Domácí mazlíčci: Králík domácí a zakrslý

Domácí mazlíčci: Králík domácí a zakrslý
Sdílej
 
Chystáte si pořídit králíčka? Přinášíme vám několik základních rad a informací, jak dobře se o něj starat, aby byl šťastný.

Jak má vypadat králičí obydlí?

Králíci se chovají ve velkém akváriu nebo v kleci. Papírovou bedýnku nedoporučujeme, protože tu mohou snadno rozkousat. Nejvhodnější podestýlka jsou piliny, sláma, hobliny a podestýlkové pelety. V pelíšku musí mít králík boudu, aby se mohl kde schovat a spát. Může mít i hračku, jako je třeba kolo pro králíky. Nezapomínejte, že králík potřebuje hodně pohybu. Nejlépe ho zabavíte a unavíte, když ho pustíte ven a budete si s ním hrát. Jsou komunikativní a rádi běhají. Někdo chová králíky dokonce i na volno v bytě, ale v tomto případě hrozí zranění elektrickým proudem, protože miluje okusování kabelů. Bacha na to! Králík je večerní a noční tvor, to znamená, že v noci může být aktivnější a hlučnější než přes den.

Zakrslý králík je malá, roztomilá potvůrka •  Pixabay

Jak krmit králíka?

Seno a pitná voda je základ všeho! Po malých kouscích může zeleninu. Vhodná je mrkev, okurka nebo slupky z melounu. Každý králíček má rád něco jiného, stejně tak jako lidé. Pokud králík přestane mít chuť na seno, je to špatně. Postupem času bude mít problémy se zuby a bude tloustnout. O seno si totiž obrušuje zuby. Králík, který je živený pouze senem, může žít mnohem déle bez jakýchkoliv zdravotních komplikací. Doporučujeme tedy nerozmazlovat a držet se sena. Po troškách můžete dávat králíkovi směs pro hlodavce, která obsahuje obilí. Vše zakoupíte v obchodě s potřebami pro domácí zvířata. Pitná voda by se měla denně měnit, aby byla čerstvá.

Zakrslý králík je malá, roztomilá potvůrka •  Pixabay

Smí králík jíst pampelišky a trávu?

Ano, ale opatrně a zřídka. S trávou přicházejí další nemoci. Občas může dostat i suchý chleba nebo rohlík, ale nejlepší cesta ke zdraví a vitalitě je kvalitní seno. (nejlépe od babičky ze zahrádky).

Zakrslý králík je malá, roztomilá potvůrka •  Pixabay

Jaké kosmetické úpravy králík potřebuje?

Králíka můžete vyčesávat speciálním hřebenem, ale základní péči o srst zvládne sám. K další kosmetické úpravě patří občasné stříhání drápků, které obstará veterinář. Zuby se musejí neustále hlídat, aby nepřerostly. Pokud se tak stane, je nutné navštívit veterináře, který je zakrátí. Abyste tomuto předešli, musí králík neustále něco hlodat. Také můžete pořídit ve specializovaném obchodě kameny na hlodání.

Králíček v košíku •  Wikipedia / Wiki Commons

Jakou prevenci králík potřebuje?

Králík se očkuje obvykle dvakrát ročně proti moru a myxomatóze, což je smrtelné virové onemocnění. Nejčastější nemoci králíků jsou se zažívacím ústrojím, za což může nevhodná strava. Králíci se běžně dožívají 6-8 let při správné péči, mohou žít samozřejmě i déle. Někdy může králík chytit plíseň nebo ušní svrab. Proto je dobré ho kontrolovat. Krácení drápku, krácení zubu, vakcinace a řešení trávicích problému jsou nejčastější návštěvy u veterináře.

Mohu mít více králíků pohromadě?

Ano, proč ne. V jedné kleci mohou klidně být i dva králici stejného pohlaví, ale může docházet k bojům. Potom je dobré králíky oddělit a nechávat je si společně jen hrát.

Přečtěte si také:

Domácí mazlíčci: Morče domácí

Domácí mazlíčci: Morče domácí

Roztomilá pohroma: Nezničitelný divoký králík

Roztomilá pohroma: Nezničitelný divoký králík

Koně: Divocí i zdivočelí

Koně: Divocí i zdivočelí

Elitní válečníci historie: Opilí zabijáci Berserkové

Elitní válečníci historie: Opilí zabijáci Berserkové

 

 

Články odjinud