Tanečníci tropického lesa

Tanečníci tropického lesa
Sdílej
 
Barvy a tanec. To je zásnubní rituál rajek, ptáků z příbuzenstva pěvců, kteří nežijí jinde než v pralesích Nové Guinei.

 

V přízemí tropického pralesa vládne věčné šero. Pro živočichy, kteří dávají přednost skrytému způsobu života, je to výhodou. Ale občas je naopak třeba být nápadný. Právě tohle znají samečkové novoguinejských rajek. Samičky jsou docela nenápadné, kvůli své bezpečnosti při sezení na vajíčkách a následné péči o mláďata nesmějí přitahovat pozornost nepřátel. Najít je v pralesním šeru je však docela obtížné i pro samečky. Ti se proto musejí spoléhat na to, že si samičky naopak najdou je. A tak se snaží být co nejnápadnější. Ale zdaleka nejde jen o barvy, o nichž jste se mohli dočíst v článku v ABC 7/2018, aby jejich barevnost vynikla, předvádějí zcela neuvěřitelné taneční kreace.

Vybíravé rajky

Samičky jsou přirozeně vybíravé, chtějí, aby otec jejich potomků byl co nejsilnější, zdravý, v dokonalé tělesné kondici. A právě to musí sameček prokázat tancem a těmi nejzářivějšími barvami. Čím zářivější barvy a dokonalejší taneček, tím větší šance, že uspěje a samičku "přemluví" k páření. Zbarvení a tanec má samozřejmě i další význam – je jakýmsi "občanským průkazem", vizitkou, která zajistí, že si samička mezi příbuznými a podobnými druhy vybere právě ten svůj a nezkříží se s nevhodným partnerem.

Navštívit Novou Guineu se nepodaří každému, ale i ti, kteří to štěstí mají, ještě nemusí zastihnout rajky ve svatebním toku. A tak se alespoň podívejte na videa, které vás do pralesa za rajkami zavedou.

Tančící jeřábi: Věrní na celý život

Tančící jeřábi: Věrní na celý život

Tanečnice na plástu: Malé, ale nenahraditelné

Tanečnice na plástu: Malé, ale nenahraditelné

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

Klíčová slova:
příroda, zvíře, pták, rajka
 

Články odjinud