Mumie a její nejlepší filmy

Mumie a její nejlepší filmy
Sdílej
 
Překvapení: filmů, kde v hlavní roli můžeme vidět mumii, není mnoho. Když opomeneme Indiana Jonese nebo Noc v muzeu, kde se mumie pouze mihla, tak jich moc nenapočítáme. Pojďte se na ně podívat!

 

Za úplně první film, ve kterém má mumie hlavní roli, je považován snímek Mumie. Roku 1932 ho natočil režisér Karl Freund, což je zajímavé i pro naší zemi. Šlo o rodáka z Dvora Králové (za Rakouska-Uherska se město jmenovalo Koeniginhof), který se vypracoval od kameramana až na režiséra a v mnoha směrech vylepšoval dobovou natáčecí techniku.

Imhotep! Imhotep!

Ve Freundově filmu je mumifikovaný egyptský velekněz Imhotep po téměř 3700 letech přiveden zpátky k životu týmem britských archeologů. Vědci netuší nic o Imhotepově tragickém osudu. Miloval krásnou princeznu, která však byla zaslíbená bohům. Imhotep se jí přesto pokusil zachránit, nepovedlo se mu to a za trest byl mumifikován zaživa. Oživlý velekněz - hraje ho legendární Boris Karloff - se vydává hledat svou ztracenou lásku do egyptské Káhiry. A tam se začnou dít děsivé věci.

Nejlepší mumie?

Boris Karloff jako oživlá mumie Imhotep •  Universal

I přes svůj věk zůstává film obrovským zážitkem. Dle některých je i po téměř 80. letech jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. A to i s přihlédnutím k tomu, že filmová fabrika se v následujících dekádách k mumii pravidelně vracela. Pořádný poprask kolem mumie ale nastal až koncem 20. století.

Tohle vás bude bavit!

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

Jak si udělat vlastní mumii? Recept na mumifikaci

Jak si udělat vlastní mumii? Recept na mumifikaci

Počátek trilogie

Imhotep, sběratel artefaktů •  Universal

Asi každého při vyslovení slova mumie napadne stejnojmenný film z roku 1999. V hlavních rolích vystoupili Brendan Fraser jako americký dobrodruh Rick a Rachel Weiszová jako egyptoložka Evelyn. Režie a scénáře se ujal Stephen Sommers (G. I. Joe, Van Helsing). Dnes už můžeme s klidem říci, že natočil klasiku dobrodružných filmů.

Nečtěte Knihy mrtvých!

Děj se odehrává v Egyptě na počátku 20.století. Shodou několika okolností hlavní hrdinové najdou cestu do ztraceného města Hamunaptra, kde začnou hledat artefakty staré civilizace. A kromě spousty předmětů najdou Knihu mrtvých, přečtou jí a... Imhotep vstupuje na scénu! Tentokrát ho nehraje Boris Karloff, ale Arnold Vosloo. Chce ovládnout svět a jedině Rick s Evelyn mu v tom dokáží zabránit. Čeká je nesnadný souboj plný adrenalinu, ale také humoru.

A zase ta mumie

První film byl natolik úspěšný, že se o dva roky později dočkal pokračování Mumie se vrací. Podle názvu je jasné, kdo se hlavně vrátí. Kromě mumie se vrátil i Brendan Fraser, Rachel Weiszová a nově se objevil jejich osmiletý syn Alex. Právě ten všem zkomplikuje život, když si na ruku nasadí náramek boha Anubise. A světe div se, události se náhle dávají do pohybu!Vrací se mumie velekněze Imhotepa, který náramek velmi chce, aby s ním probudil armádu krále Škorpiona. S tou by pak byl neporazitelný. Opět je na Rickovi, aby si s nebezpečím poradil.

Třetí akční mumie

Jak se říká, v nejlepším se má přestat. Třetí díl z roku 2008 už se nezaznamenal takový úspěch jako první dva. Děj se přesouvá z Egypta do Číny. V hlavní roli opět můžeme Jet Liho, Michelle Yeoh a samozřejmě Brendana Frasera, ale natáčení se už neúčastnila Rachel Weiszová. Zřejmě tušila, že to nebude žádný šlágr. A měla pravdu. Navíc dobrodružný velkofilm Mumie: Hrob Dračího císaře nerežíroval Stephen Sommers ale Rob Cohen (xXx, Rychle a zběsile) a moc se mu to nezadařilo.

Bubba Ho-Tep

Zcela stranou velkých filmů stojí Bubba Ho-Tep (2002), komediální horor režiséra Dona Coscarelliho. Odehrává se v americkém domově důchodců, ve kterém žije bok po boku Elvis Presley (Bruce Campbell) a John F. Kennedy (Ossie Davis). Možná, že to nejsou oni a ze dvou chlapíků jen mluví stařecká demence, ale když se v ústavu objeví oživlá mumie Bubba Ho-Tep, je to právě Elvic a JFK, kdo jí umí zastavit (spoiler: podomácku vyrobeným plamenometem!). Bubba Ho-Tep je film, který není pro každého, ale rozhodně je tak divný, že za jedno shlédnutí stojí.

Přečtěte si také:

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

Falešné zvířecí mumie: Vnitřek chybí!

Falešné zvířecí mumie: Vnitřek chybí!

Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě

Čínská mumie: Příběh mnicha zamčeného ve zlatě

Emoji ve filmu: Smajlíci ožívají! :)

Emoji ve filmu: Smajlíci ožívají! :)

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

Děti faraonů: Taky mezi mrtvými

 

 

Články odjinud