Deskovinky recenzují: Medvěd Wrr

Deskovinky recenzují: Medvěd Wrr
Sdílej
 
Medvěd Wrr zažívá zlaté časy, i když teď má vlastně dvakrát tolik práce. Po úspěšné knize pro děti se objevuje rovněž úspěšná karetní hra s osobitými ilustracemi a zábavnou hratelností.

 

Medvěd Wrr se poprvé objevil v originální české pohádce Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít. Tvůrci knihy vybrali na crowdfundingovém serveru HitHit přes 350 tisíc korun, aby svého chlupáče dostali do knihkupectví. Poté začali přemýšlet, jak značku dál rozvíjet a volba nakonec padla na karetní hru. Ta si rovněž prošla úspěšnou kampaní.

Tvůrci knihy Michal Široký a Jaromír Štejnar se s designem hry obrátili na Michala Ekrta, pro kterého jde sice o autorskou prvotinu, ale s deskoherním byznysem má nemalé zkušenosti jakožto zaměstnanec vydavatelství Blackfire. Autoři knihy se tak mohli soustředit jen na to, co jim jde bezesporu nejlépe – ilustrace.

Tajemný svět knih

Oba produkty spolu sdílí zajímavý příběh, který je samozřejmě barvitěji popsán na stránkách knihy, ale karetní hra Medvěd Wrr ho až překvapivě jednoduše adaptuje. Titulní medvěd se vydává na divokou cestu napříč knihami, aby v nich dopadl zlého kapitána Crabsona. Ten hledá ztracené části knihařského stroje, s jehož pomocí by dokázal zničit všechny příběhy.

Ve hře se role trochu obrací. Dva až čtyři hráči se stávají medvědy, kteří hledají čtyři ztracené části stroje ve čtyřech knihách. Crabsona totiž porazíte tím, že mu před nosem vyfouknete prostředky pro jeho ďábelský plán. Ale pozor, s ostatními hráči nespolupracujete. To jsou konkurenční medvědi a bůhví, jaké mají oni úmysly. Musíte proto jednat rychle.

Deskovinky #41: Malé hry na léto

Deskovinky #41: Malé hry na léto

V jednoduchosti je síla

Medvěd Wrr – karetní hra je stejně jako kniha cílena na mladší publikum. Malá krabička s temnou, ale hezkou ilustrací v sobě ukrývá kratičká pravidla a jeden balíček karet, takže žádné složitosti vás zde nečekají. Snad jen záplava efektů různých karet vás z počátku může vyděsit, ale po jedné hře, která nepřesáhne půl hodiny, si bez problému zažijete intuitivní symboliku.

Herně pak musíte pamatovat jen na nutnost dobírání jedné karty na začátku svého tahu a následné zahrání karty pro její efekt nebo odhození tří karet pro prohledání jedné ze čtyř "knih", které jsou představovány balíčky karet. Při prohledávání objevíte buď část stroje, nebo piráta, kterého porazíte zahráním medvěda rytíře. Pokud ho nemáte, přijdete o karty v ruce.

Medvěd Wrr zažívá zlaté časy, i když teď má vlastně dvakrát tolik práce •  archiv

Napínavé závodění

Průběh hry tak sestává z hledání trojice stejných karet, kradení karet soupeřům, nakukováním do knih, vyměňování karet za konkrétní medvědy z odhazovacího balíčku a tak dále. Hráč, kterému se podaří najít část stroje v každé ze čtyř knih, se stává vítězem.

Hratelnost jde nevyhnutelně ruku v ruce s náhodou. Pracujete jen s těmi kartami, které máte zrovna na ruce, které si doberete z balíčku a které někomu náhodně ukradnete. Někdy tak jde sbíráni trojic snáz, jindy hůř. Prohledávání knihy bez předchozího nakouknutí do jejího obsahu je pak vyložený hazard, protože ztráta všech karet vlivem otočeného piráta vás na několik kol ochromí.

Vzdušní piráti fregatky: Kradou, aby se nenamočily

Vzdušní piráti fregatky: Kradou, aby se nenamočily

Ať to zase není pirát

Ale kupodivu se nedostavuje frustrace. Medvěd Wrr – karetní hra je totiž naprosto odlehčenou srandou, kterou si plnými doušky užijí už prvňáčci, možná i končící školáčci. A když se oprostíte od nějakého strategizování a přistoupíte na její krásnou jednoduchost, bude spolu s dětmi bavit i vás.

A to nejlepší si nechávám nakonec. České ručičky prostě vědí, jak na grafický design. Při krátkém čekání na svůj další tah se tak přistihnete, jak se kocháte ilustracemi jednotlivých karet. Jsou krásně barevné, hravé a hlavně roztomilé. Pevně věřím, že u nich roztají i ta nejkamennější srdce.

Medvěd Wrr – karetní hra

Autor Michal Ekrt

Typ hry karetní, rodinná

Počet hráčů 2–4

Doporučovaný věk 7+

Herní doba 20 minut

Jazyk česky, bez textu

Doporučovaná cena 349,-

Vydavatel Pandemic

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Carcassone: Legendární hra ve světě Star Wars

Carcassone: Legendární hra ve světě Star Wars

Psí plemena: Border kolie, nejinteligentnější pes

Psí plemena: Border kolie, nejinteligentnější pes

 

Články odjinud