Deskovinky #20: Pravidla moštárny

Deskovinky #20: Pravidla moštárny
Sdílej
 
Teplé počasí je tu! S ním přichází čas na obnovení našich zahrádek, abychom co nejdříve mohli sklízet. Doufejme, že nenastane apokalypsa a svět nezahalí temné gotické bytosti. Pokud ano, sejdeme se pod jednou střechou u něčeho velkého!

Rone chystá druhé rozšíření

Stolní hra Rone •  Rone

Česká karetka Rone se od svého vydání těší oblibě nemalého počtu hráčů. První rozšíření s názvem Probuzení vyšlo rovnou se základní hrou. Nyní přichází expanze New Forces, která přinese 99 nových karet (z toho 5 hrdinů), přepracovaná pravidla a nové verze hrdiny Olega a karet Těžké tanky, které byly až moc silné. Představí se také dva nové efekty – při hraní karet s iniciativou můžete odstranit daný počet karet ze svého hrobu a spustit tak dodatečný efekt karty. Karty s pomalým efektem zase přináší ultimátní schopnosti - například zaútočit dvakrát nebo ovládnout soupeřovu jednotku. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost pravidel pro hru 3 hráčů, která dosud nebyla oficiálně představena. Než rozšíření spatří světlo světa můžete si stáhnout opravené karty zde.

Moštárna: Je libo džus?

Friedemann Friese, autor her jako Vysoké napětí, Země nebo Fauna, loni vydal unikátní hru Fabled Fruit. Vyjde u nás pod názvem Moštárna. Friedemann představuje systém pojmenovaný jednoduše Fable. Jedná se o jakousi formu Legacy systému, tedy těch her, které se každou partií vyvíjí (popisuje se herní plán, přelepují karty apod.). Hraním Moštárny však nedochází k jejímu poškozování a můžete ji tak hrát kolikrát chcete. Vaším úkolem bude za pomoci různých akcí na herním plánu sbírat ovocné plody, které poté přeměníte na mošt. Kdykoliv ale vytvoříte mošt, objeví se ve hře nová akce. Dohromady jich je 59, takže se jen tak neohrají. Tento systém umožňuje hru kdykoliv ukončit, současné akce dát do pytlíku a příště jednoduše vytáhnout a pokračovat v partii. Firma Albi slibuje vydání na začátek léta.

Zahrada: Čas zahrádkářů

Venku je další kousek Uwe Rosenberga. Zahrada (v originále Cottage garden) navazuje na předešlý Patchwork, se kterým sdílí základní myšlenku. I v Zahradě vás čeká vybírání ´hranatých dílků a vymýšlení logistického rozložení na herním plánu. Tentokrát však nebudete vyšívat dečku, ale zkrášlovat zahrádku pestrobarevnými květinami. Musíte si dát pozor na květináče a kočičky, které byste neměli překrýt, protože s nimi získáváte body na dvou různých stupnicích. Obrovskou výhodou Zahrady oproti Patchworku je možnost až 4 hráčů.

Bloodborne od Blackfiru

Společnost Blackfire pokračuje v Cool Mini Or Not krasojízdě. Černým morem prolezlá Zombicide je za dveřmi, Kmotr a Rising Sun se snad dočkáme ještě letos a teď se k nim přidává karetní Bloodborne na motivy stejnojmenné videohry. CMON od Sony konečně získali licenci na neanglické verze a Blackfire okamžitě využil příležitosti. Za hrou stojí čím dál lepší Eric M. Lang, autor výše zmíněného Rising Sun nebo loňské pecky Blood Rage. Karetní verze slavné hry je zasazena do Chalice dungeonů – neustále se měnící chodby labyrintu pod padlým městem Yharnam. Základem hratelnosti je práce s riskováním, vylepšování zbraní a spolupráce hráčů v boji s obrovitými monstry. Karetní Bloodborne se v češtině dostaví příští rok.

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Pozvánka: Albi Game Day

Jestli ještě nemáte plány na sobotní odpoledne 22. dubna, tak určitě zvažte herní akci od Albi. Od půl třetí do šesti můžete zavítat do Ústřední knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1, kde proběhne slavností křest hry Scythe (naší recenzi vyhlížejte v květnu) a hlavně si budete moci vyzkoušet 19! her, které na své vydání v letošním roce teprve čekají. Zmínit můžeme například originální českou párty hru TEPfaktor, Moštárnu, počeštěnou verzi hry Makroskop o odhalování skrytých obrázků nebo třeba rodinnou hru Costa Rica o prozkoumávání džungle. Vstupné je zdarma.

Mohlo by vás zajímat:

Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů

Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

 

Články odjinud