Deskovinky #24: Od buněk až k hasičům

Deskovinky #24: Od buněk až k hasičům
Sdílej
 
Blíží se nám léto! Nastává tedy ideální čas vyrazit do obchodů pro nějakou pěknou krabičku na cesty. Dáváte-li přednost vyhřátému křeslu u počítače, pak se i pro vás něco v nových Deskovinkách najde.

Slož to a TEPfaktor jsou tu

Ukázka z logického rychlíku Slož to •  Albi

Na konci minulého měsíce vtrhly do obchodů dva zajímavé kousky – Slož to a TEPfaktor. V logickém rychlíku Slož to je vaším cílem popřekládat látkový ubrousek tak, aby byly viditelné pouze požadované pokrmy. Hra testuje šikovnost vašich rukou, logické a prostorové myšlení a rychlost jeho aplikování.

Česká desková hra TEPfaktor •  Albi

Česká párty hraTEPfaktor je založená na stejnojmenné teambuildingové aktivitě. Hráči se rozdělí do dvou týmů, ve kterých se snaží pomocí indicií z různých úkolů (logických, kreslících, pohybových, paměťových…) odhalit tajenku na své stírací kartě. S každou získanou indicií setřete část karty, a jakmile znáte tajenku, vyhráváte. Pokud se vám už Activity či podobné hry ohrály, můžete váš herní stůl oživit právě TEPfaktorem.

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Scythe

Deskovinky recenzují: Scythe

Splendor: Města – Svět drahokamů dostane rozšíření

Splendor je velice jednoduchá hra o sbírání drahokamů a nakupování karet, které generují další drahokamy. Téma se zde v podstatě nedá najít, jen ryzí mechanismus. Pokud vám však základ přišel až moc ořezaný, možná vám zážitek ze hry vylepší připravované rozšíření Splendor: Města. Ona to jsou tedy spíše čtyři malá rozšíření v jedné krabici, kde každé můžete do základu zakomponovat samostatně nebo v libovolné kombinaci s ostatními.

Prvním z nich jsou města, která do hry přidávají nové karty a nový cíl vytvoření nejkrásnějšího šperku. Druhé rozšíření přidává novou herní desku, na které uzavíráte obchody s obchodníky, čímž si otevíráte nové herní akce. Třetí se zaměřuje na karty orientu, rozšiřující základní nabídku karet a čtvrté nabízí plastové pevnosti omezující vliv soupeřů. V obchodech snad ještě letos.

Bios Genesis: O původu života v češtině

Zhruba před rokem se jako blesk z čistého nebe zjevilo české vydavatelství Fox in the Box, které si dalo za úkol přinést na český trh náročné hry vesmírného inženýra a historika Phila Eklunda. Všechny hry tohoto autora pojednávají o nějakých skutečných událostech a jsou do detailu vědecky přesné. Díky Foxům si můžete vyzkoušet rozvoj lidského mozku v Neanderthal: Lovci mamutů nebo život bankéře v Pax Renaissance. Nyní se chystá Eklundovka pojednávající o původu života na Zemi.

Bios Genesis vyšla na podzim roku 2016, kdy byla okamžitě vyprodána. Minulý měsíc běžela kampaň na podporu vzniku druhé edice, která byla velice úspěšná. Fox in the Box se rovnou dohodli na českém překladu a hry bychom se mohli dočkat snad ještě letos. Čeká vás ta nejdůležitější část vývoje – přerod těch nejmenších molekul v něco už živočichům podobné.

Flash Point: Fire Rescue

Záchranáři jako počítačová hra

Záchranáři: Boj s ohněm byla rodinná kooperativní hra, kde jste se v kůži hrdinných hasičů vrhali do hořících domů zachránit vše, co šlo. Říkám byla, protože momentálně se na českém trhu s českou verzí setkáte jen těžko. Není to sice úplná náhrada, ale možná by vás mohla zajímat videoherní adaptace, která momentálně vybírá finance v kampani na Figu.

Hra bude dostupná digitálně na Windows, Macu a Linuxu a je v podstatě přesnou kopií deskové předlohy, jen má rozpohybované obrázky. Takže se můžete těšit na různé speciální akce každého záchranáře, prozkoumávání jednotlivých pokojů, vyhýbání se rozpáleným plochám a hořlavým látkám, zachraňování lidí a zvířat atd. V digitální podobě vám hra poslouží i jako ochutnávka před investicí do třikrát dražší deskovky. Videohru si v kampani můžete pořídit již od 350 korun a dorazit by měla po létě.

 

Co by vás mohlo zajímat:

Deskovinky #23: České hry na vzestupu

Deskovinky #23: České hry na vzestupu

Kniha života: 70 000 stránek o přírodě světa

Kniha života: 70 000 stránek o přírodě světa

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

Pohled do světa: Zbytečná Pevnost Boyard

Pohled do světa: Zbytečná Pevnost Boyard

 

Články odjinud