Sovy: Tvorové tmy nejsou strašidla

Sovy: Tvorové tmy nejsou strašidla
Sdílej
 
Sovy jsou opředeny mnoha pověstmi. Je to pochopitelné, člověk je denní tvor a dávní lidé, jejichž jediným zdrojem světla byl oheň, se právem obávali toho, co přicházelo ze tmy. A sovy jsou přesně těmi tvory tmy. Ale nejsou to žádná strašidla!

Sova pálená: Božská společnice

Jejich tichý let, díky kterému se sovy neslyšně vynořily a zase zmizely v temnotách, je řadil do světa přízraků a duchů. Ne vždy ale byly považované za průvodce zlých sil – zatímco u nás doprovázely různé čarodějnice, ve starověkém Řecku byla sova symbolem moudrosti a průvodkyní bohyně Athény.

Naděje pro největší sovu světa: Zachrání ji dřevorubci?

Naděje pro největší sovu světa: Zachrání ji dřevorubci?

Tu doprovázela sova pálená, jedna z nejkrásnějších sov světa. Dlouhá léta žila v blízkosti lidí, a lidských sídel, v nichž nacházela spoustu možností k hnízdění v krovech stodol, ve zvonících a věžích kostelů, v podkroví domů. A k tomu v okolí dostatek potravy, hlodavců, kteří se přiživovali na okolních polích a v sýpkách.

V posledních desetiletích ale tato krásná sova mizí. Nejen u nás, ale na většině území Evropy. A tak se stejně jako kalousi popisovaní v článku, dostala do hledáčku vědců. Ti kromě jiného připravili pokus, při němž zaznamenávali útok této sovy na kořist. Na zpomalených záběrech pak mohli detailně sledovat, jaké zbraně při lovu používá včetně jeho závěru, kdy sova ulovenou myšku bez nějakého porcování spolkne vcelku.

Pokus se sovami

V pokusu, při němž vědci zjišťovali, jak hluk dopravy ovlivňuje loveckou úspěšnost sov, hráli hlavní roli dva kalousové, kalous ušatý a kalous pustovka. Na první pohled se od sebe liší jen málo, vlastně jen délkou "uší". Ve skutečnosti je mezi nimi mnohem víc rozdílů. V první řadě v jejich životní strategii – zatímco kalous pustovka je druh otevřené krajiny, kalous ušatý se zdržuje spíš v krajině, kde se střídají lesíky, háje, křoviny nebo alespoň skupiny stromů.

Právě proto se kalous ušatý objevuje tak často i ve městech, kde nachází vhodné prostředí v městské zeleni, zatímco pro pustovky je tu příliš málo volného prostoru. Kalousi ušatí se během dne zdržují na stromech, kde také hnízdí, zatímco pustovky hnízdí na zemi. Obě sovy se ale na lov vydávají na otevřená místa, pustovky ale loví převážně ve dne, zatímco kalousi ušatí opouštějí svá místa na stromech až za šera. Následující video se vám pokusí vám rozdíly mezi oběma druhy přiblížit.

Nejběžnější sova ve městech

Nejběžnější sovou ve městech je vedle kalouse ušatého puštík obecný. Stejně jako kalous je to noční druh, ale liší se vzhledem i výběrem hnízda. Na rozdíl od kalousů totiž hnízdí ve stromových dutinách, což ochráncům přírody usnadňuje účinnou pomoc – v místech, kde je nedostatek vhodných dutin, rozvěšují budky pro sovy a umožňují tak puštíkům úspěšné hnízdění. Podívejte se, jak moc se liší puštíci od kalousů.

O sovách více píšeme v ABC 23

Více o ptácích:

Nebezpečný hluk: Hluchá sova nic neuloví

Nebezpečný hluk: Hluchá sova nic neuloví

Andulky doma i v přírodě

Andulky doma i v přírodě

Birdwatching: Jak se pozorují ptáci ve světě

Birdwatching: Jak se pozorují ptáci ve světě

Ptačí rybáři: Ledňáčci celého světa

Ptačí rybáři: Ledňáčci celého světa

Lovci lovců: Zoborožci a nebezpečná kořist

Lovci lovců: Zoborožci a nebezpečná kořist

Vzdušní piráti fregatky: Kradou, aby se nenamočily

Vzdušní piráti fregatky: Kradou, aby se nenamočily

 

Články odjinud