Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo

Nejvzácnější mláďata: Významné chovatelské úspěchy českých zoo
Sdílej
 
V uplynulém roce se v českých zoo narodila spousta mláďat. Mnohá z nich představují jedinečný chovatelský úspěch. A teprve nedávno se v Česku narodilo také úplně první mládě luskouna na světě.

Zoologické zahrady dávno neslouží jen k poučení a zábavě návštěvníků. Právě naopak – dnes jde spíš o vědecké instituce, které se podílejí na záchraně vzácných a ohrožených druhů živočichů z celého světa. Udržují rezervní populace zvířat, jimž v přírodě hrozí vyhynutí, a mnohdy se podílejí i na jejich návratu do přírody.

To ale jen v případě, že se je daří v zajetí rozmnožovat. Což je často velmi obtížné. Každé narozené mládě pak znamená obrovský úspěch a další krůček k záchraně druhu. Za uplynulý rok udělaly české zoo takových krůčků celou řadu. Na co jsou nejvíc pyšné?

Nejlepší české Zoo:

Zoo Zlín

vydra obrovská

Vyhynutím ohrožená jihoamerická vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) není v zoologických zahradách běžná a její odchov je mimořádně obtížný. U nás ji chová pouze zlínská zoo. A již podruhé se podařilo odchovat mláďata – ke třem z roku 2020 vloni přibyla další dvě!

Jedna z osmi

Pouze osm zoologických zahrad na světě chová jihoamerického pěvce, kotingu tříbarvou (Perissocephalus trikolor). Jejich rozmnožení je velmi obtížné kvůli složitým námluvním rituálům. Tři loňská mláďata narozená ve Zlíně jsou proto zcela výjimečným chovatelským úspěchem. A navíc opakovaným, jde již o druhý úspěšný odchov.

Zoo Praha

luskoun krátkoocasý a kuře satyra Cabotova

Teprve nedávno se v pražské zoo se narodilo mládě jihoasijského kriticky ohroženého luskouna krátkoocasého (Manis pentadactyla). Je to úplně první mládě luskouna, které se v Evropě narodilo!

První luskoun v Evropě se jmenuje Šiška

První luskoun v Evropě se jmenuje Šiška

V loňském roce se v celé kontinentální Evropě vylíhlo jediné kuře satyra Cabotova (Tragopan caboti). A to právě v Zoo Praha. Úspěch jen potvrdil, že jí právem bylo v roce 2018 svěřeno vedení Evropské plemenné knihy těchto ohrožených příbuzných našich bažantů.

Záhadná mláďata tajemné želvy

Mezi želvami zabavenými pašerákům v roce 2004 byli jedinci neznámého druhu. Popsána byla teprve v roce 2008 jako želva záhadná (Cyclemys enigmatica), ale už rok předtím se v zoo stačila rozmnožit. Přestože se o této želvě stále téměř nic neví, vloni na podzim se vylíhla další čtyři „záhadná“ mláďata.

Zoo Brno

leguán mangrovový a sladkovodní trnucha

Jako jedna z mála evropských zoo chová kriticky ohrožené leguány mangrovové (Ctenosaura bakeri). Poslední jedinci přežívají na jediném karibském ostrůvku. Od roku 2000 fungují jeho záchranné chovy, díky kterým dosud nevyhynul. Čtyři loňská brněnská mláďata jsou proto velkou nadějí pro jejich další osud.

Vzácný sladkovodní rejnok

Malé sladkovodní rejnoky - trnuchy Plesiotrygon nana z Amazonie chová pouze pět zoo na světě. Brněnská zoo získala tyto choulostivé rejnoky ze zoo v Basileji. Ale zatímco se za loňský rok basilejská zoo chlubí jedním přírůstkem, v té brněnské se narodila mláďata hned čtyři.

Zoo Plzeň

lemur rákosový

Pouze v Plzni můžete vidět kriticky ohrožené lemury rákosové (Hapalemur alaotrensis). Jsou to potravní specialisté, kteří se živí jen šáchorem a několika příbuznými druhy rostlin. V plzeňské zoo se již několikrát rozmnožili, naposledy vloni, dnes tu žije skupina osmi dospělých a jedno mládě.

První odchov

Novokaledonského papouška chocholatého (Eunymphicus cornutus) u nás chová několik soukromníků, ale v zoo ho lze vidět jen v Plzni a pak ještě v osmi dalších evropských zoo. Pouze dvě – jedna z nich je právě plzeňská – se mohou za loňský rok pochlubit jeho odchovem. Pro Plzeň je to navíc vůbec první odchované mládě tohoto druhu.

Zoo Olomouc

mravenečník čtyřprstý a gibon zlatolící

Stromové mravenečníky čtyřprsté (Tamandua tetradactyla) u nás chová několik zoo, ale jejich rozmnožování není běžné. V té olomoucké jich i s loňskými mláďaty odchovali již 12! Důvodem obtížného odchovu může být kromě napodobení podmínek tropického pralesa i složení jejich potravy – v přírodě živí termity, které v náhradní stravě nedostávají.

Gibon jako vánoční dárek

Vyhynutím ohrožení giboni zlatolící (Nomascus gabriellae) nadělili olomoucké zoo vánoční dárek, krátce před Štědrým dnem přivedli na svět potomka – celkově v této zoo již jedenáctého. Olomoucká zoo je tak úspěšně zapojena do programu na záchranu těchto gibonů, který vede univerzita v Hanoji.

Zoo Ostrava

morčák šupinatý

Jednou z nejohroženějších kachen na světě je morčák šupinatý (Mergus squamatus): V přírodě žije posledních asi 2000 párů. Jeho odchovy v zajetí jsou vzácné, ostravská zoo se proto právem pyšní, že se jí to podařilo již druhým rokem.

Zoo Hodonín

poštolka jižní

Poštolka jižní v Zoo Hodonín •  Josef Petrica/Zoo Hodonín

Hodonínská zoo se spolu s pražskou a plzeňskou zapojila do programu Green Balkans a vrací do přírody odchovy poštolek jižních (Falco naumanni). Loňských devět mláďat bude významnou posilou ohrožené bulharské populace.

Zoo Jihlava

pekari Wagnerův

Vyhynutím ohroženého pekari Wagnerova (Catagonus wagneri) u nás můžete vidět jen v pražské a jihlavské zoo. Jejich rozmnožování je obtížné, jihlavská zoo je chová od roku 2014, ale prvních dvou mláďat se dočkala teprve vloni.

Zoo Liberec

levhart čínský

Levhart čínský (Panthera pardus japonensis) je jedním z nejohroženějších a nejméně prozkoumaných poddruhů levharta skvrnitého. Dvě loňská mláďata, na která v Liberci čekali dlouhých 15 let, tak považují za velký úspěch.

Zoo Děčín

chápan středoamerický mexický

Pouze ve třech evropských zoo můžete vidět chápany středoamerické mexické (Ateles geoffroyi vellerosus). V děčínské zoo vloni odchovali již druhé mládě tohoto kriticky ohroženého druhu a právem ho považují za odchov roku.

Zoopark Chomutov

rosomák sibiřský

Rosomák sibiřský (Gulo gulo) sice není v zoologických zahradách vzácností, ale problémem je vysoká úmrtnost mláďat. Loňský odchov dvou samečků v chomutovském zooparku je tak nesporným úspěchem.

Zoo Chleby

mědvěd ušatý

Medvěd ušatý v Zoo Chleby •  Jiří Mikoláš/Zoo Chleby

Odchov medvědů obecně není snadný, loňského mláděte medvěda ušatého (Ursus thibetanus), kterého v jeho asijské domovině ohrožuje nelegální lov, si proto chovatelé velmi cení.

Zoo Ústí nad Labem

medvěd malajský

Vzácné medvědy malajské (Helarctos malayanus) chová hned několik našich zoo. Vloni narozené ústecké medvídě je však světovým úspěchem, ze všech světových zoo je to jediné mládě tohoto druhu narozené za poslední dva roky.

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

Láska hýbe světem: Jak se rozmnožují zvířata

 

Články odjinud