Kopající myš: Rychlejší než mrknutí oka

Kopající myš: Rychlejší než mrknutí oka
Sdílej
 
Mistři bojových umění dokážou vyskočit do vzduchu a z otočky kopnout soupeře. Stejný trik ale umí i jeden malý hlodavec.

 

Pouštní oblasti Mexika a jihozápadu Severní Ameriky jsou domovem drobných hlodavců, které známe pod českým jménem tarbíkomyši. Stejně jako tarbíci ze Starého světa, i tarbíkomyši připomínají klokany. Pohybují se dlouhými skoky na silných prodloužených zadních končetinách. Dlouhé nohy však tarbíkomyším neslouží jen k rychlému útěku, ale také k aktivní obraně před predátory.

Noční život

Tarbíkomyši jsou noční tvorové, jejich hlavním nepřítelem jsou proto noční lovci – sovy a pouštní druhy chřestýšů. Chřestýši svou kořist nepronásledují, číhají na ni v blízkosti jejího doupěte. Jsou stočení do smyčky, a když se nic netušící hlodavec přiblíží, had prudce jako pružinu vymrští přední část těla a uštkne ho. Útok je bleskurychlý, ale tarbíkomyši často stačí před smrtící tlamou uskočit.

Chřestýš západní (Crotalus atrox) s ulovenou tarbíkomyší Merriamovou (D. merriami) •  Profimedia.cz

Lovec a kořist

Vědci už delší dobu sleduji vztah mezi nejběžnějším druhem, tarbíkomyší pouštní (Dipodomys deserti) a jejím hlavním predátorem, chřestýšem rohatým (Crotalus cerastes). Množství záběrů z kamer s nočním viděním ještě donedávna naznačovalo, že tarbíkomyši jsou vůči chřestýšímu jedu imunní. Podle snímků se totiž zdálo, že had stačil svou oběť uštknout, ta ale unikla.

Tarbíkomyš Ordova (D. ordii) žije spíš ve stepních oblastech •  Profimedia.cz

V hledáčku kamery

Jenže technika, kterou byly nahrávky pořízeny, byla příliš pomalá na to, aby zachytila, co se skutečně stalo. To dokázaly teprve nedávno nejmodernější kamery s vysokorychlostním snímáním. Vědci opatřili některé chřestýše miniaturním vysílačem, aby mohli sledovat jejich pohyb. Když se had přiblížil k noře tarbíkomyši a zaujal u ní loveckou pozici, rozmístili tyto moderní kamery okolo. A scénu "nasvítili" infračerveným světlem, které zvířata ani lidé nevidí.

Mezi predátory nočních tarbíkomyší patří i sov •  Profimedia.cz

Myš kickboxerka

Když získané videozáznamy rozfázovali na jednotlivé záběry, nestačili se divit. Tarbíkomyš má dokonalý sluch, zachytí i nepatrný šelest způsobený pohybem hada startujícího k útoku. V okamžiku kdy had zaútočil, tarbíkomyš skočila. Někdy uskočila do strany, jindy kolmo vzhůru a to až šestkrát výš, než je její vlastní délka. Dlouhý ocas jí posloužil jako kormidlo, s jehož pomocí se ve vzduchu se otočila, a prudkým kopancem zadníma nohama útočícího hada srazila. Než se chřestýš vzpamatoval, byla pryč.

Had nestíhá

Celá akce je tak rychlá, že ji lidské oko nedokáže zachytit – odehrává se milisekundách (1 ms = 1 tisícina sekundy). Zatímco mrknutí lidského oka trvá asi 150 milisekund, útok chřestýše jich nezabere ani 100. Ale tarbíkomyš je ještě rychlejší – její reakce trvala většinou 70 milisekund. Někteří jedinci se od okamžiku, kdy chřestýš vyrazil do útoku, dostali do bezpečí za pouhých 38 milisekund! A hadí zuby zasáhly už jen oblak prachu, který za sebou hlodavec zanechal.

Dva způsoby obrany

Odskok a odkopnutí

Chřestýš vyráží do útoku, ve stejném okamžiku se tarbíkomyš odráží ke skoku •  Profimedia.cz

Mohutným skokem mizí z dosahu hadích zubů, chřestýš už zasáhne jen vzduch •  Profimedia.cz

Tady se had dostal těsně k tělu tarbíkomyši, ta se ve vzduchu převrátí a odkopne ho •  Profimedia.cz

Had se kácí na jednu stranu, tarbíkomyš se od něj odrazila a mizí na opačnou stranu •  Profimedia.cz


Život bez vody

Tarbíkomyši jsou takoví křečci Severní Ameriky. Patří totiž do čeledi pytloušovitých (Heteromyidae), kteří jsou podobně jako naši křečci vybaveni lícními torbami. A stejně jako oni v nich přenášejí zásoby potravy, hlavně zrní, které shromažďují v podzemních doupatech. Samotných tarbíkomyší (r. Dipodomys) existuje 22 druhů, tarbíkomyš pouštní patří se svou délkou až 30 cm k největším. Jsou schopni vydržet 2-3 týdny bez vody, druhy z nejsušších oblastí nepotřebují pít vůbec.

Kopající písař: Opeřený mistr bojových umění

Kopající písař: Opeřený mistr bojových umění

Boj o přežití: neobvyklé lovecké techniky zvířat

Boj o přežití: neobvyklé lovecké techniky zvířat

 Jak orlové chytají drony?

Jak orlové chytají drony?

 

 

Články odjinud