Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie

Nebezpeční mazlíčkové: Jak přišly kočky do Austrálie
Sdílej
 
Více než 100 původních australských druhů živočichů je dnes ohroženo vyhynutím. A kdo za to může? Docela obyčejné domácí kočky!

 

 

Kočkovité šelmy jsou mimořádně schopní predátoři. Výjimkou nejsou ani naše domácí přítulné Micky a Mourkové: Když zdivočí, stávají se z nich smrtelně nebezpečné šelmy. I po tisíciletém soužití s člověkem si totiž uchovaly přirozené instinkty a lovecké schopnosti.

Vetřelci vítězí

V naší přírodě však není kočka neznámou šelmou, původní divoké kočky tu žily odpradávna. Zvířata proto v sobě stále ještě mají zděděné instinkty, které jim říkají, že před kočkou je nutné utéct nebo se ukrýt. Navíc tu žijí další predátoři, kteří jsou pro kočku nepřítelem. V zemích, kde kočky nejsou původní, však nic takového neplatí. A právě takovou zemí je Austrálie, v níž zdivočelé domácí kočky znamenají pro původní zvířenu doslova katastrofu.

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Smysluplné šelmy: Malé kočky jsou dokonalý výtvor přírody

Z Asie nebo Evropy?

Ještě donedávna bylo záhadou, odkud se vlastně kočky do Austrálie dostaly. Nabízelo se hned několik teorií. Podle jedné se asi před 400 lety „vylodily“ ze ztroskotaných portugalských lodí. Vzhledem k blízkosti jihovýchodní Asie se jako pravděpodobná jevila i možnost, že tam v přibližně stejné době připluly s malajskými rybáři. Dokonce existovala myšlenka, že se na australský kontinent dostaly už před 4500 lety společně s dingy po ostrovním „mostě“ mezi Austrálií a jihovýchodní Asií. Anebo sem pronikly spolu s vlnou evropských přistěhovalců v 18. století?

Radši žándé "čičí" •  archiv

Kdo je vinen?

Odpověď na tuto otázku je docela zásadní pro budoucnost australské zvířeny. Ta začala v 19. století po kolonizaci Austrálie Evropany rychle hromadně vymírat. Pokud v ní kočky žily už dříve, znamenalo by to, že za nic nemohou a vinu nese jiný predátor, který dorazil s Evropany. Tím je evropská liška. Tomu by pak bylo nutné přizpůsobit i opatření zaměřená na ochranu původní fauny.

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Přišly s Evropany

Vědci proto shromáždili genetické vzorky zdivočelých koček ze šesti míst australského kontinentu a sedmi blízkých ostrovů. Ty pak porovnali s kočkami z jihovýchodní Asie a Evropy. Ukázalo se, že kočky z australské pevniny mají převážně evropský původ. Jejich předkové připluli v 18. století na lodích lovců perel, velrybářů a obchodníků s tuleními kůžemi. Výsledky studie také naznačují, že o něco později se díky novým obchodním trasám do Austrálie dostávaly i kočky z jihovýchodní Asie.

Radši žándé "čičí" •  archiv

V ostrovní izolaci

Kočky žijící na australské pevnině mají vysokou míru genetické proměnlivosti. To znamená, že jejich invaze nezačala jednorázovým vyloděním několika jedinců. K prvním australským kočkám přibývaly stále nové a nové, které postupně připlouvaly z Evropy. Zajímavá situace je ale na australských ostrovech. Kočky, které na nich žijí, jsou geneticky odlišné od koček z pevniny. Důvodem je ostrovní izolace, kvůli které měly zdejší kočky méně šancí křížit se s nově příchozími. Ve skoro nezměněné podobě si proto zachovaly geny prvních koček, které se v Austrálii vylodily.

Vražedný plán

Výsledky genetického výzkumu vědcům prozradily původ australských zdivočelých koček, ale hlavně potvrdily jejich podezření. Kočky, kterých je dnes v Austrálii 20 až 30 milionů, nesou hlavní vinu na likvidací původní australské fauny. Australská vláda proto v minulém roce schválila plán na vyhubení dvou milionů koček do roku 2020 a vytvoření oplocených chráněných území, kam se kočky nedostanou.   

 

Více o kočkách:

 

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí

Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí



Klíčová slova:
zvire, kocka, selma
 

Články odjinud