Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete
Sdílej
 
Toužili jste někdy být neohroženým válečníkem v čele velké armády, vesmírným pirátem před kterým žádné hvězdné plavidlo není v bezpečí, nebo mazaným detektivem na stopě vrahovi? To vše se vám může splnit v internetové verzi společenské hry Dračí doupě. A co kostky? Ty nepotřebujete!

 

Podstatou tradiční stolní RPG hry Dračí doupě je putování za dobrodružstvím. Hrajete dohromady s kamarády a jeden z vás je Pánem jeskyně, tedy tím, kdo vymýšlí dobrodružství a provádí skrz něj partu hrdinů. Hráči sedí u jednoho stolu a vypráví, co dělají jejich postavy. Krom toho existuje i internetová verze. U té odpadá problém se sháněním správného místa pro hraní, kamarádů nebo volného času. Jediné, co potřebujete, je počítač a připojení k internetu.

Hráči klasické verze stolní hry na hrdiny •  Wikipedia

Dračák v online světě

Dračí doupě online není tolik známé jako jeho mateřská podoba, ale nabízí to samé a někdy i víc. Největším rozdílem je, že místo mluvení za postavy píšete na klávesnici a nejste svým spoluhráčům tváří v tvář. Na druhou stranu už nikdy nehrozí, že zapomenete začátky svého legendárního hrdiny – budete si je moci přečíst klidně i měsíce po odehrání.

I za klávesnicí to může být zábava jako v realitě! •  The Odyssey Online

Podobnost není náhodná

Stavební kámen pro klasické Dračí doupě je jeden z hráčů, který nemá vlastní postavu a stane se Pánem jeskyně nebo Vypravěčem. Jeho úlohou je vytvořit dobrodružství, které postavy spoluhráčů prožijí. Pán jeskyně je příběhem provází jako režisér. Popisuje, co se děje a vyhodnocuje akce postav. A jak už je vám asi jasné, ostatní hráči vytváří pro hru své hrdiny, za které hrají. Jejich úkolem je reagovat na situace vytvořené Pánem jeskyně.

 

Různé varianty

Pro Dračí doupě online jsou i různé styly hraní. Někdy má Pán jeskyně svou postavu jako každý jiný a plní tak dvouroli, nebo se všichni hráči na příběhu domlouvají dohromady. Existuje i varianta, ve které Vypravěč není vůbec – jeden z hráčů si propůjčí jeho úlohu jen pro začátek hry a sepíše informace o světě, ve kterém se postavy nacházejí. A ty pak celý příběh utváří i řídí samy, respektive jejich hráči. Stačí na to dva, ale klidně jich může být třeba dvacet. Dračí doupě v menším kolektivu může vypadat třeba takhle:

Vypravěč: Jste v kavárně, v pohodlných křeslech si užíváte svou kávu a bavíte se. Je tu útulno, dřevěné obložení a na stěnách mnoho obrazů a ještě více zrcadel s kovovými rámy. Když tu náhle k vám přijde neznámá žena. Mladá bělovláska ve staromódních šatech, která na vás promluví úplně neznámým jazykem. Potom před vás na stůl položí složený kus papíru. Jakmile však k němu skloníte pohled, žena náhle zmizí, jakoby tu nikdy ani nebyla.

Postava Tomáš: Dívám se na prázdnou židli a nerozumím tomu, co to sakra mělo být? Skrytá kamera? Kde se tu ta dívka vzala? A hlavně, kde je? Seberu papírek ze stolu a rozhlédnu se okolo, jestli ji někde nezahlédnu.

Dračí hlídka: Vzhůru na draka do českého doupěte!

Dračí hlídka: Vzhůru na draka do českého doupěte!

Postava Verča: „Co to sakra bylo?“ Zeptám se překvapeně a úplně celá se ošiju. Vždyť jsem jen na chvíli uhnula pohledem! Podívám se na Tomáše. „Hele, tak to ukaž, třeba je to nějaký vtip,“ řeknu a zkusím mu papírek vytrhnout z ruky.

Vypravěč: Žádný z ostatních hostů ani servírek není bělovlasé dívce ani vzdáleně podobný. Nikdo se ani nedívá vaším směrem, nic nevypadá neobvykle. Verče se podaří zmocnit se složeného papíru.

Postava Tomáš: „Hej!“ Ohradím se, ale nechám to tak, zbytku kavárny si přestanu všímat a dívám se Verče přes rameno.

Postava Verča: Ani nevím proč, ale jsem nervózní, takže se mi třesou prsty. Ale papír rozložím a hned se dívám, co na něm je. „Třeba něco vyhrajeme,“ zazubím se ještě na Tomáše.

Vypravěč: Na papírku je napsáno: Nedívej se do zrcadel.

Dobrodružství, které začíná nevinně, se může rozvinout do neuvěřitelných podob. Chcete-li vědět, jak to bude dál, nechte pracovat svou fantasii. Co se stane, když se Tomáš s Verčou podívají do zrcadla? Uvidí v něm něco? Nebo něco uvidí je?

Tak tyhle kostky při hraní moc potřebovat nebudete •  Pixabay

Pravidla

Konkrétní pravidla pro jednotlivá dobrodružství se vždy přizpůsobují tomu, na čem se Pán jeskyně s hráči domluví. Obecných zásad je jen málo. Nejdůležitější je, že musíte myslet na to, aby hraní bavilo vás i ostatní. Uznejte sami, jaká je zábava v luštění nepřehledných textů, sledování nepřemožitelných postav, které vám nenechají ani trochu práce, nebo zjištění, že za vás reakci vaší postavy odehrál někdo jiný?

Herní prostředí na webu Andor •  Andor

Jak na věc

Zahrát si online Dračí doupě není nic těžkého. Základem je najít server, který vám bude vyhovovat. Weby nabízejí propracované prostředí. Základem jsou chatovací místnosti, kde se odehrává samotné hraní (tedy psaní za postavy), a kde máte i možnost házet si kostkou (což je důležité pro některé z pravidel klasického Dračího doupěte), nebo svůj text barevně a stylově odlišit od textů jiných postav. V českém prostředí je takových stránek hned několik a dělí se do dvou kategorií. Jedna obsahuje weby, na kterých se dá hrát mnoho různě zaměřených her. Druhá kategorie nabízí jedno konkrétní prostředí, ať už jde o ryzí fantasy svět, nebo třeba mafiánské podsvětí dnešní doby. Pro hraní si musíte jen vytvořit profil a najít hru přímo pro vás.

Tak za koho budete hrát? •  Wikipedia

Kde hrát Dračí doupě?

Andor

Momentálně je jedním z nejaktivnějších webů, které nejsou žánrově omezené a hrát se na nich dá doslova cokoliv. Často se tu vedle klasických témat objevují i hry z fandomového prostředí s možností zahrát si nejen za vlastní postavy, ale i za existující a známé hrdiny filmů a knih. Jakožto hráč můžete mít rozehrané libovolné množství her i postav a pro nováčky Andor nabízí výuková dobrodružství, která trvají jen krátkou dobu a seznámí vás nejen s principy hraní, ale i orientací na webu samotném. Podobné české weby jsou: Abarin, Aragorn nebo Immortalfighters.

HOCZ

Stránka pro fanoušky Dračího doupěte a Harryho Pottera vám dává možnost prožít si studenstká léta ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. Hraní probíhá v chatovacích místnostech s názvy jednotlivých místností ve škole, ve kterých rovnou vidíte, kdo je v dané místnosti online a tedy připravený hrát. Pro začátek vám stačí napsat, že do místnosti vaše postava přijde – jakožto hráči pak sami tvoříte příběh, ale občas se objeví nějaký ten profesor, duch nebo přímo samotný Vypravěč, kteří vám jej trochu ozvláštní. I když HOCZ nenabízí možnost zahrát si klasické dračí doupě, jeho online textovou verzi zastává dobře a musíme říct, že celý princip "studia na škole" mají tvůrci pečlivě a logicky vymyšlený.

Chatujme.cz a jiné chatovací sociální sítě

Takové weby hostí různé množství chatovacích místností a registrovaní uživatelé mohou vytvářet další, chránit je heslem a k jejich popisu přiřadit jiný web. Proto se tu často vyskytují hráči online Dračího doupěte, kteří využívají takových místností pro své hraní. Jakožto zájemce o hru máte možnost kontaktovat osoby, které se v chatu nacházejí a poprosit je o všechny důležité informace. Je možné, že vás odkáží na web, který je vytvořený jen pro danou hru a vše se na něm dočtete. A pak už jen stačí vytvořit postavu a zapojit se do děje, který obvykle vytváří hráči bez přítomnosti Pána jeskyně. Jedná se zpravidla o hry s vlastními pravidly a vhodné je i upozornit, že se od klasického Dračího doupěte obvykle velmi liší.

Facebook

Na Facebooku jsou desítky tématických skupin, které jsou tvořené s různými záměry. Například najdeme takové, které slouží ke zlepšení komunikace stávajících hráčů různých her. Další, pro nás teď nejdůležitější, sdružují stovky zájemců o online hraní. Ti se pak sami mohou dohodnou, kde budou svou hrát a zda si vyberou nějaký web, nebo si raději založí skupinu přímo na sociální síti.

Uvádět příklady by bylo vzhledem k četnosti asi zbytečné, proto jen poradíme, že se takové stránky dobře hledají pod hesly jako jsou: dračí doupě, RPG (role playing game), textové rpg nebo hra na hrdiny.

Přečtěte si také:

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

Deskovinky recenzují: Karak

Deskovinky recenzují: Karak

Bestiáře od minulosti k dnešku

Bestiáře od minulosti k dnešku

Rovnocenní soupeři: Buvol zabije i lva

Rovnocenní soupeři: Buvol zabije i lva

 

Články odjinud