Deskovinky recenzují: Mombasa

Deskovinky recenzují: Mombasa
Sdílej
 
Na Afriku dolehl kolonialismus. Trh s bavlnou, banány a kávou zažívá zlaté časy. Průzkumné expedice se zmiňují o nalezištích diamantů. Je na čase jednat!

 

Kolonialismus patří k těm horším obdobím lidské civilizace. Praktiky koloniálních velmocí byly více než zavržení hodné, i když pro ně samotné nesly ovoce. Je dobře, že se v dnešní době najde autor, který se nebojí zasadit hru právě do tohoto nepříliš dobrého historického období. Mombasa (název podle města v Keni) kolonie neopěvuje, ale ani vás nenechá proti nim bojovat. Hráči představují investory, kteří své jmění investují do společností obchodujících s Afrikou.

Tvrdá euro hra

Stolní hra Mombasa •  Albi.cz

Mombasa je zástupcem tvrdé linky euro her. Nečekejte téměř žádný vliv náhody a naopak se připravte na spoustu propočtů optimálního provedení tahu. Nebudou vás trápit běžné jedny nebo dvě základní mechaniky, ale více věcí naráz. Budete umisťovat své dělníky na akční políčka, rozšiřovat obchodní síť jednotlivých společností, těžit diamanty, nakupovat suroviny, programovat akce, starat se o účetnictví a tak podobně. Zní to jako spousta věcí smotaných dohromady, ale všechny do sebe elegantně zapadají a pomáhají rozvíjet podnikání do různých směrů.

Bezchybné programování

Každá partie je rozdělena do sedmi kol. Začínáte takzvaným „programováním“ svého tahu. Tím je myšleno výběr tří karet z ruky (později až pěti), pomocí kterých budete provádět různé akce. Například banány použijete k nákupu nové karty pro budoucí použití nebo je směníte za akcie jedné ze čtyř společností. Nebo se vydáte na expedici, prozkoumáte bohatství nových zemí a rozšíříte působiště kolonizátorů. Nebo se rozhodnete řešit účetnictví, abyste v něm neměli takový nepořádek, jako konkurenční investoři. Nebude vás trápit jen výběr správné trojice karet, ale i jejich umístění na desce. Na konci každého kola si totiž vracíte do ruky jednu z hromádek již odehraných karet, takže má smysl starat se i o náplň jednotlivých balíčků, kam půjde ta která karta.

Bez dělníků to nepůjde

Stolní hra Mombasa •  Albi.cz

Kromě karet vám v konkurenčním boji pomohou dělníci. Po umístění na různá políčka garantují další výhody. Jste-li momentálním králem banánů, můžete vzbudit zájem Kapského města, které vás obratem odmění několika cennými papíry a možná i diamantem! Pokud máte pod čepicí, můžete si za menší obnos najmout třeba obchodníka nebo účetního, kteří vám v příštím kole pomohou s jednotlivými úkoly. Nebo se zcela vzdáte nějakého svého zboží, abyste se dostali z finanční tísně. Čím větší podíl budete mít ve společnostech, tím více možností se otevře pro vaše dělníky.

Přírodní bohatství

Stolní hra Mombasa •  Albi.cz

Mombasa nejvíce překvapí jednou unikátní mechanikou. Ve hře jsou celkem čtyři obchodní společnosti, ale hráči jsou investoři, nikoliv majitelé společností. Tímto prvkem se Mombasa odlišuje od většiny her na trhu. Nerozšiřujete totiž oblast působnosti nějakého svého zařízení, ale pro všechny hráče dostupné společnosti. Můžete se vydat na expedici, ze které máte osobní zisk v podobě diamantů, ale hlavně tím zvedáte hodnotu akcií zvolené společnosti. A kdokoliv může vlastnit její akcie. Takže můžete být „dobrák“, který aktivně rozvíjí Káhiru, zatímco jiný investor pro ni nehnul ani brvou, ale akcií si nakoupil možná i více, než vy. Zaměříte se tedy na jednu společnost a vytáhnete ji k výšinám? Nebo se budete přiživovat na práci ostatních investorů? Nebo od obojího trochu? Ani jedna cesta není správná nebo špatná, hlavně aby z toho káplo nejvíce zlaťáků!

Dobré účetnictví

Stolní hra Mombasa •  Albi.cz

Kromě výše zmíněného je dobré starat se o vlastní truhličku diamantů a mít pořádek v účetnictví. Diamanty získáte snadno – narazíte na ně na expedicích, potkáte obchodníka s diamanty nebo je dostanete jako odměnu za nejlepšího prodejce zboží. Čím více diamantů máte na konci hry, tím více bodů získáte. Na druhé straně si můžete vést účetní záznamy. Ty mají jistou hierarchii, kterou je třeba dodržet, ale odmění vás slušnou porcí peněz nebo diamantů. Opět platí, čím déle jste své účetnictví vedli, tím lépe na tom budete bodově.

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Scratch Wars

Deskovinky recenzují: Scratch Wars

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Deskovinky recenzují: Karty mrtvého muže

Komplexnost na entou

Mombasa je po všech stránkách náročnou euro hrou a potěší hlavně opravdu zkušené hráče, kteří se nezaleknou nespočtu možností. Cest je mnoho a jen těžko odhadnete, zda ta vaše bude zrádná nebo vítězná. Na konci se počítá veškeré vaše snažení – akcie ve všech společnostech, množství diamantů, postup v účetnictví i stav vašeho konta. Mít nejvíce diamantů znamená zisk nejvíce bodů, ale pokud jste ani nesáhli na účetnictví, budete na tom ve výsledku možná hůře, než všestranný soupeř.

Sečteno a podtrženo

Stolní hra Mombasa •  Albi.cz

Mombasa je jedním z největších překvapení loňského roku. Nabízí komplexní zábavu, která se hned tak neohraje a funguje ve všech počtech hráčů. Na poli euro her přináší nové postupy a posunuje tak hratelnost zase o kousek dál. Pokud patříte mezi přemýšlivé typy, Mombasa je pro vás povinností.

 

Autor Alexander Pfister

Typ hry strategická, budovatelská, pro náročné

Počet hráčů 2-4

Doporučovaný věk 12+

Herní doba 60+ minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 1099,-

Vydavatel Albi

 

Přečtěte si také:

Královna šimpanzů Jane Goodallová navštívila Prahu

Královna šimpanzů Jane Goodallová navštívila Prahu

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Mars - Budoucí kolonie lidstva?

Mars - Budoucí kolonie lidstva?

Deskovinky #19: Máte na to?

Deskovinky #19: Máte na to?

Zlato na stromě: Rostliny klíčem k bohatství

Zlato na stromě: Rostliny klíčem k bohatství

 

Články odjinud