Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE
Sdílej
 
Pustina, sucho a nenávist. Boj o vodu nikdy nekončí. Nezáleží na tom, kdo má větší zbraně. Ten, kdo má vodu, může si dovolit vše. Vítejte v postapokalyptickém světě RONE – ras nové éry. Přečtěte si recenzi v rubrice Deskovinky.

 

RONE je karetní hra pro dva nebo čtyři hráče podobající se na první pohled stále nesmrtelným Magic: The Gathering. Svými mechanismy se však liší v mnoha zásadních bodech. Podívejme se na to hezky od začátku.

Dějiny tvoří hrdinové

V základním balení se nachází 6 různých hrdinů, se kterými půjdete do lítého boje se soupeřem. Každého hrdinu tvoří tři různé karty. V průběhu hry svého hrdinu vylepšujete a odemykáte si tak nové možnosti, protože ostatní karty je často možné zahrát pouze s hrdinou na určité úrovni. Hrdina zároveň udává množství vody, kterou v každém kole získáte. A voda je zde hlavním platidlem pro hraní karet.

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE •  RexHry.cz, Patrik Hajda

Karetní míchačka

RONE přichází s příjemnou změnou ve stavbě vlastního balíčku. Všechny karty prošly (bez přehánění) tisícovkami testovacích kol. Proto je můžete bez obav smíchat do jednoho velkého balíčku a z něj každému hráči rozdat 24 karet, které budou tvořit vaše herní balíčky pro danou seanci. Pokaždé získáte jinak fungující balíček, kdy nikdy nevíte, jaká karta na vás vykoukne. Zároveň jsou karty tak dobře vybalancované, že vás náhoda nepotopí.

Jak se hraje RONE:

Komu vyschne hrdlo jako prvnímu?

V RONE jde vždy jen a pouze o karty. Zranění zasazujete proto přímo soupeřově balíčku. Pokud mu dojdou všechny karty v balíčku a zároveň na ruce, stanete se vítězem. Sami tak musíte zvažovat každou vámi zahranou kartu, protože je to pro vás vlastně 1 zranění.

Tím výčet unikátních mechanismů nekončí. Originálním prvkem je i únava vyložených jednotek. Ty útočí svou silou na vámi zvolenou jednotku-strážce. Pokud soupeř strážce nemá, můžete zaútočit přímo do jeho balíčku. Každý útok jednotku unaví na 1-3 kola (otočíte jí o 90-270 stupňů). Jakmile si na nevšední mechaniku zvyknete, stane se vám cenným pomocníkem k poražení soupeře. Své tahy musíte plánovat podle toho, kdy se vašemu soupeři vrátí které karty do akce.

Kromě jednotek v boji účinkují i takzvané karty taktiky, které různými efekty jednorázově ovlivňují dění na bitevním poli. Každý hráč má navíc k dispozici 5 karet technologií, z nichž může až 3 vynést a permanentně tak získat výhody.

Návrat padlých

Posledním zásadním prvkem hry je odhazovací balíček. Karty musí zůstat v pořadí, v jakém do něj přišly. Vždy, když odhazujete kartu, rozhodnete se, zda půjde na vršek nebo spodek balíčku. To proto, že karta nahoře může být opětovně zahrána vyřazením daného počtu karet, které se nacházejí pod ní. Často tak budete stát nad dilematem, zda právě zabitou jednotku umístit na vršek a v budoucnu zahrát nebo ji použít jako "palivo" pro kartu, kterou máte navrchu v tu chvíli.

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE •  RexHry.cz, Patrik Hajda

Zábava ve čtyřech

Kromě klasické hry dvou hráčů RONE nabízí týmový match dva na dva. Hráči se v tomto režimu dělí o dobírací a odhazovací balíček a jednotky na herním plánu. Karty v ruce a hrdinu mají vlastní. Hra ve čtyřech je více strategická kvůli sdílení jednotek. Skvěle zde funguje komunikace se spoluhráčem a plánování kroků ke společnému vítězství. Užijete si o fous více srandy, protože necítíte tendenci až tolik přemýšlet o vůbec nejlepším provedením tahu.

Deskovinky: Vše o deskových hrách najdete tady

Česká kvalita

RONE je krásným příkladem toho, že i v českých luzích a hájích může vzniknout karetní hra, která nabízí slušný kopec zábavy hned v základním balení. Na ilustracích se podílelo několik českých umělců a nutno dodat, že grafická stránka karet patří k tomu nejlepšímu, co může RONE nabídnout.

Hratelnost je do puntíku odladěná a nabízí velký prostor pro taktizování a přechytračení soupeře. Na druhou stranu, pro někoho by mohla být až moc vybalancovaná – karty jsou si hodně podobné a nenajdete mezi nimi vyloženě silnější karty. Ale unikátní přístup k práci s kartami na stole i v odhazovacím balíčku a oproštění od náhodného získávání zdrojů dělají z RONE jedinečnou hru.

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE •  RexHry.cz, Patrik Hajda

A pokud vás základní sada karet omrzí, můžete si přikoupit rozšíření plné dalších kartiček. Rozšíření do hry přidává hned čtyři nové mechanizmy jako například letecké jednotky, se kterými si poradí pouze jiné letecké jednotky. Mezi kartami najdete i nové karty technologií a další poveden hrdiny. Karty z rozšíření jednoduše vmícháte do základního balíčku nebo je použijete pro vylepšení vašich postavených balíčků.

 

Rone

Typ hry Karetní

Počet hráčů 2 nebo 4

Doporučovaný věk 13+

Jazyk čeština

Doporučená cena 749,- Kč

Vydavatel: RexHry.cz

 

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

Deskovinky #12: Bohové a traviči

Deskovinky #12: Bohové a traviči

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Deskovinky #11: Stolní výlety do neznáma!

Deskovinky #11: Stolní výlety do neznáma!

 

Články odjinud