ABC VERDIKT: Mumie ožívá

ABC VERDIKT: Mumie ožívá
Sdílej
 
Mumie se nevrací, mumie ožívá. Pěkně to shrnuje doktor Henry Jekyll v podání Russella Crowea: Vítejte v novém světě bohů a monster. Zastaví je Tom Cruise?

 

Možná někoho překvapí, že ve filmu Mumie nahrazují obandážované mrtvoly nemrtví a zombíci a namísto v Egyptě se odehrává především v Londýně. I ten hlavní hrdina má daleko do stoprocentně kladného morálního dobrodruha, který zachraňuje svět. Je to mizera, ve kterém se probudí svědomí poté, co vzbudí prastaré zlo.

Začátek nové série

Nejen výše napsaným Mumie říká, že je hodně jiným – a zvláštním filmem. Plnými hrstmi bere z dědictví předešlých Mumií (historie postavy sahá ve filmu až do roku 1932, kdy jí poprvé využil rodák z Dvora Králové Karl Freund), jenže se nesnaží značku pouze restartovat. Namísto toho otevírá možnosti pro zbrusu novou filmovou sérii Dark Universe, ve které budou hlavní roli hrát klasická monstra jako doktor Jekyll, Drákula, Frankensteinovo monstrum a další.

Budíček pro mumii

V Mumii sledujeme, jak se zlodějíček a vykradač hrobek Nick Morton (Tom Cruise) dostane v rámci jednoho svého dobrodružství do kontaktu s mumií egyptské princezny Ahmanet (Sofia Boutellová). Za vlastizradu byla ve starém Egyptě ztrestána mumifikací zaživa a jakmile jí Nick nevědomky oživí, strhne se peklo na zemi. Nebo spíš v Londýně, kam se souhrou okolností Nick dostává a Ahmanet mu nedá jako svému vysvoboditeli pokoj – za odměnu ho chce zabít.

Mumie se vrací s Tomem Cruisem •  CinemArt

Neutečeš!

Ve stopách Ahmanet, která se velmi rychle zbaví kilometrů obinadla, do kterého jí kněží kdysi zamotali a získá lidskou podobu, kráčí smrt. Ptáci, krysy a mrtvoly se na její mávnutí formují do útočných armád, solifugy a pavouci poslouchají její přání, a když se trochu soustředí, vybuchují londýnské domy jako kdyby byly napěchované dynamitem. Je děsivá, nebezpečná a zrůdná – a režisér Alex Kurtzman (producent filmového Star Treku a Spider-Mana) si dává záležet, aby proti ní byl Nick naprosto bezmocný. Čím neporazitelnější Ahmanet je, tím větší tíseň ve vás vyvolává.

Nemělo by vám uniknout:

Mumie a její nejlepší filmy

Mumie a její nejlepší filmy

ABC VERDIKT: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta je chutná!

ABC VERDIKT: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta je chutná!

Pomocníčci

Naštěstí jsou tu pomocníci. Ať už je to archeoložka Jenny (Annabelle Wallisovbá) nebo Russel Crowe jako doktor Jekyll, který v londýnském muzeu zkoumá nepřirozená monstra. Nick s jejich pomocí odhaluje proroctví a prokletí, kolem kterého se celý nový život Ahmanet točí. Zároveň také odhaluje jejich povahy, které rozhodně nejsou jen kladné. Je to zajímavý mix.

Vrzání

Až na několik příliš důkladných vysvětlujících okamžiků odsýpá film dopředu velmi svižně. Neustále se něco děje, postavy utíkají, bojují nebo si přehazují dobře napsané repliky. Kde je tedy tedy problém? Režisér Kurtzman jakoby se nemohl rozhodnout, co přesně točí za film. Celý spektákl začíná scénou jako vystřiženou z videohry Uncharted, aby vzápětí změnil kolej na horor, thriller anebo akční podívanou, ve které není moc jisté, kdy souboje začínají, jak probíhají, případně, proč skončily tak, jak skončily.

Mumie se vrací s Tomem Cruisem •  CinemArt

Co jsem?

Režijní a do značné míry scénáristická rozpolcenost je vidět i v rozporu mezi "filmem s Tomem Cruisem" a "filmem, který startuje novou sérii". Jednotlivé části jsou přitom zvládnuty skvěle. Vyprávění je napínavé nebo dokonce i strašidelné, výprava a nápady (společně s efekty) vám seberou dech (nechceme toho moc prozrazovat, ale třeba nemrtví středověcí rytíři pod vodou jsou skvělí!) a postavy mají více, než jednu rovinu – a tím nemyslíme jen doktora Jekylla. To hodnotíme kladně.

Mumie se vrací s Tomem Cruisem •  CinemArt

Dobrý výkop

Za výsledný průměrný dojem mohou nejvíc přehnané ambice tvůrců. Zkusili do sto minut natlačit co nejvíce žánrů a příběhových zvratů, v rukách jim ale zůstal roztříštěný film. Tam, kde očekáváte filmařsky čistě odvedený dobrodružný film, dostáváte spoustu nápadů poslepovaných do jednoho snímku. Uvidíme, jak budou vypadat další filmy z Dark Universe. Mumie k nim vykopla solidně, ale ne hvězdně.

Přečtěte si také:

Příšery kolem nás: Noc oživlých mrtvol

Příšery kolem nás: Noc oživlých mrtvol

České mumie v katakombách Klatovech

České mumie v katakombách Klatovech

Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě

Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě

Kosmické částice luští záhadu pyramid

Kosmické částice luští záhadu pyramid

 

Články odjinud