Dlouhověký plch: Vymění spánek za mláďata

Dlouhověký plch: Vymění spánek za mláďata
Sdílej
 
Čím je plch velký starší, tím později jde spát a dříve se probouzí. Nespavostí ale netrpí.

 

Plch velký ve skutečnosti není o moc větší než zlatý křeček prodloužený o huňatý "veverčí" ocásek. Své pojmenování si vysloužil proto, že je největší z našich čtyř druhů plchů. Malí hlodavci nejsou moc dlouhověcí, většinou se dožívají dvou až tří let. Plch je mezi nimi výjimkou, v plné síle se dožívá až 13 let!

Plch má zpomalený život

Příčinu dlouhověkosti plcha vědci znají – pomáhá mu k tomu dlouhý zimní spánek. Plch každoročně prospí nejméně půl roku, v extrémních případech až 11 měsíců. Jedná se přitom o pravý zimní spánek, u kterého metabolismus klesne téměř na nulu. Zimující plch je proto ztuhlý a studený. Nadechne se jen jednou za několik minut a podobně se zpomalí i jeho srdeční tep. 

Plch v nebezpečí uvolní kůži na ocásku. Ta zůstane nepříteli v zubech, zatímco on nezraněný uprchne •  iStock

Nástrahy zimy

K zimnímu spánku mají plchové dobré důvody. Ačkoli se přes léto vykrmí a obalí pořádnou vrstvou tuku, celou zimu by z něj nevyžili (a zásoby jako veverka si dělat neumí). Současně se svým spánkem chrání před predátory. V zimní přírodě by museli strávit mnohem víc času sháněním potravy a přitom by byli v bezlistém lese daleko nápadnější. Snadno by se tak stali kořistí lišek, kun, sov a dravých ptáků.

Nový objev

Vědci se domnívali, že délku zimního spánku plchů ovlivňují vnější podmínky: nástup a konec zimy a dostupnost potravy. Ale nedávno zveřejnil tým vědců z vídeňské Univerzity veterinární medicíny výsledky desetiletého studia života plchů. Ukázalo se, že se délka jejich zimního spánku mění v závislosti na věku. Čím je plch starší, tím kratší dobu spí.

Před zimou vykrmený plch vypadá roztomile, ale mazel to rozhodně není •  Getty Images

Kdo dřív přijde

Starší plchové upadají na podzim do zimního spánku později, na jaře se naopak dříve probouzejí. Zkracují si tak život a riskují, že budou hladovět nebo je dostane nějaký predátor. Za to ale získají víc času a energie nutné pro rozmnožování. A protože si stačili zabrat nejvýhodnější teritoria s nejlepší nabídkou potravy, úspěšněji odchovají svá mláďata.

Plodné stáří

Pro tuto životní strategii mají plchové zvláštní genetický předpoklad. U většiny zvířat s přibývajícím věkem jejich plodnost klesá, až zcela zanikne. U plchů je to přesně naopak: Čím starší samice, tím víc mláďat porodí v jednom vrhu. Také samci jsou až do smrti stejně plodní, jako byli zamlada. A tak se i oni snaží tuto výhodu nezaspat.  

Plch velký je oby vatelem listnatých lesů •  Profimedia.cz

Spánek za mláďata

Zvýšení šance na rozmnožení i za cenu rizik, která sebou přináší zkrácení zimního spánku, má u starších zvířat svou logiku. Čím je jedinec starší, tím menší má jistotu, že bude žít a rozmnožovat se ještě v následujícím roce. Naproti tomu mladí plchové před sebou mají ještě řadu let, kdy se budou rozmnožovat. A tak si klidně mohou přispat.


Duchové noci

Plch velký (Glis glis) je obyvatelem listnatých lesů, hájů či rozlehlých starých sadů a parků. Přestože je u nás relativně hojný a žije roztroušeně téměř na celém území, patří mezi chráněné druhy. V přírodě ho spatřil málokdo, protože se zdržuje spíš v korunách stromů a aktivní je hlavně v noci. Úkryty ale hledá i v senících a krmelcích nebo na půdách a v podkroví stodol, chat či budov v blízkosti stromů. Tam se s ním pak lidé setkávají častěji.


Noční veverky: Přežijí jen tlouštíci

Noční veverky: Přežijí jen tlouštíci

Chránění škodílkové: Římané je jedli!

Chránění škodílkové: Římané je jedli!

Shazam! Nejvtipnější superhrdina všech dob?

Shazam! Nejvtipnější superhrdina všech dob?

Vesmír ve 3D: Nejhezčí prostorové fotky

Vesmír ve 3D: Nejhezčí prostorové fotky

 

Články odjinud