Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X
Sdílej
 
Drápy, které protnou kůži svého majitele, aby vytvořily nebezpečnou zbraň? Takové nemá jenom komiksový Wolverine, ale i skutečné žáby z afrických pralesů. Jejich drápy jsou unikátní a umí se pořádně zarýt pod kůži.

 

Žáby z čeledi kvikuňkovití (Arthroleptidae) na pohled vypadají dost obyčejně. Docela hezké, hnědé či zelené, s velkýma očima. Posedávají na stromech. Přesto bychom jim podle X-Menů klidně mohli říkat X-Frogs, tedy žáby X. Některé druhy těchto drápenek a vlasatic, jak se jmenují v češtině, totiž dokážou to samé jako Wolverine – v případě potřeby se jim na tlapkách objeví drápy. Jenže zatímco Wolverinovi kostěné (a později adamantiové) drápy prostě vyrostou skrze kůži, žáby si kvůli nim nejdřív musí zlomit své vlastní kosti.

Wolverine s drápy z nezničitelného kovu •  iStock

S faktorem X na vědce

Drápy kvikuňkovitých žab jsou v přírodě unikátní – jsou totiž kostěné, zatímco drápy všech ostatních živočichů tvoří bílkovina keratin, ze které jsou i chlupy, vlasy a nehty. Žáby je využívají k obraně, což v roce 2008 na vlastní kůži zjistil i americký terénní biolog David Blackburn, který v Kamerunu tyto žáby odchytával za účelem vědeckého zkoumání. Jeho hojné škrábance pak vedly k objevu tajné zbraně kvikuňkovitých žab.

Žába s drápy jako Wolverine

Drápenky a vlasatice mají na zadních končetinách zvláštně upravené poslední články prstů. Na jejich konečcích je malý kousek kosti připojený vlákny bílkoviny kolagenu tak, že s článkem prstu tvoří jeden celek. Kolagenový spoj představuje slabé místo, podobné tomu, jaké mají například odlamovací nože. Když se žába cítí ohrožená – kupříkladu rukou nenechavého vědce – může stahem svalů kousek kosti odlomit. Jeho ostrá špička se současně skloní směrem dolů a vytvoří drápek, který projede kůží ven. Pak už stačí jen pár kopanců zadními končetinami a vědec odchází pro náplast.  Drápy se pak zřejmě samočinně zatáhnout a po nějaké době zregenerují.

Nejvíce se Wolverinovi podobá vlasatice třásnitá (Trichobatrachus robustus). Kromě vysouvacích kostěných drápů je i pořádně vlasatá •  Wikipedia

S oštěpem na superschopnou žábu

O tom, co drápenky a vlasatice dovedou, už dávno před Davidem Blackburnem a jinými vědci věděli kamerunští domorodci, kteří tyto žáby loví. Ale ne do ruky – na lov žab si s sebou vždycky berou oštěp nebo aspoň dlouhou mačetu. A proti nim už "žábám X" jejich wolverinovské drápy nestačí.

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti komodských varanů

Superschopnosti komodských varanů

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

 

Články odjinud