Deskovinky #23: České hry na vzestupu

Deskovinky #23: České hry na vzestupu
Sdílej
 
České hry o sobě dávají čím dál tím víc vědět. Zahraniční hry se počešťují a dokonce i dabují! O všem se dozvíte v pravidelných Deskovinkách.

RONE: Nové síly do zpustošeného světa

Stolní hru Rone čeká rozšíření •  Rone

Česká karetní hra RONE po víc jak roce na trhu opět zápolí na Kickstarteru, kde se snaží vybrat finance na vznik již druhého rozšíření. Balíček se jmenuje Nové síly a obohacuje základní hru o nové karty a dva nové mechanismy Iniciativu a Pomalý efekt. Iniciativa vám za menší poplatek při hraní karty spustí dodatečný efekt. Pomalý efekt kartám odebírá možnost hrát je v reakci na jiné efekty, na druhou stranu efekty takových karet se vašemu soupeři určitě nebudou líbit. A posledním přínosem Nových sil je uvedení pravidel pro hru tří hráčů.

Fuse: Český dabing aplikace

Stolní hra Fuse •  Rexhry

Rexhry právě v těchto dnech čekají na dokončení produkce frenetické akční hry Fuse, ve které se pomocí skládání kostek do určitých vzorců snažíte zneškodnit tikající bombu. Na celou tuhle vypjatou srandu máte pouhých 10 minut. A pokud se vám nechce nastavovat na telefonu stopky, můžete si jednoduše stáhnout oficiální aplikaci, která čas odpočítává za vás a navíc poskytuje zábavný komentář s blížící se zkázou. Česká verze hry nebude odkázána na anglického mluvčího, ale bude jí doprovázet hlas známého moderátora Alexandera Hemaly. Tisk hry probíhá v Evropě, takže hra je prakticky za dveřmi.

Scythe: Podivnou zemi navštíví cizinci

Stolní hra Scythe •  Albi

Scythe, letošní vlajková loď vydavatelství Albi, sbírá jedno skvělé hodnocení za druhým. Nejenže vypadá dobře, ale parádně se i hraje (více v recenzi již tento týden). Není divu, že už vzniká jedno rozšíření za druhým. Albi minulý týden potvrdilo překlad prvního rozšíření Invaders from Afar.

Stolní hra Scythe •  Albi

Původně mělo rozšíření nést název Vetřelci z dálek, ale komunita se v diskuzi vyjádřila jasně. Jestli mezi mechy nebudou pobíhat temně černá stvoření z vesmíru se dvěma ústy, pak dává větší smysl název Nájezdníci. Albi komunitě naslouchá a název rozšíření přehodnocuje. Ať už to budou vetřelci nebo nájezdníci, čekají vás zbylé dvě frakce, jejichž ikon si můžete všimnout na herním plánu základní hry. První z nich, Šogunát Tokugawa, umí pokládat pasti, zatímco Klan Albi(on) si vlajkami značí své území. Teď už jen vydržet do Vánoc, kdy je naplánován tisk.

Hypergrid: Česká logická šílenost v předprodeji

Stolní hra Hypergrid •  .opčík

S originálními českými hrami se roztrhl pytel. Kromě výše zmíněného RONE a v minulém článku představených Legendách země Euthie se o své místo na trhu chystá poprat i Hypergrid – logická abstraktní hra pro dva hráče. V podstatě povyšuje klasické piškvorky na novou úroveň, vlastně přímo do třetí dimenze. Veškeré své myšlenkové pochody budete směřovat na plán o 3x3 polích, na které budete pokládat žetony pěti různých živlů. Každý živel může spustit svou schopnost, pokud je položen alespoň na dva žetony. Efekty živlů vám pak dovolují různě přemisťovat žetony nebo i celé sloupce žetonů po plánu.

V Hypergridu můžete pracovat s libovolným žetonem na herním plánu a s jeho pomocí vytvořit souvislou řadu tří žetonů stejné barvy, čímž získáte vítězný bod. Cílem je vytvářet více barevných řad než váš soupeř. Možná se vám to nezdá, ale Hypergrid opravdu do hloubky otestuje vaše mozkové závity a ve výsledku zábavným způsobem procvičí vaše logické myšlení. Možností umisťování a přemisťování žetonů je nekonečně mnoho a nebojte se, že byste měli problém s vymyšlením jedné řady. Ne. To zvládne každý. Problém nastane, když budete chtít vytvořit dvě, tři nebo klidně čtyři v jednom tahu. Ale jak jinak byste chtěli vyhrát? Libujete-li si v abstraktních hrách, můžete si Hypergrid předobjednat u svého oblíbeného prodejce a vyhlížet přelom léta a podzimu, kdy je plánované vydání.

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Dům snů pro malé i velké

Deskovinky recenzují: Dům snů pro malé i velké

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Nominace her na Spiel des Jahres

Česká hra Krycí jména se po vydání stala jedničkou mezi párty hrami •  archiv

Po roce jsou tu opět nominace na deskoherní oskary. Hry s nálepkou Spiel des Jahres většinou bývají tím nejlepším, co se za rok urodilo a neměly by vás za žádných okolností minout. Minulý ročník byl velice významný, protože vůbec poprvé za 39 let fungování této soutěže vyhrála hlavní cenu česká hra Krycí jména. Tentokrát naše země mezi nominovanými vůbec nefiguruje, ale v každé ze třech kategorií je jedna hra, která u nás vyšla v češtině a shodou okolností se o všechny postaralo vydavatelství Mindok.

V hlavní kategorii byl nominován zlodějský rychlík Magic Maze, Wettlauf nach El Dorado a roztomilé Kingdomino (recenzi Deskovinek na Kingdomino najdete tady). Za nás je jasným favoritem Kingdomino, které je z výše zmíněných nejuniverzálnější co do věku hráčů. V kategorii dětských her byly nominovány Captain Silver, Der Mysteriose Wald a Icecool: Ledová škola, jejíž recenze se od nás dočkáte brzy. A poslední hodnocenou kategorií jsou hráčské hry, kde o samolepku na krabici zápasí únikovka EXIT, vikingské euro Riders of the North Sea a poslední novinka Mindoku Mars: Teraformace, jejíž recenzi připravujeme.

Mohlo by vás také zajímat:

RECENZE The Elder Scrolls: Legends: Mastíme karty ve světě Skyrim

RECENZE The Elder Scrolls: Legends: Mastíme karty ve světě Skyrim

eCall: Záchranný satelitní systém sám přivolá pomoc

eCall: Záchranný satelitní systém sám přivolá pomoc

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

 

Články odjinud