Roztomilá pohroma: Nezničitelný divoký králík

Roztomilá pohroma: Nezničitelný divoký králík
Sdílej
 
Roztomilý malý králíček si mezi lidmi získává stále větší oblibu. Ale ne všude, jsou místa, kde je naopak považován za nebezpečného škůdce. Ba, přímo pohromu. 

 

Králík divoký žil původně na Pyrenejském poloostrově a v přilehlé části jižní Evropy. Ale pro své maso a kožešinu byl postupně šířen do dalších částí Evropy, takže dnes se s ním setkáte i u nás. V našich (a evropských) podmínkách má ale řadu přirozených nepřátel, kteří zabraňují jeho přemnožení. Velký podíl na tom mají i lovci – králík patří v mnoha zemích včetně té naší k oblíbené lovné zvěři.

Přírodní pohroma

Jako lovná zvěř byl v minulých stoletích vysazen i do mnoha zámořských oblastí, dnes tak žije na řade ostrovních států včetně Nového Zélandu, ale také v části Jižní Ameriky. Nejznámější je ale jeho vysazení v Austrálii, kde od samého počátku neměl (kromě omezeného počtu lovců, většina novousedlíků se v Austrálii věnovala spíš farmaření) žádné přirozené nepřátele. Rychle se tu proto rozmnožil a stal se doslova přírodní katastrofou. S historií jeho vývoje a dobývání Austrálie vás seznámí následující dokument.

Dobové záběry ukazují marný boj proti ušatému vetřelci.

Boj s králíky trvá dodnes.

"Šlechetný" králík

Zcela jiné postavení u lidí mají králíci domestikovaní – tedy ti zdomácnělí. Už dlouho se nechovají jen pro maso, kožešinu a vlnu, ale své místo mají i v domácnostech jako domácí mazlíčci. Přestože se různá plemena začala šlechtit relativně nedávno, do dnešních dnů jich stačili vyšlechtit více než sto. Na některá z nich se můžete podívat na následujícím přehledu. 

A tady se můžete podívat na téměř kompletní přehled všech dnes známých plemen.

13 ušatých rekordmanů: Zajíci a králíci celého světa

13 ušatých rekordmanů: Zajíci a králíci celého světa

Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie

Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

 

Články odjinud