Medvědí řeč: Co znamenají vyceněné zuby?

Medvědí řeč: Co znamenají vyceněné zuby?
Sdílej
 
O medvědech se tvrdí, že nemají mimiku – podle jejich výrazu nepoznáte, jestli chtějí pohladit nebo vás sežrat. Je to ale omyl.

 

Někdo se na vás usměje a vy mu úsměv vrátíte. Beze slov se tak ujistíte o vzájemných přátelských úmyslech. Tento způsob komunikace – mimikou a napodobováním výrazu svého protějšku - byl dosud znám jen u lidí a velkých primátů. Podobné, i když omezené mimické schopnosti mají také psi, to ale může být dáno tím, že dlouhodobě žijí ve společnosti lidí. O to překvapivější bylo zjištění, že stejnou schopnost mají i medvědi.

Medvědi v záchranném centru

Vědci ji zatím prokázali jen u jednoho druhu medvěda – u nejmenšího ze všech a jediného tropického druhu, medvěda malajského. Po dva roky studovali skupinu 22 medvědů malajských chovaných v záchranném centru v Malajsii.

Samotářští medvědi vědce překvapili, v zajetí dávali přednost společenskému životu •  Profimedia.cz

Mají tu v uzavřený, ale dostatečně velký prostor napodobující jejich přirozené prostředí. V přírodě žijí tito medvědi samotářsky, stejnou možnost měli i ve zdejším chovném zařízení. Bylo jen na nich, zda se budou od ostatních držet stranou nebo se s nimi budou přátelit.

Přátelství vítězí

Kupodivu, tito samotáři dávali v podmínkách výběhu přednost společnosti a vzájemným hravým šarvátkám. Někdy byly velmi jemné, jindy se k sobě medvědi chovali agresivněji a drsněji. Vědci tyto hry a souboje natáčeli a fotografovali obličejovou mimiku obou partnerů. Na snímcích pak zřetelně rozpoznali dva zcela odlišné výrazy tváře.

Druhý typ gesta, při němž medvěd nakrčí čenich a odhalí horní řezáky •  J. Patrick Fischer

Dvě gesta

Při jednom z nich medvědi zvedli a nakrčili horní pysk tak, že odkryli horní řezáky a na čenichu se jim udělaly vrásky. Při druhém výrazu jen pootevřeli tlamu, ale nekrčili nos a jejich řezáky zůstaly skryté. Obě gesta dělali medvědi pouze tehdy, když při hře stáli otočeni tvářemi k sobě a věděli, že je ten druhý sleduje. Když medvěd udělal jedno ze dvou popsaných gest, jeho partner toto gesto vzápětí zopakoval.

Obě gesta medvědi při hře dělají pouze tehdy, kdy se na sebe vzájemně dívají •  Profimedia.cz

Vzájemný souhlas

Gesto s nakrčeným čenichem a odkrytými řezáky přitom medvědi nejčastěji předváděli při mírných hrách. Ze záznamů vyplynulo, že si jím vzájemně dávali najevo souhlas s tím, že by jemný hravý souboj mohl být i o něco drsnější. Pootevřená tlama bez odkrytých řezáků pak měla spíš opačný význam a sloužila i k upevňování vzájemných přátelských vztahů.

Medvěd malajský (Helarctos malayanus) je skutečným medvědím trpaslíkem •  Profimedia.cz

Utajená schopnost?

Komunikaci pomocí obličejové mimiky vědci očekávali spíš u společenských druhů zvířat. Jejich objev, že stejnou dovedností jsou vybaveni i samotářští medvědi, tak přináší spoustu dalších otázek. Vědci předpokládají, že touto schopností může být vybaveno i mnoho dalších zvířat. I když ji v běžném životě nepotřebují, v případě setkání dvou jedinců jim usnadňuje vzájemnou "domluvu". Potvrzení tohoto předpokladu ale bude vyžadovat ještě spoustu hodin dalšího výzkumu.

První byli baribalové

-   O tom, že to s tou chybějící medvědí mimikou není tak úplně pravda, vědí vědci už delší dobu. Dokonce tvrdí, že jejich mimika má leccos společného s mimikou psovitých šelem, s nimiž měli medvědi v miocénu (před asi 28 miliony lety) společné předky.

-    Už před lety zkoumali vědci obličejovou mimiku severoamerických medvědů baribalů. Sledovali hravé zápasy mláďat a objevili u nich gesta podobná gestům medvědů malajských.

Už před lety zkoumali vědci obličejovou mimiku severoamerických medvědů baribalů •  iStock

-   Slabší baribal dával najevo svou podřízenost tím, že se přikrčil a směrem k soupeři otevíral tlamu. Toto gesto ještě doplnily dozadu nebo do stran stočené uši.

-   Naproti tomu uši přitisknuté ke krku tak, že nebyly vidět, a zavřená tlama se svraštělými pysky, znamenaly hrozbu. Toto gesto prakticky okamžitě ukončilo hru, která začínala být příliš drsná.

-   Na rozdíl od medvědů malajských ale u baribalů nebylo zaznamenáno vzájemné napodobování mimických gest.     


Medový medvěd

Medvěd malajský (Helarctos malayanus) je skutečným medvědím trpaslíkem. V kohoutku měří nanejvýš 70 cm a dospělí samci, kteří jsou větší než samice, váží nanejvýš 80 kg. Má velmi dlouhé ostré drápy, díky nimž skvěle šplhá po stromech. Nápadný je i jeho dlouhý úzký jazyk, který mu slouží k vybírání medu z hnízd divokých včel. Ačkoliv je jako většina medvědů všežravý, jeho mimořádná záliba v medu mu v angličtině vysloužila přezdívku medový medvěd.


Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

500 tisíc let vegetariánství: Medvědi o mase nevědí

500 tisíc let vegetariánství: Medvědi o mase nevědí

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

 

Články odjinud