Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie

Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie
Sdílej
 
Číhají ve stínu. Lační vám sníst mozek zaživa. Páchnou a vydávají odporné zvuky. Jsou to zkrátka zombie a my je všichni milujeme.

 

V neděli 16. července zemřel ve věku 77 let režisér a scénárista George A. Romero. Ať už jeho bubákům říkáte zombie, oživlé mrtvoly nebo živí mrtví, Romero vymyslel jejich novou, moderní podobu. Jsme mu za to vděční, proto jsme vyhrabali z archívu nejzajímavější články o zombie. 


Červy a záhrobím opředené slovo zombie pochází překvapivě ze slunného Karibiku. Možná jste už slyšeli o tradiční víře Haiťanů. Prozradíme, že se jí říká voodoo. Její vyznavači věří, že černokněžník má moc přivolat zemřelého zpátky k životu. Buď uloupí jeho tělo, které pak bude poslouchat jako loutka všechna jeho přání, nebo se zmocní jeho duše, zavře ji do zdobné lahve a tu posléze draze prodá jako amulet pro štestí. Zombie označovala právě bytost s uloupenou polovinou osobnosti.

Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví

Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví

Smrtící droga pro živé mrtvé

Moderní vědci mají teorii, že někteří domorodci opravdu dokázali namíchat prášek, který promění člověka na zombie. Použili prý jed z čtverzubce (smrtelně jedovatá ryba), který ochromí váš nervový systém, a doplnili ho výtažkem z halucinogenního durmanu. Tahle kombinace nejdřív utlumí vaše životní projevy a následně vás zbaví kontaktu s realitou. Je proto možné, že po hltu zombie drinku zcepeníte a až po dlouhých hodinách se zcela dezorientovaní proberete k životu.

MOZKÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ •  archiv

Jídelníček nemrtvého

Jestli je to jen pověra, nebo opravdu takoví traviči na Haiti žili, se už nedozvíme. Zlatý věk zombie však přišel až v posledních letech. Celou zombie mánii, kterou právě prožíváme, odstartoval v roce 1968 film Noc oživlých mrtvol. Režisér George A. Romero představil nový typ záporáka – neohrabaného nemrtvého, lačnícího po lidském mase a mozku. Moderní zombie byla na světě. A hned se zařadila mezi oblíbené hororové strašáky.

Příběhy skutečných zombie

Příběhy skutečných zombie

Nemrtváč z chatrče

Dlouhá léta zombie vraždila jen ve filmech všelijaké kvality. S příchodem herní série Resident Evil ale s nemrtvými začaly bojovat miliony hráčů s ovladačem v ruce. Pak už to šlo rychle. Režisér Danny Boyle (tvůrce Milionáře z chatrče) natočil film 28 dní poté, kde se skupina lidí pokouší odolat převaze zombíků. Sledování, jak se masakrují nemrtví, se stalo oblíbenou kratochvílí lidí všech povah a generací.

Zombie v seriálu Živí mrtví •  AMC

Zombie apokalypsa

Dnes už zombíkům nestačí ani stříbrné plátno a herní konzole. Po celém světě zaplavují města při tzv. zombie walks (zombie pochody). Místní se oblečou jako nemrtví a vydají se osvěžit každodenní městskou rutinu. Podle Guinnessovy knihy rekordů se největší pochod uskutečnil loni v americkém New Jersey, kde se potkalo bezmála 10 tisíc zombíků. Ale nezaznamenaný rekord z Buenos Aires hovoří až o 25 tisících účastníků. To už je dostatek na opravdovou nemrtvou revoltu. Ačkoli ta kdyby nastala, budou na ni úřady připravené. Americký Pentagon má už tři roky k dispozici podrobný plán, jak se v případě zombie apokalypsy zachovat. Že by hrozba války lidí a nemrtvých byla aktuálnější, než si chceme připustit?

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Nemrtvé prázdniny II: Krvelační upíři

Nemrtvé prázdniny II: Krvelační upíři

Nemrtvé prázdniny III: Opravdoví vlkodlaci

Nemrtvé prázdniny III: Opravdoví vlkodlaci

 

Články odjinud