Hearthstone: Jak začít s nejhranější karetní hrou?

Hearthstone: Jak začít s nejhranější karetní hrou?
Sdílej
 
Hearthstone má desítky milionů aktivních hráčů a je v současnosti nejhranější karetní hrou na světě. V čem spočívá její kouzlo a jak začít?

 

Hearthstone je free-to-play online sběratelská karetní hra inspirovaná světem Warcraftu. Jestli se ve Warcraftu orientujete, v Hearthstonu vás čeká spousta starých známých. Jenže v tomto případě jsou většinou nakreslení na kartičkách nebo jsou jedním z aktuálních patnácti hrdinů, v jejichž roli zmíněné karty vykládáte na hrací stůl.

Jak se hraje Hearthstone

V Hearthstonu se vždy postavíte proti jednomu protivníkovi a to hned v několika herních režimech. Základní Casual a Ranked spočívají v zápasech proti jinému hráči, přičemž u druhého jmenovaného začínáte na ranku 25 a můžete postupně stoupat až směrem k jedničce, z níž lze postoupit do Legendu. K tomu ale vede dlouhá cesta a na její konec dojdou vskutku jen ti nejlepší.

Princip je nicméně jednoduchý. Stojíte proti protivníkovi a oba máte standardně 30 životů. Vítězí pochopitelně ten, kdo jako první zabije toho druhého. Toho můžete dosáhnout pomocí několika druhů karet. Kreatury mají určitý počet životů a hodnotu útoku. Díky kouzlům zasáhnete konkrétního protivníka, nebo se naopak uzdravíte, případně vyvoláte vlastního bojovníka.

E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher

E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher

Speciální kategorie karet

Speciální kategorií jsou secret kouzla vyhrazená pro tři hrdiny. V jejich případě protivník neví, co mu způsobí, dokud je neaktivuje nějakou svojí akcí. Někteří hrdinové mohou také používat zbraně, které posílí jejich útok. Karty jsou tudíž rozděleny na classové, které můžete použít jen s vybranou třídou, a na neutrální použitelné se všemi.

Každá karta stojí určitý počet krystalů mana.Hra začíná s jedním krystalem a v každém kole přibývá další (až do desítky). Se všemi mechanismy vás po prvním spuštění seznámí intuitivní tutoriál, znalost anglického jazyka je však nutná.

Právě odlišením neutrálních a classových karet se profilují specializace jednotlivých hrdinů a zatímco Mage na vás tam vymrští hromadu spellů, Hunter se vás pokusí co nejrychleji zdevastovat a Paladin se zase bude léčit a snižovat staty vašim kreaturám.

Hearthstone: Vyložte karty na stůl! •  archiv autora

Herní režimy

Většina hráčů se soustředí na režim Standart, který obsahuje karty ze základního setu a ty vydané rámcově v uplynulých dvou letech. Ve Wildu můžete naopak využít vše, co máte v kolekci, což znamená v podstatě neomezené možnosti. Faktem ale je, že na obou ladderech se setkáte především s několika druhy balíků, které si můžete sami najít na internetu.

Pokud se vám nedaří sestavit fungující deck, zamiřte třeba na hearthpwn.com, kde kromě hromady hodnocených balíčků naleznete také obsáhlé diskuzní fórum a další užitečné informace.

Hrát můžete i proti počítači. Na zkoušení nových decků můžete jednoduše pustit standardní hru, připraveny jsou ale také Solo Adventures. Jde o příběhové kampaně, které se skládají obvykle z pěti křídel po třech zápasech doplněných o class challenges, kde musíte hrát s přednastaveným balíkem za vybraného hrdinu.

Kromě skvělého zpracování a notné dávky humoru takto můžete získat mnohdy klíčové karty, za jednotlivá křídla dobrodružství si ale musíte zaplatit. A to buď pomocí poměrně velké porce herní měny v podobě 700 goldů a nebo za reálné peníze, kdy jedno křídlo přijde na 6 EUR (asi 160 Kč). A nebo celá adventura za 18/23 EUR podle počtu křídel.

LawBreakers: Akční online střílečka popírá zákony gravitace

LawBreakers: Akční online střílečka popírá zákony gravitace

Proč hrát Hearthstone?

Ačkoliv Hearthstone bezpochyby patří k e-sportům, mnoho hráčů si stěžuje, že by tomu tak nemělo být, jelikož mnohdy o výsledku hry rozhodne jednoduše náhoda. Faktem ale je, že podobně jako v pokeru se zde štěstí přeci jen kombinuje i s tím, jak je hráč dobrý a jaké playe je ochoten vymyslet.

Velkou výhodou hry je teoretická časová nenáročnost - jedna hra zřídkakdy zabere více, než deset minut a tak se jedná o ideálního zabijáka času třeba při čekání na autobus. Druhá věc je, že to u oné jedné hry zůstane jen málokdy. Jak už jsme zmínili, Hearthstone je k dispozici bezplatně a mimo počítač si jej můžete zahrát i na telefonech s iOS či Androidem. Pro hraní je potřeba být připojen k internetu, datová náročnost ale není vysoká.

Méně trpělivé by naopak mohlo odradit, že pokud do hry nechcete investovat velké peníze, pak je rozšiřování kolekce běh na velmi dlouho trať. Legendární karty totiž padají velmi výjimečně a i pokud na to dojde, mnoho z nich je ve finále nepoužitelných.

Hearthstone: Vyložte karty na stůl! •  archiv autora

Škoda také, že ranked systém není příliš zábavný, jelikož lepší rank vám kromě dobrého pocitu přinese jen několik zlatých karet na konci každého měsíce. Na horních příčkách to může být poměrně frustrující. Situace, kdy se vyšplháte na rank 4 a následně řetězem proher spadnete opět na 7 nejsou výjimečné a pokud se u her umíte naštvat, kupte si radši k telefonu odolný obal.

Jinak vám ale Hearthstone zajistí stovky hodin skvělé zábavy, můžete se navíc účastnit i různých offline turnajů a Fireside gatheringů ve vašem okolí, kde se setkáte s podobně nadšenými lidmi. Jen berte na vědomí, že jde o vysoce návykovou záležitost a pokud tak nezvládáte současné povinnosti, možná raději zapomeňte, že vůbec existuje.


 

Tento článek vám přinesla e-sport platforma ESGA.GG. Místo, kde můžete v turnajích porovnat své schopnosti proti ostatním. Místo, kde se potkáte s novými kamarády i špičkovými hráči z celého světa. Ponořte se do zápasů ve hrách Hearthstone a League of Legends, brzy doplněných o další klíčové tituly. Těšíme se na vás!

Více o hrách najdete tady

Hrajte na hry.abicko.cz

Abzu: Na dvě hodiny zadržený dech

Abzu: Na dvě hodiny zadržený dech

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

 

Články odjinud