Domácí mazlíčci: Křeček a křečík

Domácí mazlíčci: Křeček a křečík
Sdílej
 
Chystáte si pořídit křečka nebo křečíka? Přinášíme vám několik základních rad a informací, jak dobře se o něj starat, aby byl šťastný.

Jak má vypadat obydlí?

Uvažujete o domácím mazlíkovi? Už jsme psali o králících a morčatech , ale co takový křeček! Křečci se chovají v kleci nebo v akváriu. Má rád měkký papír (toaletní, kuchyňské utěrky), ze kterých si staví teplý pelíšek. Nutná výbava jeho obydlí je budka a kolotoč, díky kterému bude neustále v pohybu a nebude tloustnout.

Křeček si rád zaběhá na "kolotoči" •  Pixabay

Klec může být dvoupatrová s různými vymoženostmi, protože křečci jsou aktivní a rádi se pohybují. Podestýlku by měl mít z pilin nebo hoblin. Křečka můžete pouštět na volno vyběhat se, ale pod dozorem, protože se rádi zaběhnou. Křeček je noční tvor. Nejsou moc komunikativní a někdy mohou být až agresivní. Když chováte více křečků v jedné ubikaci, je známým faktem, že se navzájem požírají a přežije jen ten nejsilnější.

Jak krmit křečka?

Křečci mají rádi zrní, granule a směsi pro hlodavce. Může ovoce, zeleninu, suchý chleba nebo rohlík. Křeček je částečně všežravec, sežere dokonce i červy nebo kobylky!

Jaké kosmetické úpravy křeček potřebuje?

Vlastně žádné. Základní péči o srst zvládne sám.

Rvačky jsou na denním pořádku •  Wikipedia / Wiki Commons

Jakou prevenci křeček potřebuje?

Křečci většinou veterináře nepotřebují. Neočkují se a netrpí v zásadě žádnými nemocemi. Dožívají se nejkratší dobu, většinou dva roky. Žádné krácení drápků ani zubů.

Přečtěte si také:

Binturong: Šelma, která sází stromy

Binturong: Šelma, která sází stromy

Domácí mazlíčci: Morče domácí

Domácí mazlíčci: Morče domácí

Základ prérie: Malí ale důležití psouni

Základ prérie: Malí ale důležití psouni

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

 

Články odjinud