Deskovinky #25: Pozor na velryby!

Deskovinky #25: Pozor na velryby!
Sdílej
 
Nahackujte systémy a utečte z děsivých laboratoří doktora Goorse! Založte zoo s tučňáky na Marsu! Zamyslete se nad sebou, světem a... velrybami!

Unlock!: Únikovkám na stole se daří

Že letos vyjde úniková desková hra Escape Room od Blackfiru jsme psali již před pár měsíci. Od té doby se na světovém trhu objevila spousta dalších herních systémů napodobujících populární únikové týmové soutěže. Jedním z nich je i karetní hra Unlock!, o kterou se u nás postará opět Blackfire a spolu s Escape Room by měla vyjít ještě letos. Zatímco Escape Room sází na oku lahodící zpracování se 4 scénáři a fyzickým funkčním dekodérem, Unlock! je čistě karetní hra s velice nenápadným grafickým designem.

Únikovka na stole Unlock! •  Blackfire

Základní balení obsahuje tři scénáře – The Formula, Squeek & Sausage a The Island of Doctor Goorse. Každý scénář se nese v jiném duchu a v každém musíte samozřejmě rozluštit pomocí různých vodítek záhadu a utéct včas z místnosti. O časomíru se postará doprovodná aplikace na iOS a Androidu. Unlock! bude o poznání levnější, než jeho větší bratříček, a dokonce si ho můžete při čekání na plnou verzi zdarma vyzkoušet stažením všech potřebných materiálů ze stránek vydavatele.

Mohlo by vás zajímat:

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Quadropolis

Terra Mystica – Online verze už i na Steamu

Terra Mystica je jednou z nejlépe hodnocených euro her světového žebříčku Boardgamegeek. Dala by se jednoduše popsat jako souboj různých národů o moc nad rozlehlém územím. Díky své popularitě se deskovka již dříve dočkala mobilní adaptace na platformách Android a iOS. Nyní je doplní i normální počítačová verze na službě Steam.

Jak má Terra Mystica jednoduchá a snadno zapamatovatelná pravidla, tak je těžká na plné ovládnutí. Digitální verze nabízí všech 14 hratelných národů na dvou mapách (jedna je fanouškovská), tři různé AI protivníky a multiplayer až pro 5 hráčů, hratelný napříč všemi třemi platformami. Do 15. června je Terra Mystica na Steamu pod 30% slevou za 10 euro, poté dojde k navýšení na původní cenu 15 eur.

Mars: Teraformace

Rudou planetu navštíví tučňáci

Desková hra Mars: Teraformace •  Mindok

Hrajete Teraformaci? Tučňáci vás v tom případě asi překvapí! Nejdená se sice o plnohodnotné rozšíření, ale dvě promo kartičky do už tak dost obsáhlého balíčku. Od každé promo karty se rozešle pár kusů vybraným prodejcům, kteří by s jejich bezplatným výdejem měli dát přednost majitelům původní hry, kteří si u nich Mars: Teraformaci předobjednali.

První z nich je Malý asteroid za 10 megakreditů, který zvýší teplotu planety o 2 stupně a navrch můžete libovolného hráče připravit o 2 jednotky rostlin. Tou druhou a poměrně lákavější promou jsou právě Tučňáci. Vyžadují 7 megakreditů a alespoň 8 dílků oceánů na povrchu Marsu. Kdykoliv můžete jako akci zplodit nového tučňáčka a každý takový vám na konci hry vynese 1 vítězný bod. Naší recenzi hry Mars: Teraformace očekávejte již brzy.

SpyNet – Špionážní karetka od tvůrce Magiců

SpyNet, nová deskovka legendárního autora Richarda Garfielda •  Richard Garfield

Richard Garfield je v zábavním průmyslu docela velké zvíře. Největší slávu získal za karetní hru Magic: The Gathering, která ani po 24 letech na trhu neztratila nic ze své slávy, byť má řadu videoherních konkurentů s docela přívětivějším platebním modelem (Hearthstone, Gwent a další). Garfield uspěl i na poli deskovek, kde ho můžete znát díky RoboRally, Vládci Tokia (obě hry se loni dočkali nových verzí, Vládci Tokia brzy vyjdou v češtině od Rexher) nebo Android: Netrunner. S poslední jmenovanou má jeho novinka SpyNet totožné téma – hackerství.

SpyNet, nová deskovka legendárního autora Richarda Garfielda •  Richard Garfield

SpyNet je chystaná karetní hra pro 2-4 lidi s jedním centrálním balíčkem, ze kterého si hráči nabírají karty a snaží se nasbírat co nejvíce bodů. Hráč na tahu se vždy podívá na jednu z hromádek karet, ze které může najímat nové špiony. Pokud ji nechce, podívá se na další a vezme si tu, přičemž už má informace o předešlé hromádce, kterou si v budoucnu možná vezme soupeř. Hráči poté vysílají specializované agenty na různé mise s cílem dominovat a získat tak nejvíce bodů. Hra by měla vyjít celosvětové ještě letos.

Velryby ničí svět

Česká pomsta obrů na Startovači

Desková hra Velryby ničí svět •  Kamarádi dělají hry

Já vím, psal jsem to již několikrát. S českými hrami se ale opravdu roztrhl pytel, protože momentálně o vaší přízeň na crowdfundingových serverech zápasí hned tři najednou. Tadeáš Spousta je na HitHitu s Legendy země Euthie, Štěpán Štefaník na Kickstarteru s druhou edicí RONE a teď se k nim přidává čtyřčlenný tým s karetní hrou Velryby ničí svět na Startovači.

Velrybám se už nelíbí, že je zlí lidé vyvražďují, a tak berou osud do svých rukou. Svými mohutnými těly hravě srovnají světová centra se zemí. Hráči hází kostkami, získávají suroviny a posouvají karty po herním plánu. Karty lze zničiti buď určitým druhem surovin, nebo určitou pozicí na herním plánu (číslo pozice, sousedství se stejnou barvou, být mezi dvěma stejnými barvami apod.). Zničené karty si hráči berou k sobě, kde slouží jako vítězné body na konci hry. Velryby ničí svět jsou rychlým fillerem na 10-15 minut pro 2-4 hráče.

Přečtěte si také:

Nejotužilejší ptáci světa: Tučňáci císařští

Nejotužilejší ptáci světa: Tučňáci císařští

Planeta obrů: Velryby jako tanker?

Planeta obrů: Velryby jako tanker?

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

 

 

Články odjinud