E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher

E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher
Sdílej
 
E-sport hýbe světem. Profesionální hraní videoher zažívá přímo raketový vzestup a sledovaností nyní často překonává i tradiční sporty. Z hráčů se stávají celebrity a obří stadiony jsou při velkých turnajích zaplněny fanoušky v týmových dresech až do posledního místa.  Kde to ale všechno začalo a co vlastně může za onen obrovský příval popularity?

Začátky e-sportu

Za vůbec první událost by se dal považovat turnaj ve hře Spacewar, který se konal v roce 1972 na Stanfordské univerzitě. Hlavní cenou bylo roční předplatné hudebního magazínu Rolling Stone, což je při pohledu na dnešní milionové odměny přinejmenším úsměvné. O poznání větší akce proběhla až roku 1980 pod hlavičkou Atari – turnaj v populárním Space Invaderu přilákal přes deset tisíc lidí z celých Spojených států.

K dnešní podobě se e-sport přiblížil v devadesátých letech. Zpočátku za to mohl vzestup hraní na klasických počítačích, velké změny ale přinesl až internet. Tehdejším hráčům se tak otevřela úplně nová dimenze, protože se najednou mohli spojit takřka s kýmkoliv na světě. Do módy se dostaly multiplayerové hry jako Quake či originální Warcraft.

Roku 1997 byl v první jmenované uspořádán turnaj Red Annihilation, jenž v mnohém připomínal dnešní šampionáty. Cenou pro nejlepšího z více než dvou tisíc zúčastněných bylo Ferrari do té doby patřící hlavnímu vývojáři Quakea, Johnu Carmackovi.

Finále turnaje Red Annihilation, 1997

Starcraft a MOBA videohry

V roce 1998 vyšla real-time strategie Starcraft, která získala obrovskou popularitu napříč celým světem. Ohromný boom zažila v Jižní Koreji, kde zároveň e-sport přestal být okrajovou záležitostí a začaly se v něm točit velké peníze.

Organizace velkých šampionátů s plnými stadiony za podpory tamního ministerstva kultury, sportu a turistiky, na sebe nenechala dlouho čekat. Z e-sportu se tak stal jeden z pilířů tamní ekonomiky. Ostatně, dodnes se traduje, že chcete-li si vzít dívku z Jižní Koreje za ženu, musíte nejprve porazit jejího otce ve Starcraftu.

APM Demonstration (ukázka Akce za Minutu) Starcraft

 

Zásadním obohacením e-sportové scény se staly MOBA hry, jejichž praotcem je původní DotA. Šlo o neoficiální mapu pro Warcraft III: The Frozen Throne, z níž se vyvinul samostatný žánr týmové strategické hry. Vždyť League of Legends, založená na stejném herním principu, je nejhranější hrou na světě a ani DOTA 2 se za svoji hráčskou základnu nemusí stydět. Heroes of the Storm se sice zatím ještě tolik neuchytili, Blizzard to s nimi však rozhodně nevzdává.

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Současnost e-sportu

Dnes je progamingová scéna bohatá na nejrůznější žánry a tituly. Kromě už zmíněných MOBA titulů je tu především Counter Strike se svou už více než patnáctiletou kompetitivní historií, a maldičká karetní hra Hearthstone: Heroes of Warcraft, která už jen velmi vzdáleně připomíná svého duchovního předchůdce, Magic: The Gathering. Veteránem scény je pak real-time strategie Starcraft II a další FPS, série Call of Duty a Battlefield.

Streaming teče proudem

Nejlepší na tom je, že to všechno můžete sledovat skoro nepřetržitě a ještě k tomu živě. S rozmachem streamovacích portálů jako Twitch.tv, Hitbox.tv a Azubu.tv, k nimž se ostatně později připojil i YouTube, není problém vidět ty nejlepší světové hráče, jak trénují a pracují na své technice. Na stejných serverech pak najdete profesionálně komentované zápasy ze všech hlavních a většiny lokálních turnajů, které si v ničem nezadají s televizním sportovním studiem.

A vlastně nejlepší důkaz toho, jak je e-sport podstatný, je Eleague – projekt, jenž vrací komentované zápasy v Counter-Strike Global Offensive zpátky na televizní obrazovky poté, co si celé odvětví e-sportu vybudovalo dostatečnou podporu v on-line komunitě. Ale buďte v klidu, sledovat se dá bez problémů i na Twitchi.

Co přesně stojí za to sledovat se odteď dozvíte právě tady. Na webu abíčka se budete setkávat s obsahem zaměřeným právě na fascinující svět e-sportu. Dozvíte se o tom, jaké turnaje a události neprošvihnout, kde na ně koukat, více o jednotlivých hrách a spoustu dalšího. Nezapomeňte tedy zase vrátit.

 

Tento článek vám přinesla e-sport platforma ESGA.GG. Místo, kde můžete v turnajích porovnat své schopnosti proti ostatním. Místo, kde se potkáte s novými kamarády i špičkovými hráči z celého světa. Ponořte se do zápasů ve hrách Hearthstone, League of Legends a Overwatch, brzy doplněných o další klíčové tituly. Těšíme se na vás!

Více o gamesách najdete tady

Hry.abicko.cz: Hraj online!

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

Recenze hry Brány Skeldalu: 7 Mágů ve tvém mobilu

Recenze hry Brány Skeldalu: 7 Mágů ve tvém mobilu

 

Články odjinud