, který v seriálu hraje brilantního detektiva, se kvůli Tolkienova příběhu stal hrůzostrašným drakem Šmakem. Pořádně ho ale uvidíme až v druhém dílu. Šmaka měl původně namluvit Christopher Lee alias Saruman z Pána prstenů, jenže kvůli špatnému zdraví musel odmítnout. Cumberbatch svého Šmaka navíc nejen namluví, ale díky digitálním technologiím si ho zahraje podobně jako Andy Serkis hraje zbědovaného Gluma. 

 

Zazpívejte si s trpaslíky den před premiérou Hobita

Zazpívejte si s trpaslíky den před premiérou Hobita

 

Role vůdce trpaslíků Thorina Pavézy není pro herce Richarda Armitage první zkušeností s Hobitem. V divadelní adaptaci knížky si Armitage už dříve zahrál elfa. Thorin v předloze i ve filmu zpívá a nevyhnuli se tomu ani ostatní trpaslíci. Není třeba čekat, až je uslyšíte v kině. Poslechnout si je můžete na soundtracku s hudbou z filmu nebo rovnou tady.

 

Glum se v knize objevuje jen v jedné scéně a ani ve filmu nebude mít moc prostoru. Andy Serkis, který ho díky digitálním kouzlům hraje, zvládl většinu klíčových scén dokončit už během prvního natáčecího týdne. Jenže ani pak Serkis neměl volno, protože ho Peter Jackson pasoval na pomocného režiséra druhého štábu. Jeho dílem jsou mimo jiné úchvatné přelety kamery nad kouzelnou novozélandskou krajinou. Kvůli nim musel Serkis překonat strach z létání. 

 

Hranatý Glum? Lego rozjede Hobita i Pána prstenů

Hranatý Glum? Lego rozjede Hobita i Pána prstenů

 

Hobit: Neočekávaná cesta se natáčel tou nejmodernější technikou. Jedna verze filmu je ve 3D, a tak si Jackson nechal dodat nejnovější modely kamer Red Epic, které patří k tomu nejlepšímu ve svém oboru. Kamery navíc snímaly obraz v dvojnásobné frekvenci snímků za vteřinu. Místo běžných 24 proto vznikla i verze se 48. Výsledkem je netradiční, realističtější pohyb a lepší synchronizace při 3D promítání. Většina českých kin ale bohužel není na takové promítání vybavená.

Stejně jako v případě Pána prstenů se Peter Jackson chystá později vydat prodloužené verze všech tří filmů na DVD a Blu-ray. Co se týče Hobita: Neočekávané cesty, je už prý všechno hotovo. Jeho rozšířená verze má být delší asi o 20 minut. Dohromady to dělá tři a čtvrt hodiny. S vydáním jednotlivých prodloužených verzí se plánuje zhruba 11 měsíců po premiéře každého z nich.

 

 

První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové

První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové

Hobití týden na abíčko.cz

Hobití týden na abíčko.cz

Béčkový film o "Hobitech" dostal zaracha

Béčkový film o "Hobitech" dostal zaracha

 

Klíčová slova:
film, hobit
 

Články odjinud