Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru

Deskovinky #1: Neandrtálci a konec Warhammeru
Sdílej
 
Hrajete deskové hry? Tak to jste tady správně! V ábíčku je totiž zbožňujeme a budeme vám říkat o všech novinkách! Začínáme neandrtálci a koncem Warhammeru.

Fox in the Box: Neandrtálci od lišáka

Na českou deskoherní scénu přichází nové vydavatelství – Fox in the Box. Zaměří se na vydávání českých verzí her, které buď nejsou pro každého, nebo nezaznamenaly velký komerční úspěch, nicméně jde o kvalitní kousky. Důkazem je hned první hra Neanderthal: Lovci mamutů.

Neanderthal je velkou hrou (klidně na 2 hodiny) v malé krabičce. Jejím autorem je Phil Eklund, který je pověstný smyslem pro detail a historickou či vědeckou přesnost svých her. V Neanderthalu se chopíte jednoho z kmenů pralidí, se kterým se pokusíte přežít v prehistorii a zpřístupnit si řečové centrum mozku a vyvinout se.

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Blackfire ulovil cool figurky

Nedávno proběhl deskoherní festival Deskofobie Live, čehož využilo české vydavatelství Blackire k velkému oznámení. Přímo na pódiu odhalilo Zombicide: Black Plague od velmi oblíbených Cool Mini or Not a my se jí  (nejspíš) již na jaře příštího roku dočkáme pod českým názvem Zombicide: Černý mor.

Blackfire by chtěl vydávat 1-2 hry od CMON ročně. Black Plague je již čtvrtou hrou série Zombicide. Opouštíme v ní betonovou současnost a dostáváme se do fantasy středověku, takže sbohem motorovce a plamenometům, přivítejme řemdihy, palcáty a kouzla! Hry CMON se kromě výborné hratelnosti vyznačují hlavně úžasnou kvalitou a detailností figurek, kterou předčí snad už jen Games Workshop se svým Warhammerem.

Novinky ze světa deskových her •  archiv autora

První české Spiel des Jahres

Je to tak! Nejprestižnější deskoherní ocenění je tu s námi již od roku 1979, ale až letos se touto cenou může pyšnit česká hra. Nejlepší hrou roku 2016 je podle německé poroty česká párty hra Krycí jména od Vládi Chvátila, který byl již několikrát zvolen nejlepším designérem světa dle portálu BoardGameGeek. Gratulujeme Vláďovi, vydavatelství CGE a Mindoku, který se postaral o českou verzi hry.

Fantasy Flight Games ztrácí důležitou licenci

Fantasy Flight Games (FFG), jedno z největších vydavatelství stolních her na světě, ukončí spolupráci s Games Workshop. Závěr pro nás je jasný. Už žádné další stolní hry s tématikou Warhammeru od FFG. Všechny oznámené nevydané tituly vyjdou ještě do konce roku, ale již se neplánují žádná další rozšíření nebo nové značky, ani dotisk stávajícího portfolia.

Ztráta licence se dotkne i českých verzí Talismanu a Běsnění Drákuly, kterých je v obchodech zatím dostatek, ale už se nikdy nedotisknou. Rozšíření Smrtonoš pro Talisman bude posledním vydaným rozšířením na českém trhu. Nezbývá než doufat, že Games Workshop chce tvořit vlastní deskovky ze svých světů. Seznam všech postižených her je zde.

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

 

Články odjinud