Deskovinky recenzují: Scratch Wars

Deskovinky recenzují: Scratch Wars
Sdílej
 
Rozbal, setři, vyloupni, zatoč, udeř, opakuj. Takhle nějak by se dala popsat nová česká sběratelská karetka Scratch Wars, která si za ambice nebere nic menšího než dobytí světa.

 

Scratch Wars je karetní sběratelská hra pro 2 a více hráčů zasazená do fantasy světa Overcorner, který je plný hrdinů rozličných ras a klanů, kteří se – jak už to tak bývá – nemají příliš v lásce. Souboje mohou mít jen jednoho vítěze!

Objevujeme svět

Vaše pouť začíná pořízením krásné plechové krabičky, která ukrývá 2 hrdiny, 6 zbraní, dvě tyčky a stírátko. Rozbalením krabičky objevování teprve začíná! Každou z 8 karet musíte nejprve pomocí škrabátka seškrábat jako výherní los. Po seškrábání celé karty objevíte hrdinu či zbraň, kterou nemá nikdo jiný na světě.

Představení české sběratelské hry Scratch Wars •  Notre Game

Unikátní karty

Kombinace jména karty a jejích vlastností je zkrátka pro každou jednotlivou kartu unikátní a nikdy se vám proto nestane, že si už po dvacáté seškrábnete tu samou kartu. Fungují zde i vzácnosti karet, které ale nejsou jen přímočaře rozlišeny třemi-čtyřmi stupni jako v Magic: The Gathering. Vaše nově získaná karta může totiž být až 8x lepší než průměr v její kategorii, ale také 8x horší. Jak moc dobrou kartu jste si otevřeli nejsnáze zjistíte přímo na stránkách hry, kde se vám v procentech ukáže, kolik karet dané kategorie je horších než ta vaše.

Česká sběratelská hra Scratch Wars •  Notre Game

Roztáčíme točny

Hned po seškrábání se můžete pustit do hraní. Scratch Wars je elegantně jednoduchá a intuitivní – prostě si vyberete hrdinu, vybavíte ho až pěti zbraněmi a posuvníkem na tyčce si zaznamenáte počet životů a jdete točit jako o závod! Počkat, točit? Nechtěli jsme napsat „házet kostkami“ Ne! Aby i každá zbraň ve hře mohla být unikátní a aby výroba soubojových kostek nestála majlant, přišel autor Jirka Mikoláš s unikátním konceptem točny – kostky převedené do karetní podoby. Jedná se o kolečko s dírou, kterou nasunete na tyčku, zatočíte a počkáte, až zapadne do zubu. Tím získáte výsledek „hodu“.

Česká sběratelská hra Scratch Wars •  Notre Game

Na zteč!

Během svého tahu smíte až 4x zatočit tyčkou a každé zatočení stojí nějakou energii. Tu hrdina získá standardně s příchodem nového kola – části dne, kdy hrdina získává bonusy k zatočení. Celá hra je pak krásně řízena symboly. Vytočili jste blesk? Získáváte energii. Mečem rozbijete soupeřovu zbraň, helmičkou mu zasadíte ránu do obličeje, pěstí můžete udělat jednoho z toho a štítem se kryjete před jeho ránami. Vytočený symbol ještě může mít barvu pozadí – zelená vás nechá použít efekt a pokračovat, oranžová buď použít efekt nebo pokračovat a červená použít efekt a skončit svůj tah. Kdo jako první sundá soupeřovi životy na nulu, se stane vítězem!

Aplikace a karta Scratch Wars •  Notre Game

Bitvou na stole to nekončí

Scratch Wars snad jako první přicházejí s dobře promyšleným propojením stolní hry a mobilní aplikace. Každá jednotlivá kartička má na sobě svůj vlastní QR kód, který jednoduše nahrajete do aplikace a tím se vám váš skutečný hrdina či zbraň přetaví do virtuálního světa. V mobilu můžete hrát s přáteli po síti s naimportovanými hrdiny, účastnit se turnajů nebo si projít obsáhlou příběhovou kampaň. Aplikace tak není jen suché převedení hry do mobilu, ale je svým vlastním světem, který je napevno propojen s tím fyzickým. Chcete si s někým vyměnit hrdinu? Málokdo tak učiní, když mu nepředáte i jeho virtuální verzi.

Představení české sběratelské hry Scratch Wars •  Notre Game

Necháte se pohltit?

Scratch Wars přináší do světa sběratelských her spoustu unikátních postupů. Na první pohled zaujme krásnými ilustracemi a radost z jejich rozbalování je teď mnohem větší, když si každou kartu musíte seškrábat. Karty jsou výborně ošetřeny, takže při škrábání nemůže dojít k jejich poškození a točny hodnotíme jako dobrý nápad, i když na kroutivý pohyb si někteří musejí chvíli zvykat. Po stránce kvality zpracování není hře vůbec co vytknout. I každý jednotlivý mechanismus, většinou dosti inovativní, funguje skvěle.

Přečtěte si další recenze:

Soutěž o hru Scratch Wars

Soutěž o hru Scratch Wars

Scratch Wars: Jak se vymýšlí hra? Rozhovor s Jiřím Mikolášem

Scratch Wars: Jak se vymýšlí hra? Rozhovor s Jiřím Mikolášem

Zde je potřeba přihlédnout k faktu, že hra cílí převážně na kluky ve věku 10-15 let a v této kategorii může dosáhnout svých v úvodu zmíněných ambicí. Snad každý kluk rád sbírá a objevuje. Scratch Wars se svou rychlou hratelností hodí třeba na přestávky ve škole, vzácnost karet zase silně napomáhá sbírání a vyměňování kartiček, což ve výsledku může utvořit silnou komunitu připravenou na oficiální turnaje po celé republice. Pokud nepatříte do výše zmíněné kategorie, ne že by vám hra neměla co nabídnout, ale nečekejte zde žádnou hloubku. Prostě neustále točíte točnou a čtete výsledky, dokud soupeř nepadne. A i to je zábava!

Scratch Wars

Typ hry Karetní, sběratelská

Počet hráčů 2-8

Doporučovaný věk 10+

Herní doba 7-30 minut

Jazyk čeština

Doporučená cena 199,- Kč

Vydavatel Notre Game

 

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

Projděte si opravdové UFO! Uvnitř jsou pozemské technologie

Projděte si opravdové UFO! Uvnitř jsou pozemské technologie

Rozhovor s autorem Scratch Wars: Karty, figurky a deskovka

Rozhovor s autorem Scratch Wars: Karty, figurky a deskovka

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Nesmrtelný ďábel? 20 let boje se zhoubnou nemocí

Deskovinky #12: Bohové a traviči

Deskovinky #12: Bohové a traviči

Star Wars Monopoly: Tahle edice je Síla

Star Wars Monopoly: Tahle edice je Síla

Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru

Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru

 

Články odjinud