Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví

Nejlepší zombárny, oživlé mrtvoly a živí mrtví
Sdílej
 
V neděli 16. července zemřel ve věku 77 let režisér a scénárista George A. Romero. Ať už jeho bubákům říkáte zombie, oživlé mrtvoly nebo živí mrtví, Romero vymyslel jejich novou, moderní podobu. Takhle je známe dodnes. A tohle jsou nejlepší zombárny!

 

Noc oživlých mrtvých •  archiv

Noc oživlých mrtvol

FILM:Romerově prvním celovečeráku se během noci, kdy mrtví vstali z hrobu a začali žrát lidi, skupinka vyděšených přeživších schovává na staré farmě. Byl to takový malý film, ale měl obrovský úspěch. Během následujících dekád vzniklo pět pokračování: Úsvit mrtvých, Den mrtvých, Země mrtvých, Deník mrtvých a Survival of the Dead (Přežití mrtvých).

 

iZombie •  Dark Horse

iZombie

KOMIKS: Mladá dívka, která vykrádá hroby, musí jednou měsíčně slupnout mozek, jinak ztratí paměť a přijde o rozum. Po každé svačince získává část vzpomínek zesnulého. Ale nemějte jí to za zlé. Díky tomu, že je zombie, může bojovat se zlem. Podle komiksu vznikl úspěšný seriál.   

 

Zombie v seriálu Živí mrtví •  AMC

Živí mrtví

SERIÁL: Mrtví ožijí, zaplaví náš svět, nastane apokalypsa a konec lidstva… a co se stane pak? Epická sága vypráví příběh o těch, kterým se podařilo přežít. Vznikla podle stejně dobré komiksové předlohy (vychází i v češtině) a díky jejímu úspěchu se zrodila taky třeba podařená herní adventura.  

 

"Zetka" útočí •  YouTube

Světová válka Z

KNIHA: Napínavá a strašidelně realistická "kronika" spisovatele Maxe Brookse zachycuje "historii světové války se zombie." Vznikl podle ní stejnojmenný film.

 

28 dní poté •  archiv

28 dní poté

FILM: Hlavní hrdina se probouzí z kómatu skoro měsíc potom, co svět zaplavily oživlé mrtvoly. V nepřirozeně pustých ulicích Londýna zjišťuje, že ty mrchy jsou sakra rychlé. Film Dannyho Boyla prosadil nečekaný nápad: zombie běhají!

 

Resident Evil •  archiv distributora

Resident Evil

HRA: Všichni znají ty filmy. Herní série, kterou se inspirovaly, je (většinou) mnohem lepší. První díl neměl ve své době obdoby. Díky ohromujícímu úspěchu vznikly také japonské animáky Resident Evil: Rozklad, Zatracení a Vendeta, ale hry jsou pořád lepší.

 

Zombieland •  archiv

Zombieland

FILM: Zombie apokalypsa nemusí být jenom děsivě hororová. Komedie Zombieland je důkazem toho, že to může být celkem sranda.  

 

Zombie z Marvelu •  Marvel

Zombie z Marvelu

KOMIKS: Spider-Man, Captain America, Iron Man, Thor… v alternativní dimenzi zemřeli a pak se jim udělalo líp. Nebo spíš ani ne. Komiks je zajímavým pohledem na všechny známé hrdiny Marvelu. Jak by vypadali v kůži oživlých mrtvol (a někdy bez ní) zkoumá Robert Kirkman, autor Živých mrtvých. V češtině vyšlo jako 22. číslo v sérii Ultimátní komiksový komplet.   

 

Soumrak mrtvých •  archiv

Soumrak mrtvých

FILM: Jak už jsme psali - zombie apokalypsa nemusí být jenom děsivě hororová. Tohle je sranda s oživlými mrtvolami po anglicku.

 

The Last of Us •  archiv distributora

The Last of Us

HRA: Od apokalypsy uběhlo už 20 let. Joel a dospívající Ellie vyráží na cestu napříč Amerikou. Na jejím konci možná odhalí tajemství, které může zachránit lidstvo. Hororová adventura The Last Of Us je všeobecně považovaná za jednu z nejlepších her posledních let – s nejlepším příběhem.   

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie

Nemrtvé prázdniny I: Živá mrtvá zombie

 

Články odjinud