Romero zemřel: Ožije jeho mrtvola?

Romero zemřel: Ožije jeho mrtvola?
Sdílej
 
Legendární filmař George A. Romero, který vymyslel moderní podobu živých mrtvých zombie, nás opustil ve věku 77 let. Než zemřel, připravoval nový film o oživlých mrtvolách a závodech aut NASCAR.

 

Legendární režisér a scénárista George A. Romero změnil navždy svět filmu. Začalo to v roce 1968. Romero tehdy natočil svůj první celovečerák. Byl to takový malý, nezávislý film… o zombie. Jmenoval se Noc oživlých mrtvol. Asi si dokážete domyslet, co se v něm dělo. V nápaditém černobílém hororu se skupinka náhodných hrdinů (a zbabělců) zabarikáduje během děsivé noci na staré farmě odříznuté od světa. Noc je temná a plná hrůzných hladových příšer, které mají zálusk na lidské maso. A vypadají jako něčí dávno ztracená babička.

Svět oživlých mrtvol

Noc oživlých mrtvol měla na tak malý film obrovský úspěch. Během následujících dekád vzniklo pět pokračování: Úsvit mrtvých (Zack Snyder, režisér filmu Batman vs. Superman, natočil v roce 2004 novou verzi), Den mrtvých, Země mrtvých, Deník mrtvých a Survival of the Dead (Přežití mrtvých). Každý zachycuje postupný průběh epidemie zombie a to, jak se s ní lidstvo snaží vyrovnat. V květnu vyšlo najevo, že Romero chystá úplnou novinku. Tou měl být film o oživlých mrtvých, kteří závodí v autech NASCAR, aby zabavili bohaté a mocné.

Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie

Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie

Jenže závod oživlých mrtvých už neuvidíme. George A. Romero zemřel ve věku 77 let na rakovinu plic. Zůstal po něm pozoruhodný odkaz. Romero si sice zombie vymyslel. Příběhy o oživlých mrtvých se poprvé objevili v haitské kultuře už před několika staletími. Odtud se zombie rozšířili do literatury. I ve filmu se objevili celkem dlouho před Nocí oživlých mrtvol. Klasické Frankensteinovo monstrum je vlastně taky takovým živým mrtvým. Jenže Romero přišel s novou verzí, která je populární dodnes. Vymyslel taky nejzákladnější pravidlo ze všech: když to živý mrtvý schytá do hlavy, stane z něho definitivně mrtvý-mrtvý.

George A. Romero •  Wikipedia

Zombie jsou všude

Zombie žerou lidi. Pro některé jsou zvlášť vybranou lahůdkou mozky. Když se oživlé mrtvoly objeví, svět jak ho známe, je v koncích a nastává apokalypsa. Někdy se pomalu plouží a zlověstně kývají. Jindy jsou skoro rychlejší než smrt (tak jako ve filmech 28 dní poté a Světová válka Z). Mají mnoho různých podob. Ale jedno je jisté. Ty mrchy jsou všude! Zvlášť v posledních letech jsou děsně oblíbení a jejich popularita neskomírá. Romero vtipkoval, že už jen čeká, až se nějaká zombie objeví v pořadu Sezame, otevři se a bude učit děti počítat. Ať už znáte hry a filmy ze série Resident Evil nebo komiksy a seriály Živí mrtví, je vám to být jasné. Romero nám přichystal jednu z nejlepších nočních můr.

Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví

Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

 

Články odjinud