Andulky doma i v přírodě

Andulky doma i v přírodě
Sdílej
 
Andulky jsou proslulé svou schopností napodobovat lidskou řeč. Nejsou ale stejně učenlivé. Některé se nenaučí mluvit vůbec, některé jsou schopné zopakovat jen pár slov, ale jsou andulky, které zřetelně vysloví i několik desítek slov a dokonce i souvislých vět.

Andulky doma

Učenlivější jsou obvykle samečci andulek, samičky a různé albinotické formy se učí hůř. Domněnka, že významu toho, co říkají, nerozumí, nebyla úplně potvrzená. Naopak se zdá, že jsou schopné spojit si určitá slova s určitým vjemem či jednáním. S jednou takovou mluvící andulkou, která se jmenuje Erwin, vás seznámí video nahoře. Zároveň se můžete pocvičit v angličtině, andulka totiž hovoří anglicky. Skvělý řečník je i Pedro:

Andulky v přírodě

Původní divoké andulky jsou doma v Austrálii, obvykle žijí ve vnitrozemí, kde obývají spíš suchou křovinatou buš. Pít ale musí a od vody je nedokáže zahnat ani lovící sokol. Početnost hejna a skvělé letecké a manévrovací schopnosti andulek jsou ale pro dravce značně matoucí, většina jeho útoků končí nezdarem. Ale i když se zaměří na jednoho konkrétního ptáka, nemá úlovek jistý. Sokol, považovaný za jednoho z nejrychlejších letců, má co dělat, aby hbité andulce vůbec stačil. 

 

Pokud se mají andulky v zajetí rozmnožovat, musí jim chovatel umístit do klece či voliéry hnízdní budku. Ta jim nahrazuje dutinu stromu, v jaké jsou zvyklé hnízdit v přírodě.

 

 

Papoušci jsou známí tím, že uzavírají trvalé manželství. V trvalých manželských párech žijí i andulky. Nerozloučí je ani skutečnost, že jsou zároveň i součástí obrovského hejna, které se pohybuje v krajině. Páry se od hejna opojí jen v době hnízdění a péče o mláďata. Do života divokých andulek vás zavede naše poslední video (nad tímto textem).

Přečtete si více o papoušcích:

Andulky a gramatika: Větný rozbor pro papoušky

Andulky a gramatika: Větný rozbor pro papoušky

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Užvanění papoušci

Užvanění papoušci

Papoušek mlynář: Místo obilí mele škeble

Papoušek mlynář: Místo obilí mele škeble

Klíčová slova:
andulka, zvíře, pták, papoušek, mluvící
 

Články odjinud